Evenimentul Zilei > Monden > A fost odată Hollywood. Frumoasa din ”Dallas” și alcoolul care i-a marcat viața
A fost odată Hollywood. Frumoasa din ”Dallas” și alcoolul care i-a marcat viața

A fost odată Hollywood. Frumoasa din ”Dallas” și alcoolul care i-a marcat viața

Nebunia ”Ewing” a început în România în 25 august 1979. Televiziunea Română începea să difuzeze serialul american ”Dallas - Compania Perolieră Ewing”. Probabil, politrucilor de la ”Cenzură” li s-a părut că lui Ceaușescu îi va plăcea mai mult un titlu legat de muncă, decât de un oraș capitalist ca Dallas.

Difuzarea serialului venea pe fondul apropierii lui Nea Nicu de președintele american Jimmy Carter. Ceea ce nu au intuit nici politrucii, nici Ceaușescu a fost faptul că povestea creată la Hollywood va declanșa un gen de revoluție socio-culturală în mințile românilor. Oamenii nu erau oripilați de verosul afacerist JR Ewing și nici nu o condamnau pe alcoolica lui nevastă, Sue Elen.

În România s-au difuzat doar 66 de episoade din cele 357 ale serialului,filmate între 1978 și 1991. Primul episod a fost transmis pe 25 august 1979, iar ultimul, pe 28 iunie 1980. În martie anul următor s-a reluat serialul și s-a difuzat până pe 5 septembrie 1981.

Serialul era întrerupt doar de sărbătorile de 1 mai, 23 august sau de ziua de naștere a lui Nicolae și Elena Ceaușescu, când se difuzau la televiziune doar filme românești. Grea suferință, atunci pe români! Serialul a fost reluat, în întregime, în 1990, după Revoluţie, la Televiziunea Română Liberă.

Sîmbăta, la ora când rulau episoadele (de obicei la ora 20.00), orașele erau pustii ca acum, în vreme de pandemie. Toți românii erau în case, în fața televizoarelor. A fost suferință mare când Nicolae Ceaușescu a interzis serialul.

Zvonurile ziceau că ea, Elena Ceaușescu, ar fi zis ”Stop”, arătându-se dezgustată de bețiile lui Sue-Ellen și de amantlâcurile femeilor Ewing.

Cea ma bună actriță din serial

Totul gravitează în film în jurul bogatei familii Ewing. Bărbații se ocupă cu extracţia de petrol şi creşterea vitelor într-o luxoasă fermă numită Southwork, din apropiere de Dallas, statul Texas.

Personajele principale sunt, Miss Ellie Ewing şi soţul ei, Jock Ewing, fondatorul companiei Ewing Oil. Fiul lor cel mare este JR Ewing (Larry Hagman), care vrea să se impună ca şef de clan, iar cel mic, Bobby trebuie doar să-i îndeplinească ordinele și să-l secondeze în afaceri.

JR este căsătorit cu Sue Ellen (Linda Gray), o femeie blândă și frumoasă  pe care o neglijează şi care devine alcoolică. Cel de-al doilea fiu al lui Miss Ellie şi Jock este Bobby Ewing (Patrick Duffy), care se căsătoreşte cu Pamela Barnes (Victoria Principal), fiica rivalului familiei, Digger Barnes.

Cei mai mulți dintre telespectatorii de pe glob au reținut actorii serialului Dallas după numele avute în film și mai puțin știu cum îi cheamă în acte. JR, Sue Ellen, Bobby și Pamela vor rămâne mereu cele mai îndrăgite personaje dintr-un serial.

Pentru rolul lui Sue Ellen din Dallas (1978-1991), frumoasa Linda Ann Gray a primit premiul Emmy, pentru cea mai bună actriţă. A fost declarată „Femeia Anului“ în 1982 de către Hollywood Radio and Television Society şi ambasador al bunăvoinţei din partea Naţiunilor Unite.

De-a lungul anilor, Linda Gray a jucat în multe filme și seriale, dar nimeni și nimic nu au putut-o desprinde de rolul nefericitei soții a lui JR Ewing.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: Monden
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: