Evenimentul Zilei > Actualitate > EXCLUSIV EVZ. Sondaj CSOP: USL a coborât la pragul de 50%
EXCLUSIV EVZ. Sondaj CSOP: USL a coborât la pragul de 50%

EXCLUSIV EVZ. Sondaj CSOP: USL a coborât la pragul de 50%

Un sondaj CSOP arată că USL începe să fie afectat de guvernare şi de acţiunea de suspendare a preşedintelui Băsescu, în timp ce PDL îşi revine uşor. Potrivit CSOP, coaliţia aflată la guvernare a scăzut lent, dar constant, în ultimele patru luni.

Analiştii apreciază că trendul descrescător este esenţial înaintea alegerilor şi numai poate fi oprit. Sondajul a fost efectuat în intervalul 10-13 august, pe un eşantion de 1002 persoane, intervievate faţă în faţă, la domiciliu. Eroarea de reprezentativitate este de 3%, cu o probabilitate de 0,95.

PDL, reviriment modest

USL ar obţine exact jumătate din voturile alegătorilor care vor să participe la alegerile parlamentare şi care au declarat o intenţie de vot, arată sondajul CSOP. Scorul PDL depinde de procentul celor care se prezintă la urne: 22% dacă prezenţa este mai mică (47% din eşantionul CSOP indică intenţia de a participa, precum şi intenţia de vot) şi 20% la o prezenţă mai mare (49% din eşantion vrea să voteze şi spune şi cu cine).

Sondajul CSOP indică un trend clar de creştere a PD, care avea 18% în luna mai, 20% în iunie, 21% în iulie şi 22% în 10-13 august. În schimb, trendul PSD este descrescător: 54% în mai, 52% în iunie, 51% în iulie şi 50% în august.
Potrivit acestei cercetări sociologice, partidul lui Dan Diaconescu, PP-DD, ar obţine între 12 şi 13 % (în descreştere), UDMR – 5%, iar PRM – 4%. Iniţiativa Civică de Centru Dreapta (ICCD), condusă de Mihai Răzvan Ungureanu, colectează doar 3% din intenţia de vot, în timp ce Noua Republică, partidul lui Mihai Neamţu, ar fi ales de doar 2% din cetăţenii români. De altfel, Neamţu are o problemă de notorietate – 68% din cei chestionaţi de CSOP nu-l ştiu sau nu răspund la întrebarea dacă au încredere în el. Doar 3% din repondenţi au încredere în Neamţu, în timp ce 25% au o părere proastă şi foarte proastă.

Ponta, mai popular ca Antonescu

Premierul PSD, Victor Ponta, era, la momentul efectuării sondajului, politicianul în care cetăţenii români aveau cea mai multă încredere: 30% din cei chestionaţi aveau o opinie bună şi foarte bună. El era urmat de Crin Antonescu – 28%, Mihai Răzvan Ungureanu – 21% şi de Traian Băsescu – 20%. Totuşi, cel mai ridicat procent de opinii proaste şi foarte proaste este înregistrat de actualul preşedinte – 61%. Vedeta televiziunii OTV, Dan Diaconescu prezenta încredere pentru 18% din repondenţi, în timp ce doar 15% spuneau că au o opinie bună sau foarte bună despre preşedintele PDL, Vasile Blaga. Circa 8% din cei chestionaţi au încredere în patronul Antenei 3, Dan Voiculescu, în timp ce 55% au o părere proastă şi foarte proastă.

Lucrurile merg mai rău

În opinia a 43% din cei chestionaţi, suspendarea lui Băsescu a fost un lucru bun pentru ţară, în timp ce 31% cred că a fost rău. De altfel, CSOP arată că, din mai până acum, procentul celor care sunt mulţumiţi sau foarte mulţumiţi de activitatea preşedintelui a crescut de la 15% la 20%. Circa 37% din cei întrebaţi spun că Băsescu şi PDL sunt responsabili de criza politică, în timp ce 23% cred că vina este a lui Ponta, Antonescu şi USL. Un procent de 7% apreciază că răspunderea este comună, a celor două tabere.

Sondajul CSOP indică o neîncredere tot mai mare a populaţiei în perspectivele României. Dacă în mai procentul celor care spuneau că direcţia în care merge România este greşită era de 64%, el a ajuns, în august, la 74%. Procentul care spun că direcţia ar fi bună a coborât, în patru luni, de la 19% la 12%. Dintre aceştia din urmă, 54% consideră că cel mai bun lucru a fost schimbrea de guvern. Dintre pesimişti, 33% sunt deranjaţi de instabilitatea politică, iar 21% de lipsa locurilor de muncă şi şomaj.