Evenimentul Zilei > Actualitate > Ruptura Ponta-Antonescu: începutul sfârşitului. Analiza lui Cristoiu: CINE-I ŞEFUL în USL. Află Piramida Puterii
Ruptura Ponta-Antonescu: începutul sfârşitului. Analiza lui Cristoiu: CINE-I ŞEFUL în USL. Află Piramida Puterii

Ruptura Ponta-Antonescu: începutul sfârşitului. Analiza lui Cristoiu: CINE-I ŞEFUL în USL. Află Piramida Puterii

În ultimul timp, accesele de ţâfnă ale lui Crin Antonescu la adresa lui Victor Ponta s-au înmulţit. Deşi mai discret, premierul nu a rămas nici el dator. Analistul Ion Cristoiu crede că Ponta este dependent de Antonescu, care are relaţii mai trainice decât el cu baronii PSD

Aparenta armonie dintre premier şi preşedintele interimar pare să se epuizeze pe măsură ce prezenţa la putere erodează USL. Miercuri, Antonescu, într-un discurs ţinut la Cotroceni a spus că este în dezacord cu Ponta, pe care l-a acuzat că nu acţionează, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, împotriva Parchetului. Joi, un editorial din oficiosul alianţei PNL-PC, Jurnalul Naţional, îl acuza dur pe Ponta că îi este "frică". Conflictul din USL apare în contextul în care mulţi analişti, inclusiv angajaţi ai Antenei 3, apreciază că, marţi, Curtea Constituţională va invalida refrendumul, iar Băsescu va reveni la Cotroceni.
Premierul zice ca Rus
"Am văzut o declaraţie a domnului Prim-ministru cu care, cu toată părerea de rău, nu pot fi de acord, în care domnia sa îi cere cetăţeanului Băsescu să nu mai terorizeze cetăţenii României. Sper că e doar o vorbă de polemică politică şi nu o vorbă de ministru al Justiţiei, pentru că dacă cineva terorizează vreun cetăţean al României, trebuie de îndată luate măsurile pentru ca el să fie împiedicat să o facă", l-a luat Antonescu pe sus pe Ponta. Premierul i-a răspuns într-un stil care aminteşte de Ioan Rus, un alt personaj intrat în conflict cu preşedintele interimar. "Acuma şi domnul Băsescu şi am văzut şi domnul Antonescu au impresia despre ministrul justiţiei că are puteri mai mari decât are", a declarat premierul PSD. În urmă cu circa două săptămâni, fostul ministru de Interne Ioan Rus îşi camufla dezacordul cu Antonescu invocând şi numele lui Băsescu. "Asupra mea şi a ministerului s-au exercitat nenumărate presiuni, discuţii şi aprecieri din partea politicienilor români, din partea lui Traian Băsescu, dar şi a lui Crin Antonescu", spunea Rus, la 6 august, în ziua în care a anunţat că pleacă de la conducerea ministerului de Interne.
Guvernul "intimidat"
În urmă cu doar o săptămână, preşedintele interimar a ciupit, în trecere, guvernul USL, fără să pomenească numele premierului Ponta. "E nevoie ca instituţiile să nu se lase intimidate, şi aici mă refer în primul rând la Guvern, care a dat senzaţia – trebuie să o spun – unor anumite timidităţi şi anumitor ezitări (…) Guvernul trebuie să ia toate măsurile pentru ca propriile sale instituţii să nu se lase intimidate şi pentru ca toţi cetăţenii acestei ţări să fie apăraţi în faţa ameninţărilor şi intimidărilor la care Traian Băsescu, situat practic în afara legii şi în afara răspunderii ca oficialitate, recurge. Asta cred că trebuie să facă Guvernul", a declarat Antonescu. O zi mai târziu, premierul s-a prefăcut că râde, atunci când presa a sugerat că între el şi preşedintele interimar există fisuri. "Ha, ha! Da, eu am văzut acea emisiune a domnului Antonescu şi mi s-a părut o emisiune foarte bună, mi s-a părut că a comunicat foarte bine ceea ce avem de făcut şi da, recunosc, de un an şi jumătate mă amuză foarte tare această speranţă (…) a unora că mă cert cu Crin Antonescu. Nu mă cert deloc, suntem în relaţii foarte bune şi o să lucrăm împreună", a susţinut Victor Ponta, într-un interviu pentru B1.
