Evenimentul Zilei > Sport > A fost cel mai ghinionist campion mondial din istoria fotbalului. A rămas fără deget din cauza verighetei și și-a rupt piciorul
A fost cel mai ghinionist campion mondial din istoria fotbalului. A rămas fără deget din cauza verighetei și și-a rupt piciorul

A fost cel mai ghinionist campion mondial din istoria fotbalului. A rămas fără deget din cauza verighetei și și-a rupt piciorul

Nery Pumpido, unul dintre cei mai mari portari din istoria fotbalului argentinian, a fost lovit de neșansă la scurt timp după ce a devenit campion mondial în Mexic - 1986.

Omul care a apărat poarta Argentinei în 1986, atunci când „pumele” au câștigat titlul mondial, al doilea din istorie după cel din 1978, a fost unul dintre cei mai ghinioniști goalkeeperi din istorie. Nery Pumpido (64 de ani), coleg ce generație cu Diego Armando Maradona, omul care a tras Argentina spre titlul mondial, în Mexic.

Nery Pumpido, lovit de două mari ghinioane după ce a devenit campion mondial

La scurt timp după ce a gustat din acest succes unic pentru un fotbalist, Pumpido a fost lovit de soartă. În 1987 a suferit un accident nemaivăzut la un fotbalist. El evolua la River Plate, în țara natală. Și în timpul unei ședințe de pregătire făcea un exercițiu specific pentru portari, bazat pe o mișcare banală. Stătea în poartă și sărea sub bara transversală pe care o atingea cu mâinile. Doar că, într-un moment fatal, verigheta pe care o purta pe degetul inelar a rămas agățată de unul dintre cârligele de care se prinde plasa.

Au fost scene teribile pentru portar, care a leșinat de durere, la câteva secunde după ce gravitația l-a făcut să rămână fără deget. A fost transportat de urgență la un spital din Buenos Aires, dar medicii au fost rezervați în privința șanselor de-a mai juca fotbal vreodată. Nery a avut și noroc după acel accident. A ajuns pe mâinile unei somități a chirurgiei din Argentina. Doctorul Enrique Penner a avut o intervenție de patru ore și jumătate și a reușit să-i atașeze degetul desprins.

În 1990 și-a rupt piciorul la meciul cu URSS-ul

Pumpido s-a recuperat repede, ba chiar a putut să-și continue cariera. Era om de bază în naționala Argentinei. Care, la Mondialul din 1990, din Italia, voia să-și apere trofeul cucerit cu patru ani mai devreme. Aici însă, Pumpido a fost atins din nou de un mare ghinion. În cel de-al doilea meci al grupei, cel cu URSS (2-0), și-a rupt piciorul la un contact cu un adversar și a ratat restul competiției. O accidentare extrem de rar întâlnită la un portar.

Astfel avea să se remarce la acel mondial Sergio Goycochea, cel care i-a luat locul în poartă. Și care a dus Argentina până în finala pierdută cu Germania, scor 0-1.

Pumpido a evoluat în carieră la Union Santa Fe, Velez Sarsfield, River Plate, Betis Sevilla și Lanus. Apoi, s-a orientat către meseria de antrenor. Și a lucrat la Newell’s Old Boys, Godoy Cruz și Unión Santa Fe.

Publicat in categoriile: Sport
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: