Fostul șef al campaniei PSD la alegerile prezidențiale din 2009, Viorel Hrebenciuc, a declarat, ieri, în comisia parlamentară de anchetă destinată scrutinului câștigat de Traian Băsescu împotriva lui Mircea Geoană, că în opinia lui există indicii de fraudare a votului în străinătate
Hrebenciuc a explicat că au existat, în special în Diaspora, zeci de secții de votare în care au votat peste 2.000 de alegători în condițiile în care estimările partidelor de la acea vreme spuneau că în ziua votului, de la ora 07.00 la ora 21.00, puteau să voteze aproximativ 1.050 de persoane.
„În cadrul comisiei electorale (parlamentare - n.r.), la care au participat toate partidele, am calculat următorul lucru: având în vedere că votul se desfășoară de la ora 7,00 la ora 21,00, că într-o secție de vot erau două ștampile, două urne, cinci cabine de vot, luând în medie 4 minute de om, din momentul în care intră în secția de vot (...), toate mergând perfect, maximul de voturi care poate fi obținut este de 1.050, în contextul în care toate alegerile se desfășoară non stop, fără niciun fel de pauză, fără alte chestiuni, scandaluri și așa mai departe”, a declarat Hrebenciuc la audiere.
Date tulburătoare pentru PSD
„De ce consider eu că totul a fost în Diaspora? (...) Am cerut colegului care se ocupa de Diaspora să îmi dea lista secțiilor de vot și surpriza mea a fost că prima secție (din ambasada de la Paris - n.r.) avea 3.185 de alegători, în contextul în care alegătorii de acolo trebuiau să mai completeze o declarație pe proprie raspundere că nu au mai votat în altă secție. Plecând de la premisa că tot ce este peste 1.050 de voturi poate fi suspus suspiciunii, o să observați în Irlanda – 2.342 de oameni. În Anglia sunt două secții cu peste 2.000 de alegatori. Trecem la Spania, sunt peste 10 secții în care au votat peste 2.300 de oameni, deci dublu decât ar fi fost normal. În Italia, de asemenea, peste 10 secții cu peste 2.000 de alegatori. La Chișinău sunt 4-5 secții cu peste 2.000 de alegători”, a relatat șeful campaniei PSD la alegerile prezidențiale din 2009.
„Și acum dumneavoastră trebuie să judecați în comisie cum au reușit să voteze în acele secții mult mai mulți oameni decât puteau să voteze în mod normal”, a detaliat fostul șef de campanie al lui Geoană. El a adăugat că în total au fost 85.000 de voturi cu care PSD a pierdut în Diaspora, fapt care a dus la pierderea alegerilor prezidențiale din 2009. „O să vedeți că mai sunt și secții de vot în România care au peste 2.000 de alegători, de obicei în zonele în care noi, PSD-ul, pierdem. Din punctul meu de vedere, controlul și ancheta pe care trebuie să o faceți este relativ simplă - luați legătura cu cei din secțiile de vot, care au condus sau au făcut procesele verbale”, a adăugat Hrebenciuc.
Întrebat de senatorul USR Mihai Goțiu dacă încearcă să convingă comisia că zeci de mii de voturi din Diaspora au fost falsificate, Hrebenciuc a răspuns: „Da”. Întrebat, mai departe, de senatorul PNL Daniel Fenechiu dacă poate afirma, în mod concret, că au fost fraudate alegerile prezidențiale din 2009, șeful campaniei PSD a spus în audiere: “În mod concret pot spune că am suspiciunea că au fost fraudate”.
Geoană, despre cina de la Oprea
Fostul candidat al PSD în 2009, Mircea Geoană, a fost audiat și el, ieri, după Viorel Hrebenciuc. “În opinia mea, există elemente constitutive, suspiciuni rezonabile a unui efort deliberat și conjugat, coordonat de la cel mai înalt nivel al statului român, de influențare a alegerilor din 2009”, a declarant el comisiei de anchetă. El a descris prezența acasă la Gabriel Oprea, în noapte alegerilor, a Laurei Codruța Kovesi, a lui George Maior și Florian Coldea, astfel: „Dacă se confirmă că acest grup important de lideri s-au întâlnit, în sine arată un anumit element de tip conjurație. Care a fost finalitatea, dacă au făcut ceva legal sau ilegal ar fi deplasat să fac eu procese de intenție”, a spus el.
Fostul director al SRI, George Maior, în prezent ambasador al României în SUA, va fi audiat în comisia de anchetă în data de 6 iunie. Este foarte probabil ca în prima jumătate a lunii iunie să fie invitați și Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi.
