Evenimentul Zilei > Actualitate > Unde a dispărut stânga? Numai 17% dintre români se declară ca aparţinând acestui curent
Unde a dispărut stânga? Numai 17% dintre români se declară ca aparţinând acestui curent

Unde a dispărut stânga? Numai 17% dintre români se declară ca aparţinând acestui curent

Într-o ţară cu un premier social-democrat şi cu o guvernare cu accente pronunţat socialiste majoritatea românilor se declară de centru sau de dreapta. Pe de altă parte, mulţi dintre ei recunosc că nu prea ştiu exact ce înseamnă aceste noţiuni.

Într-un chestionar efectuat de IRES pe 22 august, 74% dintre subiecţi s-au declarat ca fiind de dreapta sau de centru. Întrebaţi unde se poziţionează în funcţie de orientarea lor politică, doar 17% dintre cei chestionaţi au răspuns că sunt de stânga. 40% s-au declarat a fi de centru, în timp ce 34% s-au descris ca fiind de dreapta. 

5% dintre subiecţi au refuzat să răspundă. Numai 3% au spus că nu ştiu exact unde se poziţionează ca orientare politică, deşi, luaţi la întrebări, mulţi români – 47% dintre subiecţi – recunosc că nu stăpânesc prea bine aceste noţiuni.
Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 1547 de persoane, pe date de 22 august, a doua zi după ce CCR a invalidat referendumul de demitere a lui Traian Băsescu. A fost realizat prin metoda interviului telefonic, iar marja de eroare este de 2,7%. IRES este condus de sociologul Vasile Dâncu, membru PSD.
CITIŢI ŞI:

  • Sondaj IRES: 59% dintre români cred că au existat fraude la referendum
  • Efectul suspendării: 23% dintre români l-ar mai vota o dată pe Băsescu, arată un sondaj IRES
  • Sondaj IRES: Antonescu şi MRU, în turul doi la prezidenţiale. PLUS: 48% cred că Antonescu ar trebui să se retragă din politică