Evenimentul Zilei > Social > Un sector al industriei a pierdut 700.000 de angajaţi, iar şcolile nu mai formează alţi specialişti
Un sector al industriei a pierdut 700.000 de angajaţi, iar şcolile nu mai formează alţi specialişti

Un sector al industriei a pierdut 700.000 de angajaţi, iar şcolile nu mai formează alţi specialişti

Industria de textile-pielărie-îmbrăcăminte duce lipsă acută în prezent de personal calificat, lucru care contribuie din plin la scăderea productivităţii şi competitivităţii

Aceste concluzii au fost trase de preşedintele Federaţiei Patronale a Industriei Uşoare din România, Maria Grapini.
"O cauză importantă este faptul că programele existente de formare profesională, după părerea mea, ca om care lucrez în industrie, nu au absolut nicio relevanţă. Angajatorul trebuie să pornească de la zero cu pregătirea lui în companie. Practic, nişa şcolilor profesionale, a şcolilor de maiştrii, a şcolilor post-liceale, se resimte. Nu mai găsim vopsitori, ţesători, maiştrii, electricieni, nimic. Ori lucrurile acestea nu le avem şi este o pierdere de productivitate şi, implicit, de competitivitate, pentru că nu numai utilajul dă productivitatea, ci şi omul", a declarat aceasta.
Printre problemele cu care se confruntă în prezent companiile din industria de textile-pielărie-îmbrăcăminte se numără şi posibilitatea foarte redusă de stimulare a salariaţilor, din punct de vedere financiar, deoarece marja de profit este foarte mică.
S-au pierdut 700.000 de salariaţi
Numărul angajaţilor din industria textile-pielărie este de 220.200. Cei mai mulţi salariaţi sunt în sectorul articolelor de îmbrăcăminte, respectiv 141.200 (-1,1% faţă de ianuarie-aprilie 2011), urmând cei din sectorul de pielărie şi încălţăminte cu 51.000 (+4,7%) şi cei din sectorul produselor textile cu 28.000 (+7,7%).
"În anii anii ’90 erau 900.000 de angajaţi, cu mai puţine companii, însă firme foarte mari. S-au închis companiile mari, iar în 2004 am ajuns la 450.000 de angajaţi. S-au înjumătăţit, dar a crescut numărul de companii, pentru că au apărut micro-întreprinderile. Vârful în ceea ce priveşte numărul companiilor din această industrie s-a atins în 2004, când activau circa 11.000", a conchis Maria Grapini.