Geoană: Nu am vorbit cu Kovesi
Întrebat dacă a anunțat-o telefonic pe Laura Codruța Kovesi, cu trei zile înainte de alegerile prezidențiale, că o va schimba din funcția de Procuror General, Geoană a spus la audiere: „Nu am vorbit niciodată cu dna Kovesi la telefon, nici atunci, nici înainte, nici după”. Audiat luni, jurnalistul EVZ a declarat comisiei că „dna Kovesi fusese anunțată de dl Geoana cu 3 zile înainte de alegeri că va fi schimbată, deoarece obținuse un raport nefavorabil de la CSM. A zis că e mandat nelegimitim și că pe dl Morar îl va păstra, însa pe dna Kovesi cel mai probabil o va schimba”.
„Nu cred că reținerea lui Voicu a fost o coincidență”
Viorel Hrebenciuc a mai declarat în comisia de anchetă că după finala prezidențială, PSD a pregătit un set de acțiuni juridice de contestare a votului și de verificare a unei posibile fraude la urne. El a spus că acțiunile PSD se îndreptau către CCR și către Curtea de Apel. La instanță, casa de avocatură a fostului senator PSD Cătălin Voicu se ocupa de contestații. Întrebat de ziariști, după audiere, dacă el crede că Voicu a fost săltat de pe stradă imediat după alegeri, fiind acuzat de corupție, exact când se pregătea să conteste alegerile, Hrebenciuc a spus că acest lucru nu i se pare o coincidență.
Cătălin Cherecheș confirmă „Ședința din sufrageria lui Oprea”
Primarul din Baia-Mare, Cătălin Cherecheș, a recunoscut că a fost acasă la Gabriel Oprea, în seara când s-au dat rezultatele alegerilor prezidențiale din 2009, confirmând astfel dezvăluirile lui Dan Andronic. Fostul prim-vicepreședinte al UNPR a susținut că momentul „alegerilor din sufrageria lui Oprea” a fost pregătit cu mult timp înaintea nopții de 6 spre 7 decembrie 2009. “Am fost unul dintre oamenii care am avut bucuria să fiu invitat și la dl Oprea acasă, am fost și în acel birou care este foarte mic și vizualizez faptul că ar fi stat foarte înghesuiți acolo. Nu cred că fix în ziua alegerilor se mai putea face ceva, cred că dacă s-ar fi făcut ceva ar fi fost cu câteva săptămâni, luni înainte. Și cred că momentulcheie când cineva trebuie să fie președinte a fost cu mult timp înainte. În ziua alegerilor, prea puțin poți să mai faci. Dacă vrei să organizezi ceva, mai ales că este vorba de voturi în străinătate (...) nu poți activa doar dintr-un telefon, dintr-o sufragerie a unui demnitar”, a spus Cherecheș, la Antena 3.
Coldea influența Justiția
Despre fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, Cherecheș a susținut că generalul era cunoscut ca un om cu mare influență în Justiție. „Era știut că Florian Coldea avea cea mai mare influență în Justiție. Mulți alți parlamentari care aveau probleme cu Justiția au venit în UNPR. Șerban Mihăilescu a fost unul, dar toți cei care s-au alăturat echipei aveau probleme. Au mai fost și din presă și din mediul de afaceri. Erau oameni vulnerabili, care erau folosiți într-o astfel de structură. Ofițeri acoperiți erau făcuți. Și eu personal am fost chemat să aduc un CV și să mă facă ofițer. Am refuzat atunci și am spus că nu mi se cuvine, că nu am făcut nici armata și au renunțat”, a spus el.
Oprea, „victima Sistemului”
Întrebat despre Gabriel Oprea, Cherecheș a spus că fostul vicepremier a fost „retras violent din sistem”. ”Gabriel Oprea e o victimă a sistemului. Sistemul era al celor care doreau noua putere în România. Cred că nu s-a ținut de cuvânt să creeze, așa cum i s-a cerut, o majoritate împotriva lui Victor Ponta. Pe Coldea l-am văzut o singură dată la o sedință, dar George Maior era frecvent la aceste întâlniri. Consider că șeful SRI nu era întâmplător la aceste întâlniri. Cred că era un scop precis și clar al acestor întâlniri”, a explicat primarul. La rândul său, Oprea a confirmat faptul că Kovesi, Coldea și Maior au fost în seara aceea în casa sa. În serialul “Noi suntem statul”, ziaristul Dan Andronic a dezvăluit că, în decembrie 2009, în seara turului doi al alegerilor prezidențiale, înalți demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea. El a susținut că aceștia erau preocupați de șansele lui Traian Băsescu de a câștiga.
Sorina Matei introduce noi personaje în scenă
Jurnalista Sorina Matei reacționează la dezvăluirile lui Dan Andronic, care au vizat- o și pe ea. Ea a explicat că a fost colegă de „școală generală și liceu” cu Sebastian Ghiță, fondatorul România TV, arestat preventiv în Serbia. „Eu nu am avut «o scurtă trecere» la RTV, televiziunea lui Ghiță, ci am lucrat acolo peste 2 ani, chiar de 2 ori, odată în 2011 (Realitatea TV) și o dată în Ianuarie 2012- Decembrie 2013 (RTV), după oferte insistente făcute direct și personal de către Sebastian Ghiță care era încântat la acea vreme că eu scriu despre S.O. Vîntu. Toate discuțiile mele cu Ghiță, care mi-a fost coleg de Școală generală și de liceu, s-au referit la investigații sau materiale scrise pe blog care-l vizau pe SOV, chiar lideri ai PSD despre care am continuat să scriu, Ghiță asigurând că stația va fi independentă editorial și echidistantă. În peisaj, nu a apărut niciodată vorba de generalul F.Coldea, despre G. Maior, despre altcineva de la SRI, despre relațiile apropiate cu SRI Ghiță nevorbind cu mine niciodată cât timp am stat la RTV”, a scris ea pe Facebook.
„Ziariștii puși în diferite căsuțe”
Sorina Matei a spus că mereu jurnaliștii au fost puși în diferite tabere, „ba fiind arondați cu totul DNA, ba SRI, ba diferitelor persoane sau instituții cu care E.Udrea sau cei din tabăra sa erau în conflict. În realitate, am constatat că atât tabăra Udrea- Băsescu, ca și Ghiță, ca și Vîntu, ca și Voiculescu, în ciuda conflictelor publice, când vine vorba despre libertatea și independența presei și respectul acesteia față de opinia publică și informarea corectă, de multe ori, gândesc, acționează si se comportă la fel”, a concluzionat ea.
Reacțiile ziariștilor la dezvăluirile directorului EVZ. Andronic îl provoacă pe Orcan la un test poligraf
După dezvăluirile lui Dan Andronic din serialul „Noi suntem statul” Sabin Orcan, directorul editorial al ziarului „România liberă”, l-a acuzat că ar fi ofițer acoperit al SIE. „Fiindcă tot aruncă acuzații despre acoperiții din presă (n-am nicio îndoială că unii chiar sunt, deși navem încă nicio dovadă!), Dan Andronic ar putea să înceapă prin a-și scrie autobiografia. În care să ne explice, de pildă, care a fost relația sa personală și profesională cu celebrul ofițer al Securității dinainte și de după ’89, Cornel Biriș, zis Piticu‘”, a scris Orcan, într-o postare.
„Rezultatele public”
În replică, Andronic a spus: „Văd că Sabin Orcan mă amenință că «dezvăluie» relația cu unchiul meu. A făcut- o CV Tudor acum 25 de ani, SRS acum 17 ani, alți securiști între timp, ca să-ți dau două exemple care te onorează... I se spune Bibi, nu Piticu, dar asta nu o știau decât apropiații.” Directorul EVZ l-a provocat pe Orcan la un test poligraf. „Sabin Orcan, ca să nu te mai zbați aiurea, îți propun să facem un test la poligraf. Dăm rezultatele în public. Eu să spun dacă am fost ofițer acoperit sau ce vrei tu...Tu să spui dacă ai avut vreun amestec în acțiunea anti- DNA de la Londra”, a scris, pe Facebook, Dan Andronic.
„Luntre și punte pentru Adamescu”
Andronic a dezvăluit despre Orcan că, în ciuda faptului că s-a declarat mereu un susținător al DNA, s-a ocupat de recrutarea de politicieni pentru conferința anti- DNA organizată la Londra de Adamescu Jr. „Sabin Orcan încercase să «recruteze » (fără succes) inclusiv un politician foarte important pentru a-l duce la evenimentul anti-DNA de la Londra. Se oferise să-i plătească toate cheltuielile. Era o conferință menită să-l apere pe patronul său, Alexander Adamescu. (...) Concluzia: Conferința anti-DNA de la Londra s-a ținut, Sabin Orcan a fost prezent, ca și ex-ofițerul”, a povestit, pe Facebook, Dan Andronic.