Evenimentul Zilei > Justitie > Unul dintre MARII BARONI din anii ’90, condamnat la închisoare cu tot cu fiul său. CONŢAC, povestea a două decenii de corupţie
Unul dintre MARII BARONI din anii ’90, condamnat la închisoare cu tot cu fiul său. CONŢAC, povestea a două decenii de corupţie

Unul dintre MARII BARONI din anii ’90, condamnat la închisoare cu tot cu fiul său. CONŢAC, povestea a două decenii de corupţie

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat la trei ani de închisoare cu executare pe baronul PSD de Botoşani, Constantin Conţac.

Sentinţa a fost dată la trei zile de la depunerea candidaturii ca independent pentru un post de senator în Colegiul 3 Botoşani.
Fostul preşedinte al CJ Botoşani a fost judecat pentru fapte de corupţie. Acesta primise, în ianuarie anul acesta, doar 3 ani cu suspendare de laCurtea de Apel Braşov. Acum patron, fostul lider PSD a făcut recurs, însă a primit trei cu executare. El a ajuns, aseară, în arestul IJP Botoşani. Alături de el, a fost condamnat şi fiul său cel mare, Liviu Conţac, fost director al Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri (DJDP), la 2 ani şi 6 luni cu executare.
În acelaşi caz instrumentat de DNA a fost condamnat cu suspendare şi Ioan Andrici, patronul SC Construct com SRL. Potrivit DNA, Conţac ar fi atribuit lucrări publice prin firma-paravan condusă de Andrici societăţilor la care el era acţionar. Astfel, banii publici ajungeau tot la firma lui.

Potrivit procurorilor DNA, Constantin Conţac ar fi desfăşurat, alături de fiul său, Liviu Conţac, fost director la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri, afaceri cu bani publici constând în contracte de prestări servicii având ca obiect activităţi de întreţinere a drumurilor şi, respectiv, transport material.
Ancheta a demarat în anul 2007, pe vremea când Constantin Conţac era preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani. El era şi preşedinte al organizaţiei PSD Botoşani, funcţie pe care a deţinut-o până în anul 2009.
Iniţial, dosarul s-a aflat pe rolul Tribunalului Botoşani, însă la scurt timp după începerea procesului a fost strămutat la Braşov, la cererea procurorilor DNA. Tribunalul Braşov a dispus pe 23 martie 2011 achitarea lui Constantin Conţac şi a fiului acestuia, însă procurorii DNA au făcut recurs. Curtea de Apel Braşov a dispus condamnarea lui Conţac la trei ani de închisoare cu suspendare, dar atât el, cât şi procurorii au făcut recurs, iar Înalta Curte a decis, ieri, condamnarea lui la 3 ani de închisoare cu executare.
Conţac şi fiul lui au ajuns, aseară, în jurul orei 18.00, în arestul IPJ Botoşani.