Evenimentul Zilei > Actualitate > USL pune presiune pe procurori
USL pune presiune pe procurori

USL pune presiune pe procurori

Iliescu îi înfierează pe anchetatori, Voicu vrea să-i audieze în Parlament, iar Ponta se autodenunţă la DNA.

USL pune presiune pe justiţie. Membrii Uniunii nu se împacă cu ideea anchetării fraudelor de la referendum şi au lansat ieri, pe mai multe voci, un atac împotriva procurorilor DNA.
Unul dintre cei mai vehemenţi critici este preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, care a apreciat că anchetarea secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, pe tema referendumului din 29 iulie, reprezintă "culmea cinismului".
Nici judecătorii CCR nu au scăpat de tirul acuzaţiilor fostului şef de stat, aşa cum se arată într-o postare pe blog.
Iliescu: "Comportament inacceptabil"
"După un act arbitrar al Curţii Constituţionale, care invalidează un referendum pe deplin valabil, comportamentul Parchetului, care anchetează cetăţeni pentru că au votat la referendum, a căpătat aspecte inacceptabile", a scris pe blog Ion Iliescu.
El a reiterat faptul că decizia PDL şi a preşedintelui Traian Băsescu de a boicota referendumul a fost un act "antidemocratic şi nelegal", susţinând teza conform căreia populaţia cu drept de vot a României este, de fapt, de 15 milioane de locuitori.
Nici preşedintele în exerciţiu al PSD, Victor Ponta, nu s-a lăsat mai prejos. Dacă preşedintele PNL, Crin Antonescu a afirmat că nu se mai autodenunţă în privinţa referendumului, pentru că procurorul general, Laura Codruţa Kovesi i-a spus că acesta nu poate fi luat în considerare, Victor Ponta nu s-a lăsat descurajat.
Şeful PSD a afirmat că a semnat ieri autodenunţul către DNA. Nu singur, ci împreună cu membrii BPN ai PSD. "Le transmitem pe toate şi, în mod sigur, şi ceilalţi membri ai Comitetului Executiv Naţional, în măsura în care, ca şi noi, au îndemnat oamenii să vină la vot şi să voteze <da>pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, se pot denunţa şi ei pentru că, dacă nu se autodenunţă, îi pune sub învinuire dl. Daniel Morar", a mai spus Ponta.
Nu în ultimul rând, vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu, a lăsat să se înţeleagă că USL nu renunţă la ideea audierii procurorilor în Parlament. Mai precis, Voicu a afirmat că cele două Comisii juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au drept mandat "identificarea formelor legale" prin care se poate ancheta activitatea DNA şi ÎCCJ.
Anterior, procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, a afirmat că nu se va prezenta în faţa unei astfel de comisii parlamentare şi că există şi o decizie a CSM care spune că procurorii nu pot fi anchetaţi de Parlament.
Morar: "Frauda la vot, cuprinsă între 5-15%" 

Şeful DNA, Daniel Morar a explicat, la Realitatea TV, prin ce metode au fost fraudate un număr mare de voturi la referendumul de demitere a preşedintelui. El susţine că în secţiile verificate până acum, procentul voturilor fraudate este cuprins între 5-15%.
"Au văzut că pe listele electorale apărea aceeaşi semnătură. Au observat că anumite persoane au votat multiplu. Din primele investigaţii, verificând bazele de date, s-au constatat alte aspecte: există liste cu fantome, persoane care nu există. Există persoane din teatrele de operaţiuni care au votat în localităţi din România, în condiţiile în care erau în Afganistan. Există persoane care erau în peniteciar", a explicat Daniel Morar.
Citiţi şi:

  • Liviu Dragnea a orchestrat fraudarea, pe trei elemente esenţiale
  • DNA a descoperit 1.500.000 de voturi falsificate la Referendum
  • Procurorii l-au prins! Liviu Dragnea a creat un sistem naţional de furt electoral