Evenimentul Zilei > Economie > Un leu la salarii costă doi lei din investiţii
Un leu la salarii costă doi lei din investiţii

Un leu la salarii costă doi lei din investiţii

Rectificarea bugetară răstoarnă filozofi a politică a cheltuielilor publice, tăiând de la investiţii pentru a majora salariile. Însă jumătate din bani se pierd pe drum

Guvernul măreşte cheltuielile de capital cu un miliard de lei, în schimb le reducepe cele de capital – aşa-numitele "investiţii" – cu două miliarde de lei la rectificarea bugetară.
Anunţul a stârnit dezamăgire în rândul Opoziţiei şi al unora dintre economişti, care speră ca banii statului să ajute la relansarea economiei. Din câte a lăsat de înţeles ministrul Finanţelor Florin Georgescu, vor rămâne "în grafic" proiectele de investiţii finalizate deja în proporţie de 80- 85%. Celelalte, cu greu vor mai beneficia de finanţate. Însă din aceeaşi sursă vor fi luaţi bani şi pentru plata arieratelor, deci este greu de crezut că doar investiţiile ineficiente vor fi stopate.
Prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda a declarat că rectificarea bugetară, în care s-au luat bani de la capitolul investiţii pentru plata pensiilor, salariilor, constituie un lucru incredibil, pe care niciun politician român nu l-a făcut în ultimii cinci ani. "Rectificarea de buget de ieri face un lucru incredibil, pe care niciun politician român în ultimii cinci ani de la aderare nu l-a făcut – acela de a lua banii din investiţii şi a-i duce în pensii, salarii şi ajutor social. Aşa ceva nu duce o ţară înainte, ci înseamnă că doar cârpeşti. Acesta este mesajul pe care USL l-a transmis românilor: n-avem viitor, încercăm să ţinem prezentul tăind de la investiţii. Asta este prima dată, dar să vedem în decembrie de unde mai taie. Nu poţi produce valoare şi plus valoare decât investind", a spus Cezar Preda.
În total, veniturile bugetului de stat au fost reduse cu 2,658 miliarde de lei (-0,4% din PIB), iar cheltuielile bugetului de stat, pe sold, au fost diminuate cu 1,253 miliarde de lei (-0,2% din PIB). Ca urmare a acestor măsuri, deficitul bugetului general consolidat a fost majorat de la 11,21 miliarde de lei, cât a fost estimat iniţial, respectiv 1,9% din PIB, la 13,66 miliarde de lei, respectiv 2,2% din PIB.
Ţinta de deficit a crescut de la 1,9% la 2,2%, pentru că încasările scad mai abrupt decât cheltuielile
Aşa ceva nu duce o ţară înainte, înseamnă că doar cârpeşti. Nu poţi produce valoare şi plus valoare decât investind.
CEZAR PREDA, prim-vicepreşedinte PDL