EXCLUSIV EVZ. Sondaj CSOP: USL a coborât la pragul de 50%

EXCLUSIV EVZ. Sondaj CSOP: USL a coborât la pragul de 50%

Un sondaj CSOP arată că USL începe să fie afectat de guvernare şi de acţiunea de suspendare a preşedintelui Băsescu, în timp ce PDL îşi revine uşor. Potrivit CSOP, coaliţia aflată la guvernare a scăzut lent, dar constant, în ultimele patru luni.

Analiştii apreciază că trendul descrescător este esenţial înaintea alegerilor şi numai poate fi oprit. Sondajul a fost efectuat în intervalul 10-13 august, pe un eşantion de 1002 persoane, intervievate faţă în faţă, la domiciliu. Eroarea de reprezentativitate este de 3%, cu o probabilitate de 0,95. PDL, reviriment modest

USL ar obţine exact jumătate din voturile alegătorilor care vor să participe la alegerile parlamentare şi care au declarat o intenţie de vot, arată sondajul CSOP. Scorul PDL depinde de procentul celor care se prezintă la urne: 22% dacă prezenţa este mai mică (47% din eşantionul CSOP indică intenţia de a participa, precum şi intenţia de vot) şi 20% la o prezenţă mai mare (49% din eşantion vrea să voteze şi spune şi cu cine). Sondajul CSOP indică un trend clar de creştere a PD, care avea 18% în luna mai, 20% în iunie, 21% în iulie şi 22% în 10-13 august. În schimb, trendul PSD este descrescător: 54% în mai, 52% în iunie, 51% în iulie şi 50% în august. Potrivit acestei cercetări sociologice, partidul lui Dan Diaconescu, PP-DD, ar obţine între 12 şi 13 % (în descreştere), UDMR - 5%, iar PRM - 4%. Iniţiativa Civică de Centru Dreapta (ICCD), condusă de Mihai Răzvan Ungureanu, colectează doar 3% din intenţia de vot, în timp ce Noua Republică, partidul lui Mihai Neamţu, ar fi ales de doar 2% din cetăţenii români. De altfel, Neamţu are o problemă de notorietate - 68% din cei chestionaţi de CSOP nu-l ştiu sau nu răspund la întrebarea dacă au încredere în el. Doar 3% din repondenţi au încredere în Neamţu, în timp ce 25% au o părere proastă şi foarte proastă.

Ponta, mai popular ca Antonescu

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul PSD, Victor Ponta, era, la momentul efectuării sondajului, politicianul în care cetăţenii români aveau cea mai multă încredere: 30% din cei chestionaţi aveau o opinie bună şi foarte bună. El era urmat de Crin Antonescu - 28%, Mihai Răzvan Ungureanu - 21% şi de Traian Băsescu - 20%. Totuşi, cel mai ridicat procent de opinii proaste şi foarte proaste este înregistrat de actualul preşedinte - 61%. Vedeta televiziunii OTV, Dan Diaconescu prezenta încredere pentru 18% din repondenţi, în timp ce doar 15% spuneau că au o opinie bună sau foarte bună despre preşedintele PDL, Vasile Blaga. Circa 8% din cei chestionaţi au încredere în patronul Antenei 3, Dan Voiculescu, în timp ce 55% au o părere proastă şi foarte proastă.

Lucrurile merg mai rău

În opinia a 43% din cei chestionaţi, suspendarea lui Băsescu a fost un lucru bun pentru ţară, în timp ce 31% cred că a fost rău. De altfel, CSOP arată că, din mai până acum, procentul celor care sunt mulţumiţi sau foarte mulţumiţi de activitatea preşedintelui a crescut de la 15% la 20%. Circa 37% din cei întrebaţi spun că Băsescu şi PDL sunt responsabili de criza politică, în timp ce 23% cred că vina este a lui Ponta, Antonescu şi USL. Un procent de 7% apreciază că răspunderea este comună, a celor două tabere.

Sondajul CSOP indică o neîncredere tot mai mare a populaţiei în perspectivele României. Dacă în mai procentul celor care spuneau că direcţia în care merge România este greşită era de 64%, el a ajuns, în august, la 74%. Procentul care spun că direcţia ar fi bună a coborât, în patru luni, de la 19% la 12%. Dintre aceştia din urmă, 54% consideră că cel mai bun lucru a fost schimbrea de guvern. Dintre pesimişti, 33% sunt deranjaţi de instabilitatea politică, iar 21% de lipsa locurilor de muncă şi şomaj.