Evenimentul Zilei > Actualitate > ULTIMA ZI cu asigurări la case mai ieftine. VEZI cât va costa o poliţă de la 1 septembrie
ULTIMA ZI cu asigurări la case mai ieftine. VEZI cât va costa o poliţă de la 1 septembrie

ULTIMA ZI cu asigurări la case mai ieftine. VEZI cât va costa o poliţă de la 1 septembrie

De la 1 septembrie, cine vrea să asigure casa la întreaga valoare, va plăti, cel mai probabil, mai mult

De mâine, cei care vor o asigurare completă pentru casă vor trebui să achiziţioneze, pe lângă o poliţă obligatorie, şi una facultativă. Aceasta din urmă poate acoperi şi cele trei riscuri din asigurarea obligatorie şi, în cazul producerii evenimentului, va oferi despăgubiri pentru valoarea asigurată care depăşeşte plafonul de 10.000 – 20.000 de euro.
Aurelia Cristea, şefa Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), a declarat pentru EVZ că toate cele 13 firme de asigurare membre ale PAID vor emite automat, celui care cumpără asigurare de casă, o poliţă obligatorie şi, dacă clientul doreşte, una facultativă, în completare.
Cât plăteşti din septembrie
Cât vom plăti per total? Poliţa obligatorie costă 10 sau 20 de euro. "Normal ar fi ca poliţele facultative, luate în completare, să se ieftinească, deoarece suma de 20.000 de euro, acoperită de obligatorie, trebuie considerată o franşiză", spune Cristea.
Bogdan Andriescu, şeful Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR) spune însă că "eventuala" reducere va fi, probabil, mai mică decât costul asigurării obligatorii. Cel mai probabil însă, cel puţin în primă instanţă, asigurătorii nu vor reduce preţurile pentru poliţe facultative. Aşadar, cu sau fără discount, cei care asigură casa la întreaga valoarea vor plăti, cel mai probabil, mai mult, de mâine.
Potrivit unor surse din piaţă este posibil ca asigurătorii să vândă cele două poliţe înglobate în una singură. Rămâne însă de văzut cum va evolua această propunere.
Greu de penalizat
Amenzile pentru cei care nu se conformează vor fi însă, ca şi până acum, greu de aplicat. Până acum nu există o bază de date centralizată, unde să poată fi identificaţi cei care au şi cei care nu au asigurare. "Bază de date cu toate locuinţele avem, dar nu include şi poliţele facultative, ci doar o parte din cele obligatorii", a spus, pentru EVZ, Aurelia Cristea.
Or, cei care au deja sau cei care cumpără până pe 31 august, inclusiv, o poliţă facultativă care acoperă cele trei riscuri, ca şi cea obligatorie, nu trebuie să deţină şi poliţă obligatorie. Amenzile pentru neasiguraţi pot avea valori de 100 – 500 de lei.
La finele lui iunie existau peste 5 milioane de asigurări de locuinţe, facultative şi obligatorii. În România sunt circa 8 milioane de locuinţe.
20.000 de euro este valoarea maximă a poliţei obligatorii pentru case, fie că au sau nu "bulină" de risc seismic