Evenimentul Zilei > Actualitate > Sondaj CSOP: Ponta şi Antonescu plătesc factura referendumului
Sondaj CSOP: Ponta şi Antonescu plătesc factura referendumului

Sondaj CSOP: Ponta şi Antonescu plătesc factura referendumului

În urma demersului de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, au scăzut în sondaje. Iniţiativa liberalilor şi social-democraţilor i-a adus în schimb şefului statului un câştig de imagine, potrivit unui sondaj CSOP realizat în perioada 7 - 10 septembrie 2012.

Astfel, 20% dintre români au o părere bună şi foarte bună despre Traian Băsescu, care în luna mai înregistra 14%, iar în august – 19%.
Liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta plătesc factura referendumului organizat pe 29 iulie. Cei doi au pierdut fiecare câte trei procente în ultima lună. Dacă în luna august 32% dintre români aveau o părere bună şi foarte bună despre premierul Victor Ponta, în luna septembrie doar 29% mai cred asta.
Cu aceeaşi situaţie se confruntă şi liderul PNL, Crin Antonescu, care era cotat cu 28% în august, iar în septembrie  cu 25%.
De partea cealalată, liderul PDL, Vasile Blaga este cotat cu 15% şi îl devansează pe Emil Boc cu două procente. Liderul de la Cluj este urmat de Elena Udrea cu 10%, şi Adriean Videanu  cu 9%.

Mihai Răzvan Ungureanu a reuşit să îşi conserve, în această vară, favorabilitatea la 20%, iar 15% dintre românii cu drept de vot au o părere bună sau foarte bună despre Dan Diaconescu.
În ceea ce priveşte activitatea guvernului condus de Victor Ponta, nivelul de satisfacţie al populaţiei a scăzut de la 32% cât era în luna mai, la 20% în septembrie.
USL, dezavantajat de Alianţa Dreptei
Participarea PDL la vot în alianţă cu alte partide de centru-dreapta ar dezavantaja USL şi ar aduce un avantaj electoral PP-DD.
USL avea, la începutul lunii septembrie, o intenţie de vot de 49% dacă în alegeri s-ar prezenta Alianţa PDL, PNTCD, ICCD, NR, alianţă cotată cu o intenţie de vot de 24%. La acelaşi moment, intenţia de vot pentru USL este de 50% dacă în alegeri PDL s-ar prezenta singur, obţinând 21% din voturi. PP-DD ar obţine 14% din voturi dacă PDL candideaza în alianţă şi 12% din voturi dacă PDL merge pe cont propriu.

Din acealaşi sondaj rezultă că Alianţa PDL, PNTCD, ICCD, NR poate să adauge la scorul PDL doar 3%. Dealtfel ICCD este cotat cu o intenţie de vot de 3%, iar PNTCD şi NR cu 1% fiecare.
De asemenea, 26% dintre românii cu drept de vot cred că această Alianţă este bună, 31% cred că este un lucru rău.
Sondajul a fost realizat în perioada 7 – 10 septembrie 2012, la comanda PDL, un sondaj de opinie reprezentativ la nivel naţional pentru populaţia de peste 18 ani. Metoda folosită a fost interviul faţă în faţă pe bază de chestionar standardizat, iar eroarea este de +/-3,1%.
CITIŢI ŞI:

  • Scandalul românesc a inflamat Parlamentul European
  • Conferinţa PSD din Parlamentul European. Zgonea: Reding a avut un discurs nuanţat