Evenimentul Zilei > Actualitate > Care a fost cel mai folosit cuvântul în anul 2021. Lingviștii de la Oxford au explicat cum s-a derulat studiul
Care a fost cel mai folosit cuvântul în anul 2021. Lingviștii de la Oxford au explicat cum s-a derulat studiul

Care a fost cel mai folosit cuvântul în anul 2021. Lingviștii de la Oxford au explicat cum s-a derulat studiul

Oxford English Dictionary (OED) a stabilit care a fost cel mai folosit cuvânt în acest an, 2021. Este vorba despre „Vax”, termenul informal pentru vaccin sau vaccinare.

În contextul pandemiei de coronavirus, când toată lumea caută soluții pentru stoparea bolii mortale, „vax” a devenit cel mai folosit termen. Ultimul raport lingvistic realizat de Oxford Languages, editorul Oxford English Dictionary a fost intitulat „VAX, A report into the language of vaccines”. În material se arată că „vax”, mai mult decât oricare alt cuvânt, a devenit cel mai folosit cuvânt de vorbitorii limbii engleze, în 2021”.

„Până în septembrie utilizarea cuvântului «vax» – vaccin – a crescut de 72 de ori prin comparaţie cu perioada similară a anului trecut”, se arată în raportul Oxford Languages. Potrivit lingviștilor, acest cuvint a avut și numeroase derivate care sunt folosite într-o multitudine de context.

„A generat numeroase derivate, pe care le întâlnim acum într-o gamă largă de contexte informaţionale, de la site-uri dedicate vaccinării la expresii precum «carnet de vaccinare», «a fi vaccinat» sau «a fi complet vaccinat». Nici un alt cuvânt nu surprinde mai bine atmosfera anului trecut decât «vax»”, se mai arată în documentul publicat.

Specialiștii arată că acest cuvânt, „vaccin”, are o vechime de peste 200 de ani și a fost înregistrat pentru prima dată în 1799. Iar derivatele sale „vaccinat” şi „vaccinare” au apărut un an mai târziu.

Sursa foto: Wikipedia

De unde vine cuvântul „vaccin”

Se pare că termenul „vaccin” își are originea într-un cuvânt latinesc, „vacca”, care înseamnă… „vacă”. El a fost folosit de medicul englez Edward Jenner care a făcut pionierat în domeniul vaccinării împotriva variolei, la finalul anilor 1790 și începutul anilor 1800.

„Mai întâi ne-a atras atenţia creşterea dramatică a utilizării acestui cuvânt. Apoi am analizat datele şi povestea a început să prindă contur, scoţând în evidenţă modul în care «vax» s-a aflat în centrul preocupărilor noastre anul acesta (…) Dovezile au fost peste tot, de la aplicaţiile de dating («vax 4 vax») şi exprimarea frustării («hot vax summer») la calendarul anului universitar («vaxx to school») şi operaţiuni birocratice («vax pass»)”, a spus preşedintele Oxford Languages, Casper Grathwohl.

Potrivit spuselor sale, acest cuvânt a monopolizat discursul public, iar termenii asociați vaccinurilor schimbă modul în care vorbim despre sănătatea publică și despre societate. În anii anteriori, cuvântul anului a inclus termeni precum „vape”, „selfie” şi „post-truth” („post-adevăr”), iar în 2015, a fost ales emoticonul care reprezintă „un chip cu lacrimi de bucurie”.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.