Evenimentul Zilei > Actualitate > Spune-mi câţi ani ai, ca să-ţi spun de ce săpun ai nevoie!
Spune-mi câţi ani ai, ca să-ţi spun de ce săpun ai nevoie!

Spune-mi câţi ani ai, ca să-ţi spun de ce săpun ai nevoie!

Cele mai potrivite produse de îngrijire trebuie alese în funcţie de vârstă. Copiii mici, bătrânii şi adolescenţii trebuie să evite săpunurile cu parfumuri şi coloranţi

Vârsta dictează reacţiile la contactul cu fiecare produs cosmetic, inclusiv la banalul săpun. Pentru a evita mâncărimi şi eczeme e suficient să te uiţi în buletin când alegi săpunul, e sfatul dermatologilor.
Cei mai vulnerabili la reacţii adverse în contact cu săpunuri prea "dure" sunt nou-născuţii şi bătrânii. Primii suportă greu substanţele parfumate. "Săpunul acestora trebuie să aibă o textură mai grasă, care să cureţe, fără să deterioreze filmul hidrolipidic, protector al pielii", atrage atenţia Mihaela Leventer, dermatolog la Clinica "Dermastyle" Bucureşti.
Produsele pentru mâini, bune şi pentru faţă
Vârstnicii sunt o altă categorie cu risc în privinţa folosirii produselor de igienă. Subţierea pielii şi reducerea activităţii glandelor sudoripare duc la apariţia senzaţiei de uscăciune. Şi acestora le sunt recomandate săpunurile blânde. "Nu spală în profunzime, dar nici nu fac rău pielii", mai spune dermatologul.
Problemele apar şi la adolescenţi, predispuşi la eczeme. "E musai să evite coloranţii şi parfumurile, principalii alergeni din substanţele de uz comun. Au nevoie de săpunuri transparente, inodore, din gama farmaceuticelor", e sfatul specialistului. Persoanele afectate de rozacee sau acnee, spun medicii, ar trebui să se rezume la simpla îmbăiere cu apă caldă.
Adulţii care au o piele sănătoasă, în schimb, pot folosit cu încredere orice fel de săpun, chiar şi pe cele frumos colorate. De asemenea, e de spus că săpunul folosit pentru mâini e bun şi pentru obraji sau gât. "Aceste produse nu sunt medicamente. Nu ajung în ţesutul subcutanat, deci nu pot modifica excesiv aspectul pielii", concluzionează dermatologul.
Fără produse antibacteriene
Cu adevărat nocive sunt aşanumitele săpunuri antibacteriene, din cauza triclosanului, un agent antimicrobian folosit şi în pasta de dinţi, apa de gură sau deodorante, extrem de agresiv. "Practic, dezechilibrează flora microbiană saprofită, care ne protejează de boli. Nu trebuie folosite decât atunci când există riscul de contaminare. Vorbim de meserii într-un mediu cu adevărat murdar", adaugă dermatologul Mihaela Leventer.