Evenimentul Zilei > Monden > A fost descoperit cel mai mare safir din lume! Nici prin gând nu vă trece cât poate să cântărească
A fost descoperit cel mai mare safir din lume! Nici prin gând nu vă trece cât poate să cântărească

A fost descoperit cel mai mare safir din lume! Nici prin gând nu vă trece cât poate să cântărească

Când vorbim despre pietre prețioase, ne gândim automat la mici pietricele montate în aur sau argint. De data aceasta e vorba, însă, de o stâncă, mai degrabă

Formațiunea de safire cântărește nu mai puțin de 510 kilograme, adică 2,5 milioane de carate,Evaluat la 100 de milioane de dolari, safirul uriaș a fost găsit în curtea unei case din Sri Lanka.

O descoperire accidentală, dar fabuloasă

Proprietarul spune că muncitorul care-i săpa un puț în curtea din spatele casei sale l-a avertizat că a observat pietre rare.
Bărbatul, pe nume Gamage, a înțeles imediat că informația merită toată atenția, dat fiind că familia sa se ocupă cu comerțul de bijuterii de trei generații,


„Persoana care a săpat fântâna ne-a alertat despre unele pietre rare. Mai târziu am dat peste acest imens exemplar ”, a declarat proprietarului.

A avut nevoie de un an ca să curețe formațiunea de safire

Gamage a notificat autoritățile despre descoperire, dar a avut nevoie de mai bine de un an pentru a curăța piatra înainte ca acestea să poată fi certificată. Era, însă, convins că nu va întâmpina nicio problemă. În timpul procesului de curățare, unele pietre s-au desprins din formațiune. Analizându-le, Gamage a descoperit că sunt safire stea de cea mai înaltă calitate.

Descoperirea a făcut senzație printre experți

Deși orașul din Ratnapura în care a fost găsit safirul este cunoscut drept capitala mondială a acestor pietre prețioase, descoperirea a făcut senzație printre experți.

„Nu am mai văzut un exemplar atât de mare până acum. Aceasta s-a format probabil în urmă cu aproximativ 400 de milioane de ani ”, a declarat pentru BBC Dr. Gamini Zoysa, un gemolog de top.

Experții susșțin că piatra prețioasă, care a fost supranumită „Serendipity Sapphire”, valorează până la 100 de milioane de dolari.

„Este un specimen special de safir stelat, probabil cel mai mare din lume”, a spus Thilak Weerasinghe, președintele Autorității Naționale pentru Bijuterii și Pietre Prețioase.
„Având în vedere dimensiunea și valoarea acesteia, credem că va interesa colecționarii privați sau muzeele”, notează The New York Post.

Publicat in categoriile: Monden
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: