Evenimentul Zilei > Politica > Voiculescu, în atenţia DNA pentru banii de la Oltchim
Voiculescu, în atenţia DNA pentru banii de la Oltchim

Voiculescu, în atenţia DNA pentru banii de la Oltchim

Dintr-o afacere prosperă, cu un profit de invidiat, cel mai mare combinat din centrul ţării a fost pus pe butuci de oamenii politici infl uenţi şi de membrii familiei managerului general

Oltchim a prins viaţă în primii ani „de domnie” ai lui Ceauşescu. Început în anul 1966 sub titulatura de „Combinatul chimic Râmnicu Vâlcea”, organele de partid şi de stat au tăiat panglica primei secţii de lucru în 1968. După Revoluţie, combinatul a înghiţit mai multe companii din oraş şi a fost rebotezat „Oltchim”. Producea şi comercializa sodă şi derivatele ei, profile PVC, pesticide şi alte produse chimice, dar dezvolta şi o fermă de creştere a găinilor, precum şi secţie de producere a conservelor de legume.
L-a adus pe profit, apoi l-a băgat în faliment
De 20 de ani, în fruntea combinatului s-a aflat Constantin Roibu. El a dus combinatul pe profit. Tot el l-a şi prăbuşit, aproape predându-l în mâinile unor politicieni sau oameni de afaceri. Aceştia din urmă şi-au înflorit afacerile şi şi-au sporit averile, în timp ce colosul vâlcean a înregistrat an de an pierderi. Anul 2007 a fost anul când a început căderea liberă, Oltchim neînregistrând nici un profit. „Atunci a avut loc diminuarea capitalului social şi transformarea capitalurilor proprii, care erau pozitive înainte de conversie, în capitaluri negative. În imposibilitatea de a te finanţa şi de aţi putea continua activitatea, acesta a fost rezultatul”, a explicat ziariştilor fostul manager Constantin Roibu.
1,5 miliarde de euro datorii
Analiştii economici susţin că pierderile cumulate de combinat s-ar ridica la 1,5 miliarde de euro. A ieşit la iveală şi faptul că SRI a transmis autorităţilor statului circa 190 de rapoarte în care atrăgea atenţia asupra devalizării societăţii de stat de la Râmnicu Vâlcea şi a intenţiilor de privatizare. Chiar şi unitatea de informaţii a Ministerului de Interne era cu ochii pe combinat, fiindcă Evz a surprins fotografic momentul în care premierul Ponta răsfoia un raport DGIPI, la o conferinţă de presă.
Firmele care au căpuşat banii combinatului
Conform unei liste pe care ne-a pus-o la dispoziţie ziaristul vâlcean Tiberiu Pîrnău, Oltchim a virat bani, printre altele, către: PROTECTCHIM (firmă controlată de Nicolae Enache, fost subaltern şi asociat al lui Constantin Roibu), MENTCHIM S.A (societatea lui Veronel Lungu, partener de afaceri al lui Alexandru Roibu, fiul lui Constantin Roibu), DESIGNRO S.A. (societate unde Constantin Roibu este membru în Consiliul de Administraţie), OLTGROUP PVC (firmă unde director este Gheorghe Roibu, fratele lui Constantin Roibu), AMITRANS SRL (societate deţinută de fiul şoferului lui Constantin Roibu), CHEMPRO CHEMICALS (unul dintre acţionari este Alexandru Roibu, fiul lui Constantin Roibu), COMCHIM CHEMICAL (firmă patronată de actualul primar din Ioneşti-Vâlcea, Constantin Neagoie, fost maistru la combinat, devenit milionar în euro după ce a devenit furnizor al produselor Oltchim), ARDAVA (societate deţinută de Constantin Vlăduţu, fost angajat Oltchim), Topanel şi Romplast (firme ce au aparţinut fraţilor Boureanu. În 2010, deputatul Cristian Boureanu s-a retras din firme, lăsând afacerea fratelui său, Sorin) .
Despre fraţii Cristian şi Sorin Boureanu, EVZ a scris încă de la debutul scandalului legat de privatizarea Oltchim. Aceştia s-au lansat în afaceri spectaculoase ca intermediari între producători şi constructori, obţinând contracte generoase cu Oltchim, începând cu anul 2005 şi până în prezent.
„Atunci a avut loc diminuarea capitalului social şi transformarea capitalurilor proprii în capitaluri negative.”
CONSTANTIN ROIBU, manager
DNA a demarat o anchetă
Cum este posibil ca un combinat să fie adus, într-un timp record, de pe profit la pierderi de aproximativ 1,5 miliarde de euro? Aceasta este o întrebare la care premierul Victor Ponta a cerut procurorilor DNA să găsească rapid un răspuns. În acest sens, primul-ministru a sesizat deja conducerea DNA, căreia i-a cerut să declanşeze o anchetă amplă care să stabilească principalii vinovaţi de creşterea alarmantă a datoriilor.
Numai în ultimii ani, Oltchim a făcut mai multe împrumuturi la Eximbank, însă banii nu au fost folosiţi în proiecte de relansare a Combinatului, ci au „dispărut” în tranzacţiile cu mai multe firme căpuşă. Cele mai multe dintre acestea se pare că au fost încheiate de către fostul director Constantin Roibu cu firmele apropiaţilor săi şi cu cele ale vicepreşedintelui PDL, Cristian Boureanu.
Firmele familiei Voiculescu au supt şi ele bani de la Oltchim
Una din firmele controlate de Voiculescu a primit de la combinat contracte de publicitate de 300.000 de euro, în contextul în care combinatul înregistra pierderi
Jurnalistul Robert Turcescu a prezentat, săptămâna trecută, în cadrul emisiunii sale de la postul de televiziune B1 TV, „Sub semnul întrebării”, un document care arată destul de clar modul în care fosta conducere a combinatului Oltchim înţelegea să-şi cumpere liniştea în media. Este vorba despre un contract de publicitate, în valoare de 100.000 de euro, care a fost încheiat de combinat cu firma SC Media Casa Press SRL, firmă controlată de familia Voiculescu şi reprezentată de către Gabriela Vrânceanu Firea.
Documentul arată legătura directă dintre Dan Voiculescu şi combinatul Oltchim. Tot Robert Turcescu a prezentat încă un contract de publicitate, de 200.000 de euro, bani care au intrat în conturile trustului Intact. Potrivit documentelor prezentate de Robert Turcescu în cadrul emisiunii sale, timp de un an, S.C. Media Casa Press SRL a primit bani de la Oltchim, care mergea în pierdere, pentru a publica în „Săptămâna Financiară”, „Financiarul”, „Jurnalul Naţional” şi la „Antena 1” articole şi reportaje „comandate” de şefii combinatului. Este vorba despre ştiri, interviuri, reportaje şi machete publicitare. Plata se făcea cu un avans, plus plăţi lunare. Contractul s-a desfăşurat în perioada 1 decembrie 2009 – 31 decembrie 2010, un an în care Oltchim a înregistrat pierderi de 210 milioane de euro.
Roibu a cumpărat tăcerea trustului lui Voiculescu
Contractul dintre cele două părţi conţine anumite clauze foarte interesante. Potrivit uneia dintre acestea „pe perioada de derulare a prezentului contract şi pentru o perioadă de cinci ani de la expirarea acestuia, fiecare parte va păstra confidenţialitatea tuturor informaţiilor sau datelor de orice natură furnizate de cealaltă parte.”
Cu 300.000 de euro, fostul manager al Oltchim, Constantin Roibu, a reuşit să cumpere bunăvoinţa mogulului Voiculescu
Publicaţiile „Varanului”, alimentate cu zeci de mii de euro
O altă clauză care ridică semne de întrebare se referă la interzicerea publicării, prin intremediul canalelor media amintite, a poziţiilor angajaţilor minoritari ai Oltchim „care desfăşoară acţiuni ostile la adresa beneficiarului sau a reprezentanţilor acestuia”. La finalul contractului încheiat între firma controlată de familia Voiculescu şi combinatul Oltchim, care poate fi consultat pe blogul lui Robert Turcescu, sunt detaliate preţurile „serviciilor” pentru care combinatul a plătit sume consistente.
Astfel, interviurile şi reportajele publicate în „Săptămâna Financiară” ar fi costat 46.400 de euro, cele din „Financiarul” au fost în valoare de 64.000 de euro, iar machetele publicitare din „Jurnalul Naţional”, alte 42.000 de euro.
Mai mult, la preţul total al materialelor s-a aplicat un discount de 62%, ajungându-se la o sumă finală de 100.000 de euro plus TVA.
Fostul manager al Oltchim, Constantin Roibu, a avut relaţii de afaceri cu familia Voiculescu
Fraţii Boureanu, relaţii speciale cu Roibu
Fostul manager general al combinatului Oltchim, Constantin Roibu, nu s-a sfiit să recunoască la postul de televiziune B1 Tv că, atât în perioada în care a condus combinatul, cât şi la câteva zile după ce a fost demis, s-a întâlnit cu fraţii Boureanu. „M-au sunat şi ne-am văzut într-o cafenea din Bucureşti. Dacă tot eram în Capitală, am zis să mă întâlnesc cu ei”, a declarat Constantin Roibu, la postul de televiziune B1 TV.
Interesant e faptul că o parte din firmele fraţilor Boureanu, care au avut afaceri mari cu Oltchim, au dispărut între timp. Totuşi, cîteva mai există şi încă mai au legături cu combinatul vîlcean, graţie bunăvoinţei lui Constantin Roibu.
Societatea Romplast Distribuţie Profile a avut, din contractul cu SC OLTCHIM SA, o cifră de afaceri în continuă creştere: de la 1,9 milioane lei în 2006, la 4,984 milioane lei în 2007. În 2008, cifra de afaceri a firmei a crescut la 7,799 milioane lei.
În 2009, vânzările firmei au sporit cu 65 miliarde lei vechi, dar reprezentanţii acesteia nu au plătit nicio datorie către furnizor.
CITIŢI ŞI:

  • Contractul de publicitate Oltchim-Voiculescu, bani contra protecţie. Ordinul pentru Antene: „Nu-l atacaţi pe Roibu!”
  • EPISODUL 2. Încă 200.000 de euro de la Oltchim pentru Dan Voiculescu. Un nou contract de publicitate pe banii statului a ieşit la lumină
  • Uite ce datorii are la Oltchim Cristian Boureanu!
  • Fraţii Boureanu şi afacerile cu Oltchim
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.