Ceartă pe impozite
La sfârşitul lunii mai, Ponta şi Antonescu au intrat în coliziune, după ce premierul PSD a lansat năstruşnica idee a supraimpozitării tuturor pensiilor şi salariilor din sectorul bugetar care depăşesc 4.500 de lei. "Eu nu o văd bine, în sensul că nu cred că este o soluţie. (…) Taxa asta de solidaritate e totuşi o formulă care excede înţelegerea noastră pe formula fiscală şi din punctul ăsta de vedere, dacă nu sunt argumente foarte concrete, eu unul nu susţin o asemenea măsură", spunea, la acel moment, preşedintele PNL. Imediat, liderul PSD a făcut un pas înapoi şi a mărturisit că taxa nu a fost discutată în interiorul USL. După această scurtă ciocnire, despre taxa de solidaritate nu s-a mai auzit nimic.
Victor Ponta a scăzut în sondaje, în timp ce Crin Antonescu a înregistrat o uşoară creştere
Sper că nu e o vorbă de ministru al Justiţiei, dacă cineva terorizează un cetăţean, trebuie luate măsurile pentru ca el să fi e împiedicat să o facă "
CRIN ANTONESCU, preşedinte interimar
Interese divergente în USL
Fricţiunile verbale dintre preşedintele PSD şi liderul informal al PNL vin pe fondul unor interese tot mai divergente. În condiţiile în care Traian Băsescu revine la Palatul Cotroceni, Crin Antonescu mai are de aşteptat peste doi ani până la alegerile prezidenţiale. Dacă USL rămâne la guvernare, popularitatea preşedintelui PNL ar putea fi afectată, iar acesta s-ar putea gândi ca, mai devreme sau mai târziu, să se separe de executiv. Pe de altă parte, de când PSD şi PNL au ajuns la putere, cel care a scăzut în sondaje a fost Victor Ponta, în timp ce Crin Antonescu a înregistrat chiar o uşoară creştere. Potrivit unui sondaj IMAS, comandat de Adevărul, cota de încredere în premier a scăzut cu 7% în luna suspendării preşedintelui. În schimb, încrederea în preşedintele interimar a ajuns la 37,3%, în iulie, comparativ cu 36,6%, în iunie. Şi intenţia de vot în USL a scăzut după ce această formaţiune a început acţiunea de suspendare a lui Traian Băsescu.
"Victor Ponta e un Emil Boc mai şmecher"
Analistul politic Ion Cristoiu consideră că Victor Ponta este într- o relaţie de dependenţă faţă de Crin Antonescu.
"E tot mai clar că Victor Ponta e un soi de Emil Boc al lui Crin Antonescu. La fel ca în cazul lui Emil Boc, Victor Ponta nu are nicio autoritate în PSDul condus prin intermediul baronilor de Crin Antonescu", a descris Cristoiu raporturile dintre preşedintele interimar şi premierul României.
"O piesă de teatru amuzantă"
Acesta a subliniat că, la fel ca fostul premier democrat-liberal, Ponta a ajuns preşedinte de partid şi apoi premier nu prin forţe proprii, ci pus de alţii. "Funcţia de premier se datorează în exclusivitate lui Antonescu, personajul aflat în strânsă legătură cu baronii PSD", a arătat Ion Cristoiu, care crede că zilele acestea asistăm la o piesă de teatru amuzantă.
"Să luăm de exemplu afacerea cu procurorii, tipică pentru această piesă de teatru care se joacă la nivelul USL. La început, problema e ridicată de Antena 3, care o dezbate ca întruchipare a presei. Intervine apoi Ion Iliescu pe blog sau pe la televiziuni care anunţă într-un fel ceea ce va declara Crin Antonescu. Dacă Victor Ponta e un fel de Emil Boc al lui Crin Antonescu, Ion Iliescu e un fel de Elena Udrea", a tras Cristoiu concluzia piesei care se joacă zilele acestea pe scena politică.
Iliescu, profetul lui Antonescu
Analistul a reamintit de declaraţiile lui Traian Băsescu din primul mandat, care erau profeţite de Elena Udrea pe blog sau la TV. "Dacă voiai să ştii cu un minut mai devreme ce va face Traian Băsescu, erai atent la Elena Udrea. Azi, dacă vrei să ştii cu un minut mai devreme ce va spune Crin Antonescu eşti atent la Ion Iliescu. Urmează evident Crin Antonescu, un imitator al lui Traian Băsescu, fără umorul acestuia însă. La sfârşit vine şi responsabilul nostru vesel, Victor Ponta, care, deşi călcat în picioare de Crin Antonescu, iese din încurcătură cu brio deoarece el este un Emil Boc mai şmecher", a conchis Ion Cristoiu. Ion Cristoiu spune că trebuie să fii atent la Ion Iliescu dacă vrei să ştii ce va spune Crin Antonescu
"Nefiind nici premier şi nici preşedinte suspendat, nu sunt preocupat de modul în care pot dânşii coabita. E o întrebare care nu mă priveşte şi la care premierul a răspuns".
CRIN ANTONESCU, preşedintele interimar al României
Îmi doresc foarte tare (…) să pot să mă remaniez singur de la ministerul Justiţiei (…) ca să nu mă mai critice nici dl. Antonescu, nici dl. Băsescu, nici CSM. Să punem un ministru al Justiţiei şi să-l critice pe acela".
VICTOR PONTA, prim-ministru
Antonescu, numai bun de suspendat
Preşedintele interimar a ieşit din rolul de mediator pe care promitea că-l va îndeplini
În cele câteva săptămâni de când este preşedinte interimar, Crin Antonescu a reuşit să iasă complet din rolul de mediator care revine şefului statului. Culmea, în baza unor acuzaţii similare, USL l-a suspendat pe Traian Băsescu.
Ingerinţe în activitatea Justiţiei. Lui Traian Băsescu i s-au reproşat, în cererea de suspendare, ieşirile critice la adresa magistraţilor sau a CSM. Antonescu, însă, nu s-a mulţumit numai să critice acţiunile procurorilor care investighează fraudele de la referendumul din 29 iulie, ci a şi dat CSM şi Parchetului, dar şi Ministrului Justiţiei un termen de 24 de ore în care să dea explicaţii despre anchetă.
Presiuni asupra judecătorilor CCR. Faptul că, în cererea de suspendare, preşedintele Băsescu era acuzat că a făcut declaraţii care ar fi putut constitui presiuni la adresa Curţii nu l-a împiedicat pe Antonescu, pe 31 iulie, să dea CCR indicaţii despre felul în care să judece validarea sau invalidarea referendumului.
Ingerinţă în activitatea Guvernului. Preşedintele interimar a criticat Executivul că este ezitant şi nu ia măsuri pentru ca instituţiile statului să nu fie "intimidate" de Traian Băsescu. Mai mult, acesta a avut, miercuri, întâlniri la Palatul Cotroceni cu membri ai Executivului, mai precis cu miniştrii liberali Corneliu Dobriţoiu şi Radu Stroe.
Încălcarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale ale cetăţenilor. Cum ar fi libertatea opiniei, inclusiv libertatea de a decide să nu voteze. Imediat după referendum, Antonescu i-a calificat pe cei care au preferat să nu iasă la vot drept "morţi". Aceste declaraţii s-ar putea încadra şi la "învrăjbirea categoriilor sociale", adică a votanţilor şi a celorlalţi cetăţeni.
Participarea la activităţi de partid. Nişte stenograme atribuite PNL arată că, pe 3 august, când era instalat la Cotroceni, Antonescu ar fi participat la o şedinţă a liberalilor.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: