La Conferinţa maghiară permanentă (MAERT), desfăşurată azi, la Budapesta, Orban a afirmat că guvernul ungar are toate motivele să fie preocupat în legătură cu evoluţiile din România, în condiţiile în care în prezent în politica internă românească „se fac auzite voci care nu au mai fost remarcate ani la rând”.

El a subliniat că guvernul ungar îi susţine pe patrioţii români care, ataşaţi fiind faţă de patria lor, preţuiesc cooperarea cu minoritatea maghiară şi cu Ungaria, potrivit Agerpres.

Premierul ungar vorbit şi despre problema relaţiilor ungaro-slovace şi a prezentat  planurile sale vizând reglementarea tuturor problemelor cu partea slovacă în privinţa cărora se pot obţine rezultate înainte de sfârşitul acestui an, problemele mai dificile legate de minorităţile naţionale putând fi abordate în 2013.
Liderii slovaci preferă să pună direct problema şi aşa doreşte şi guvernul ungar, şi niciuna dintre părţi nu neagă că există probleme nerezolvate în relaţiile bilaterale, a menţionat Orban.

În ce priveşte relaţiile cu Serbia, premierul ungar a afirmat că sunt întrunite condiţiile pentru dezvoltarea bunelor relaţii şi a precizat că omologul său sârb va efectua în viitorul apropiat o vizită în Ungaria.

Pe de altă parte, Viktor Orban a notat că, în pofida eforturilor ţării sale, relaţiile cu Ucraina nu au cunoscut o îmbunătăţire de anul trecut, însă a salutat eforturile Ucrainei de a crea condiţiile pentru furnizarea reciprocă de energie şi a menţionat că Ungaria ar putea livra energie în regiunea ucraineană Transcarpatia în cazul unei crize.

Primul ministrul ungar a mai spus în cadrul conferinţei că ţara sa îşi va îndeplini îndatoririle conforme noii sale legi fundamentale de a susţine comunităţile maghiare din afara ţării, chiar şi în actuala situaţie economică şi în actualul context european. Economia ungară va putea genera suficiente resurse pentru instituţiile maghiare de peste hotare, a dat asigurări Viktor Orban.