Evenimentul Zilei > Actualitate > Vasile Dâncu: Nu ştiu în ce măsură PSD va mai putea să-şi permită aventuri pentru Crin Antonescu
Vasile Dâncu: Nu ştiu în ce măsură PSD va mai putea să-şi permită aventuri pentru Crin Antonescu

Vasile Dâncu: Nu ştiu în ce măsură PSD va mai putea să-şi permită aventuri pentru Crin Antonescu

Sociologul Vasile Dâncu a criticat discursul "patriotard", ca la 1848, al lui Crin Antonescu, spunând că acesta poate duce la izolarea României, şi a avertizat că "PSD nu este dispus să urmărească prea departe proiectele şi aventurile lui Crin Antonescu". Dâncu aparţine grupării ardelene din PSD, supranumită Grupul de la Cluj, din care face parte şi Ioan Rus.

Vasile Dâncu spune, într-un interviu pentru Citynews, că premierul Victor Ponta, datorită funcţiei pe care o deţine, "este obligat să manifeste moderaţie şi să participe la o coabitare instituţională" cu Traian Băsescu, chiar dacă "nu este nevoie să se împrietenească".
Discurs ca la "paşopt"
În acest context, Dâncu a criticat reacţia lui Crin Antonescu după invalidarea referendumului, subliniind inclusiv tentativa acestuia de a atrage către el, în dauna PSD, cele 7 milioane de români care au votat NU. "Mi s-a părut că se distanţează (de PSD – n.r.) şi că se pune în fruntea celor 7,5 milioane de revoltaţi, încercând cumva să captureze acest public într-un proiect de câştigare a preşedinţiei. Am văzut un discurs ca la 1948, că trebuie să eliberăm poporul, un discurs pe care îl face un profesor de istorie de liceu", a spus Dâncu. "Discursul lui Crin Antonescu mi s-a părut a fi un preludiu la viitoare discuţii din cadrul USL. Prin modul cum a spus că cel puţin PNL se luptă cu Traian Băsescu a încercat să spună că PSD nu ar avea aceeaşi voinţă".
Candidatura prezidenţială a lui Antonescu, sigură… deocamdată
Social-democratul a mai declarat că "nici PSD nu este dispus să urmărească prea departe proiectele şi aventurile lui Crin Antonescu". Cât despre candidatura acestuia la preşedinţie din partea USL, aceasta rămîne deocamdată nedisputată. "pentru că vin alegerile parlamentare şi că USL va merge unitar".
"Sigur că după s-ar putea pune problema, mai este mult timp până în 2014, nu ştiu în ce măsură PSD va mai putea să-şi permită aventuri pentru Crin Antonescu. Acest referendum a adus o înfrângere şi pentru Traian Băsescu, dar şi pentru Crin Antonescu", apreciază Dâncu. "Înfrângerea lui Crin este destul de importantă şi rămân la părerea că, dacă ar fi participat la alegeri fără să fi fost referendum, fără să fi fost preşedinte interimar, ar fi luat mult mai multe voturi decât ar lua acum, după o căsătorie de probă, să-i zicem, după acest mandat de probă".
CITIŢI ŞI:

  • Efectul suspendării: USL a pierdut 10% pentru că nu a ştiut când să renunţe
  • Efectul suspendării: 23% dintre români l-ar mai vota o dată pe Băsescu, arată un sondaj IRES
  • Crin Antonescu: Şi dacă Traian Băsescu ar fi câştigat referendumul, tot nu plecam imediat
  • Gunther Krichbaum: Declaraţiile lui Crin Antonescu la adresa lui Merkel i-au dăunat lui însuşi