Proiectul „Cloud-Enabled Laboratory” dezvoltat de Microsoft la Universitatea de Vest din Timișoara a deschis, la finele acestei săptămâni, un laborator de informatică în cloud ce poate răspunde oricăror nevoi de curriculum sau cercetare. Oferind puncte de acces către resurse cloud, laboratorul poate fi folosit pentru desfășurarea procesului de predare clasic, pentru implementarea de proiecte de cercetare cât și pentru start-up-uri de tehnologie care vor să prototipeze și să dezvolte platforme noi, având acces la cele mai moderne tehnologii.

Sistemul este construit pe un concept „on-demand”. Cu alte cuvinte,  utilizatorii își pot crea și singuri infrastructura necesară, evitând timpii de așteptare și întregul proces de achiziție presupus de crearea unei soluții tradiționale (cum ar fi un datacenter); mai mult, fiind vorba de instrumente cloud, eficiența economică e de un ordin de magnitudine mai mare – resursele de calcul fiind create virtual și utilizate doar pentru orele sau zilele necesare proiectului. Acest gen de flexibilitate face din laboratorul Microsoft din Universitatea de Vest un instrument extrem de versatil ce se pretează a fi folosit la un număr nelimitat de scenarii.

„Universitatea de Vest e prima universitate din România la care Microsoft implementează acest laborator – tocmai datorită apetitului de modernizare a procesului de predare-învățare și a deschiderii spre inovație în beneficiul studenților și al profesorilor, pe care le-am observat și apreciat de fiecare dată în cadrul parteneriatului nostru cu Universitatea de Vest. Acest proiect nu ar fi fost posibil fără implicarea partenerilor Net Brinel – dedicat mediului universitar din România cu expertiză și echipe specializate de peste 25 de  ani, și Avaelgo, care va sprijini dezvoltarea proiectului prin organizarea de workshop-uri periodice cu profesorii Universității de Vest în vederea diseminării constante a noutăților în ceea ce privește tehnologia Cloud Microsoft”, a declarat Marilena Ionașcu, director Educație pentru Microsoft Romania. Utilizatorii laboratorului au acces la infrastructuri virtuale care, până acum, nu puteau fi oferite niciunde în țară, de exemplu un procesor cu putere de calcul de ordinul zecilor de mii de procesoare. Cei care accesează laboratorul în cloud pot astfel crea și testa algoritmi de inteligență artificială, machine learning, pot simula orice mediu de test de pe aproape orice platformă sau sistem de operare, pot stoca și gestiona volume practic nelimitate de date și nu în ultimul rând, pot dezvolta ei însăși noi aplicații și platforme.

Miza laboratorului este de a crește nivelul de competențe al viitorilor profesioniști, cărora le oferă acces astfel la cele mai moderne tehnologii din lume. „Cele 2 orașe în care Microsoft are prezență în România, respectiv Timișoara și București, reprezintă un element strategic pentru organizația Microsoft Customer Service and Support, România fiind cel mai mare centru din regiunea EMEA și al 3-lea din lume. Această creștere nu ar fi fost posibilă fără parteneriatul strâns cu mediul academic și fără o atitudine constant pozitivă a celor de la Universitatea de Vest Timișoara, care reprezintă pentru noi un adevărat exemplu de încredere. Alături de cadrele didactice de la UVT, lucrăm la diversificarea conținutului programei de predare, oferim instrumente esențiale pentru viitorul tinerilor, facilitând accesul la tehnologie și informații de ultimă oră pentru generațiile actuale de studenți”, a declarat Daniela Fălcușan, Microsoft Timișoara site manager.

Rectorul UVT, Marilen Pirtea, arată că instituția pe care o conduce face tot posibilul să țină pasul cu schimbările în tehnologie, iar cea mai bună metodă este să lucreze împreună cu marile nume din domeniu. ”Potrivit unor statistici, până în anul 2030 s-ar putea ca 80% din actualele meserii să nu mai existe, apărând altele noi. Tocmai de aceea, depunem eforturi în a pregăti tinerii pentru meseriile viitorului. Le oferim un bagaj bogat de competențe, care să le fie de folos pe o piață a muncii extrem de schimbătoare”, a punctat rectorul.

Te-ar putea interesa și: