Evenimentul Zilei > Actualitate > TEHNICILE-MINUNE care redau bărbăţia
TEHNICILE-MINUNE care redau bărbăţia

TEHNICILE-MINUNE care redau bărbăţia

Medicii români învaţă de la străini cum să îşi ajute pacienţii care au hipospadias, o malformaţie a penisului foarte întâlnită printre bărbaţii din România

Unul din 125 de copii români se naşte cu hipospadias, o malformaţie congenitală a penisului imposibil de trecut cu vederea. De teamă să nu fie arătaţi cu degetul, mulţi dintre părinţii copiilor afectaţi tăinuiesc boala şi faţă de apropiaţii lor, iar unii nici nu ajung la medic. La maturitate, cei afectaţi devin persoane singuratice, incapabile să-şi găsească o parteneră. "Le este ruşine, orice femeie ştie cum arată un organ sănătos. Malformaţia se vede uşor încă de la naştere pentru că majoritatea băieţilor cu această boală nu au prepuţul complet dezvoltat" , detaliază prof. dr. Ahmed Hadidi, preşedintele departamentului de Chirurgie Pediatrică din Emma Hospital, Germania.
El a venit în România pentru câteva zile ca să instruiască medicii în cele mai bune tehnici de rezolvare a acestei malformaţii în cadrul unui workshop internaţional, desfăşurat la Centrul de Training de la Delta Hospital din Bucureşti. Zece operaţii vor fi transmise live pentru instruirea medicilor participanţi.
Există mai multe forme ale acestei boli: în gradul unu sau doi, problemele apar la deschiderea anormală a uretrei. Ca să urineze, copiii trebuie să stea în şezut.
Medicamentele date greşit, cauză a bolii
Pentru cazurile de gradul trei însă, lucrurile se complică: glandul, profund curbat, nu are doar aspect respingător, dar face imposibilă orice fel de activitate sexuală. Cauzele malformaţiei variază, de la stres până la medicamente administrate greşit gravidei.
"Tehnicile operatorii pe care le prezint sunt unele la care lucreaz de 25 de ani şi care au o rată a succesului de peste 90%. Sunt sute de tehnici de reconstrucţie, dar au complicaţii", atrage atenţia doctorul Hadidi. El spune că românii mai au multe de învăţat despre hipospadia. "Am operat un medic român de 30 de ani care n-a avut încredere în propriii lui colegi", mărturiseşte medicul.