Evenimentul Zilei > International > Suedia nu e de acord cu supervizarea băncilor europene de către BCE
Suedia nu e de acord cu supervizarea băncilor europene de către BCE

Suedia nu e de acord cu supervizarea băncilor europene de către BCE

Propunerea Comisiei Europene privind supervizarea băncilor este "total inacceptabilă", a declarat, azi, ministrul suedez al Finanţelor, Anders Borg, la finalul unei reuniuni, în Cipru, cu omologi săi europeni.

Propunerea prezentată de către Comsiia Europeană plasează Banca Centrală Europeană în centrul mecanismului de supervizare unic, ce se va aplica la toate băncile din zona euro.
Această propunere va provoca „discuţii lungi şi dificile”, a atenţionat Borg, la ieşirea de la reuniune, potrivit Agerpres.

„Numeroase ţări care nu fac parte din zona euro găsesc această soluţie inacceptabilă”, a avertizat ministrul suedez, exprimându-şi îngrijorarea în special cu faptul că tratatul european garantează independenţa BCE.

Aceasta înseamnă că, în caz de litigiu, BCE nu va fi supusă deciziilor Autorităţii Bancare Europene, care se aplică celor 27 de ţări ale UE şi al căror rol este tocmai cel de a stabili regulile în sectorul bancar european.

„Orice idee, conform căreia noi vom fi supuşi supervizării din partea unei instituţii unde nu avem drept de vot şi unde utilizarea banilor contribuabililor noştri ar putea depinde de deciziile luate de o instituţie în care nu avem nicio influenţă, este total inacceptabilă”, a insistat Borg.
Calendarul este prea scurt

Comisia Europeană cere ca supervizarea bancară unică să devină operaţională începând din ianuarie 2013. Această supervizare, decisă de liderii europeni în timpul unui summit de la sfârşitul lui iunie, este condiţia pentru ca fondul de salvare european, viitorul Mecanism European de Stabilitate (ESM), să poată recapitaliza băncile fără a trece pe la autorităţile statelor membre.

Cu toate acestea, în opinia ministrului suedez propunerea în forma sa actuală este „o linie roşie”, iar „calendarul prea scurt”.

Ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schauble, şi-a exprimat de asemenea dubiile în legătură cu posibilitatea ca supervizarea unică să funcţioneze începând din ianuarie. „Este irealist”, a spus Schauble.

Comisarul european pentru piaţă internă şi servicii, Michel Barnier, a recunoscut ‘o „problemă juridică”. „Vom continua să muncim pentru a îmbunătăţi asocierea la vot în interiorul consiliului de supervizare pentru ţări din afara zonei euro care vor cere să fie acoperite de mecanism”, a spus Barnier, subliniind că reglementarea „este asigurată la nivelul celor 27 de ţări ale UE”.

Viitorul consiliu de supervizare, în forma în care acesta este gândit astăzi, va reuni doar membri ai BCE şi reprezentanţi ai zonei euro.