Evenimentul Zilei > Justitie > Noua ţintă a puciştilor USL: anticorupţia lui Morar
Noua ţintă a puciştilor USL: anticorupţia lui Morar

Noua ţintă a puciştilor USL: anticorupţia lui Morar

Mandatul şefului DNA, Daniel Morar, a fost prelungit pentru încă şase luni, dar PSD, PNL şi PC dau semne că nu-l mai suportă.

Guvernarea USL este hotărâtă să pună capăt epocii Morar la conducerea DNA. Preşedintele interimar, Crin Antonescu, declara, acum o săptămână, că Morar ar trebui să plece. "În legătură cu domnul Daniel Morar, crede legea. Morar şi-a terminat mandatele care, conform legii, puteau să îi revină", a spus, la Realitatea TV, Antonescu. Potrivit unor surse din USL, numirea Monei Pivniceru în postul de ministru al Justiţiei are drept obiectiv principal preluarea controlului asupra DNA şi a Parchetului General. Prestigioasa publicaţie The Economist a publicat, vineri, în ediţia tipărită şi pe internet, un articol despre situaţia din România, intitulat "Lupta pentru justiţie". The Economist îl citează pe Sorin Ioniţă, de la Expert Forum, afirmând că "bătălia finală este pentru controlul justiţiei". Totuşi, cel care numeşte şefii DNA şi ai Parchetului general este preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM. În 2008, Traian Băsescu a respins propunerea ministrului Predoiu, pe atunci în guvernul PNL, ca Monica Şerbănescu să preia conducerea DNA.
Tradiţie anti-europeană
Întrucât Morar a avut deja două mandate, el nu mai are dreptul la încă unul, dar ar fi legal ca el să preia postul lui Kovesi, de procuror general. Însă noul ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru, nu crede că Morar trebuie să mai rămână. "Dacă legea pune punct unui mandat, atunci punctul este punct", declara, în ianuarie 2012, Pivniceru.
De altfel, fostul magistrat s-a făcut remarcat în timp prin declaraţiile agresive împotriva recomandărilor Comisiei Europene. "Există în raportul comisiei o prevedere care spune că judecătorii nu aplică pedepse disuasive, adică mari, grozave, aspre. Am întrebat Comisia despre această aserţiune băgată în toate rapoartele din 2007 până acuma.
A-i spune unui judecător de către un for politic european, că, până la urmă, asta este, cum să aplice legea într-un caz dat mi se pare o injoncţiune de nepermis în actul de justiţie", a răspuns, în mai 2011, Pivniceru, criticilor dintr-un raport MCV. Aceste afirmaţii arată că PNL a dorit numirea la Justiţie a unei persoane care să fie indiferentă la sugestiile UE şi a SUA şi să propună la DNA şi Parchetul General persoane care să poată fi controlate de către USL.
Ponta nu-l iubeşte pe Morar, dar…
În perioada în care a fost în opoziţie, Victor Ponta a avut mai multe atacuri dure la adresa DNA. El şi-a temperat aceste afirmaţii după ce a ajuns la putere.
"Nu există o prostie sau o minciună mai ticăloasă decât cum vrem noi s-o numim pe doamna Pivniceru ca să-i schimbe pe domnul Morar şi pe doamna Kovesi. Dacă voiam să-i schimb pe doamna Kovesi şi pe domnul Morar, îi schimbam eu, că sunt ministru al justiţiei. Eu mi-am asumat un lucru în relaţia cu preşedintele Barroso, absolut tot ceea ce mi-am asumat, m-am ţinut.
Mandatul domnului Morar s-a terminat, mandatul doamnei Kovesi se va termina la 1 octombrie şi, conform angajamentului pe care eu l-am luat în faţa preşedintelui Barroso, ministrul Justiţiei, printr- o procedură transparentă, propune CSM şi după aceea preşedintelui numirea altor oameni în funcţii, pentru că li s-au terminat mandatele, nu pentru că îmi place sau nu îmi place, nu mi-a plăcut niciodată în mod special de domnul Moraru sau de doamna Kovesi şi asta nu m-a împiedicat, în cele două săptămâni de ministru al Justiţiei, să nu fac niciun fel de solicitare de schimbare din funcţie", a susţinut premierul Ponta, acum câteva zile, când era încă ministru interimar al Justiţiei.
Şefii DNA şi ai Parchetului General sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM
"Nu mi-a plăcut niciodată în mod special de domnul Morar sau de doamna Kovesi, dar n-am solicitat schimbarea lor."
VICTOR PONTA, premier
Barroso vrea stabilitate
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a cerut premierului Victor Ponta ca, la DNA şi Parchetul General, să nu se facă numiri în perioada interimatului la preşedinţia României. În plus, Comisia Europeană şi-a exprimat dorinţa ca înlocuirea lui Morar şi Kovesi să se facă prin proceduri transparente. În iulie 2012, Comisia Europeană afirma: "La capătul a cinci ani de monitorizare, Raportul Comisiei Europene constată un progres constant şi o confirmare fără echivoc a faptului că, prin acţiunile sale profesioniste şi imparţiale, DNA a contribuit în mod esenţial la îndeplinirea, de către Romania, a obiectivului specific de combatere a corupţiei, stabilit în cadrul MCV".
Gitenstein susţine DNA
Într-o declaraţie, făcută în luna mai, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a apreciat că Daniel Morar ar putea să ocupe postul de procuror general, în locul lui Kovesi. "Încă nu am discutat cu ministrul Justiţiei, dar îi voi recomanda să-l numeasca pe Morar. E greu de găsit cineva mai bun ca el. Integritatea sa profesională nu poate fi pusă la îndoială. Oricine altcineva ar fi pus ca procuror general va fi comparat imediat cu Kovesi şi Morar", spunea Gitenstein. El a mai apreciat că şeful DNA "a făcut o treabă excelentă". La acel moment, în fruntea ministerului Justiţiei se afla Titus Corlăţean, propus de PSD. În iulie 2011, preşedintele PSD, Victor Ponta, s-a exprimat ironic la adresa posibilei rocade Morar-Kovesi. "Şi dând încă o dată dovada de supuşenie şi lipsă de scrupule sau mofturi în executarea ordinelor de la Preşedintele Băsescu, Dl. Morar poate visa în continuare la îndeplinirea celui mai preţios şi mai ascuns vis al sau – anul viitor să schimbe fotoliul de şef la DNA cu cel mult mai frumos de Procuror General", scria Ponta, pe blog, în iulie 2011. Ponta i-a răspuns astfel lui Morar, care îl acuzase de presiuni politice.