Evenimentul Zilei > Social > Un număr impresionant de români, LA COADA SAPEI. Suntem pe primul loc în UE!
Un număr impresionant de români, LA COADA SAPEI. Suntem pe primul loc în UE!

Un număr impresionant de români, LA COADA SAPEI. Suntem pe primul loc în UE!

O treime dintre angajaţii români lucrează în sectorul agricol, ceea ce reprezintă cel mai mare procent din UE.

Ţara noastră a înregistrat, anul trecut, cel mai ridicat procentaj din UE al persoanelor care lucrează în agricultură-29%- şi al angajaţilor calificaţi care lucrează manual- 49,3%. În schimb, suntem pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul persoanelor care lucrează în sectorul serviciilor, arată ultimul studiu Eurostat.
La nivelul UE, doar 5% dintre locuitori lucrează în sectorul agricol, în timp ce aproape 70% îşi desfăşoară activitatea în sectorul serviciilor, potrivit biroului de statistică al Comisiei Europene.
În agricultură, România se află pe prima poziţie la nivel european, cu 28,6% din angajaţi ocupaţi în acest sector, fiind urmată de Polonia-cu 13% şi Grecia- cu 12%. Cel mai redus procentaj al angajaţilor din agricultură, de sub 2%, este înregistrat în Marea Britanie, Germania, Belgia, Malta şi Luxembourg.
România ocupă ultimul loc la numărul angajaţilor din servicii, cu 43%, faţă de maximul de 83%, înregistrat în Luxembourg şi media UE de 69,8%. În sectorul serviciilor destinate pieţei, Romania are cel mai redus procentaj de angajaţi, de 26,3%. Pe penultimul loc se află Polonia, cu 34%, iar pe prima poziţie Irlanda şi Cipru, cu câte 45%. Serviciile destinate pieţei includ comerţul, transporturile, domeniul hotelier şi alimentar, comunicaţiile, finanţele şi asigurările, sectorul imobiliar, activitatile ştiinţifice şi tehnice, activităţile administrative şi de suport.
Angajaţii cu normă întreagă din România au lucrat, de regulă, anul trecut, 41 de ore pe săptămână, peste media europeana de 40,4 de ore. Barbaţii au lucrat, în medie, 41,2 de ore pe săptămână, iar femeile- 40,7 ore.