Evenimentul Zilei > Economie > Val de executaţi silit! Fără casă şi datori pe viaţă
Val de executaţi silit! Fără casă şi datori pe viaţă

Val de executaţi silit! Fără casă şi datori pe viaţă

Mii de locuinte sunt scoase la licitaţie de bănci. Într-o situaţie foarte proastă se află locuitorii din judeţele Timiş, Covasna şi Bistriţa Năsăud

Criza vine cu un nou necaz pentru români. Băncile execută tot mai mulţi clienţi, pentru că îşi „curăţă” în felul acesta bilanţurile. Aşa că după ce veniturile le-au scăzut dramatic şi au ajuns în imposibilitatea de a îşi achita rata la credit, românii care nu mai pot plăti datoriile îşi văd locuinţele scoase la vânzare. Chiar dacă băncile au fost dispuse să îi ajute, amânările la plată nu au condus de multe ori la niciun rezultat pentru că nimic nu s-a schimbat în situaţia materială a debitorilor. Nu au găsit un loc de muncă, veniturile au rămas reduse, iar viaţa de zi cu zi este tot mai scumpă.
Mii de restanţieri
Dacă în urmă cu doi ani, adunate, executările silite făcute publice de bănci cumulau câteva sute de oferte, acum găsim creditori care au ajuns deja la mia de imobile scoase la vânzare. BCR, cea mai mare bancă locală, are la vânzare peste 500 de apartamente şi peste 300 de case. În plus, opt hoteluri şi restaurante au anunţuri de vânzare pe site-ul băncii. La acestea se adaugă terenuri, spaţii comerciale şi chiar proiecte imobiliare. BRD, a doua bancă locală ca mărime, are scoase la vânzare sute de locuinţe şi imobile comerciale. În aceeaşi situaţie se află şi alţi creditori: Raiffeisen, Alpha Bank, Banca Transilvania, Volksbank. În ţară se execută mii de locuinţe. Timiş, Covasna, Bistriţa Năsăud sunt judeţe cu un număr mare de restanţieri, raportat la populaţie.
În continuare, dator
Problemele românilor care îşi văd casele scoase la licitaţie nu se opresc odată ce banca vinde imobilul. Boomul creditării a fost în anii 2007 – 2008, când preţul unui apartament din Capitală, şi nu numai, sărea uşor de suta de mii de euro. Pentru acelaşi imobil, banca nu câştigă acum mai mult de jumătate din preţ. Fostul proprietar va fi nevoit să achite şi diferenţa dintre credit şi suma obţinută din vânzare.
„Băncile pun poprire pe salariu pentru a recupera restul de bani. Singura diferenţă este că înainte aveau un credit garantat, iar acum este vorba de unul negarantat”, a comentat pentru EVZ reprezentantul unui broker de credite. Mulţi români rămân astfel datori băncii zeci de ani pentru un credit de pe urma căruia nu mai au nimic de câştigat. Deocamdată, băncile se ocupă pe cont propriu de recuperarea creditelor imobiliare şi vând către recuperatori doar împrumuturile de consum. „Când va creşte masa critică de clienţi, e posibil să vândă la recuperatori şi împrumuturile garantate sau aceste diferenţe care mai sunt de recuperat după vânzarea imobilului”, a completat specialistul citat.
Ce faci dacă nu mai poţi plăti creditul
Celor ajunşi în impas băncile le oferă soluţii temporare pentru a reuşi să îşi păstreze casa. „Pot exista soluţii precum perioade de graţie la plata principalului sau a ratelor, sau altele cu efecte pe termen lung, ce presupun fie prelungirea maturităţii creditului, renegocierea structurii dobânzilor, perioade de graţie sau mixuri din cele trei”, au spus pentru EVZ reprezentanţii Vo4lksbank. Ca să obţii o facilitate de la bancă este important să fi fost un bun platnic.
Specialiştii spun însă că amânarea plăţii ratelor trebuie folosită dacă există vreo perspectivă de îmbunătăţire a situaţiei materiale. În caz contrar, cel mai bine ar fi să se solicite băncii vânzarea locuinţei, fără a mai plăti un credit ce nu mai poate fi susţinut. „Cel mai bine este să încerce să vândă de unii singuri casa, prin vânzare amiabilă. Dacă imobilul este scos la licitaţie de bancă, preţul obţinut va fi mai mic. Cumpărătorul ştie că trebuie să se ocupe singur de eliberarea imobilului, aşa că va oferi destul de puţini bani”, a comentat pentru EVZ un reprezentant din piaţă.