Evenimentul Zilei > Actualitate > Seceta ne ia carnea de la gură
Seceta ne ia carnea de la gură

Seceta ne ia carnea de la gură

Lipsa ploilor a lăsat fără furaje crescătorii de animale, nevoiţi să crească preţul cărnii. La raft, consumatorii se uită mai mult în gol.

Crescătorii de animale spun că "materia primă", furajele, care reprezintă circa 60% din costul cărnii, s-a scumpit exagerat. Peste creşterile de preţ de zece procente pe care am fost nevoiţi să le suportăm în ultima lună putem vedea majorări suplimentare spre final de an.
Specialiştii estimează că vom scoate cu 5-10% mai mult din buzunar pentru carnea de pui şi porc, în iarnă. Carnea de vită este singura care rezistă la scumpiri.
Caruselul scumpirii
Cauza majorărilor este binecunoscută. Seceta a scăzut dramatic producţia de cereale, iar preţurile cresc. Dacă porumbul şi grâul se vând în general cu peste 1 leu kilogramul, la furaje, preţul a sărit de 740 de dolari/tonă. Afectaţi sunt consumatorii, care plătesc mai mult pe carne.
În Călăraşi, preţul la cereale aproape că s-a dublat faţă de anul trecut. La fel s-a întâmplat cu şroturile de soia, aduse în general din import, pentru că producţie internă nu prea mai există, spune Gheorghe Dume, un crescător de vaci. Dacă nu ar fi avut pământ să-şi producă o parte din cereale, ar fi renunţat de mult la animale.
Avantajul pe care îl are faţă de alţi fermieri, ameninţaţi de faliment, constă în faptul că asigurându-şi materia primă din resurse proprii, îşi produce singur porumbul, care are cea mai mare pondere în hrana animalelor. Altfel, nu s-ar fi descurcat. Tona de furaj a trecut de 740 dolari, dublu faţă de 2011, însă litrul de lapte livrat s-a ieftinit mult.
Mai complicat este însă în cazul crescătorilor care lucrează în sistem industrial. Aceştia importă furaje. Agricola Bacău, de exemplu, are nevoieanual de circa 60.000 de tone de cereale, la care se adaugă furajele aduse din import. Cerealele şi şroturile de soia reprezintă circa 50% din costurile de producţie, la care se adugă cheltuielile legate de utilităţi, cu o pondere de 10%. Producătorul a scumpit deja carnea de pasăre cu circa 8%. Până la sfârşitul anului vor mai aparea şi alte majorări.
Infograf: Gabriel Spanache
CITIŢI ŞI:

  • Seceta nu iartă. Carnea s-a scumpit cu 20% în câteva zile
  • Atenţie, se termină roşiile – scumpirile abia au început
  • Lovitura cartofului. Seceta şi criza politică umflă inflaţia
  • Paradoxul toamnei: producătorii ieftinesc, preţurile explodează
  • Atac la buzunarele românilor, din septembrie!
  • Vin vremuri grele: mâncarea se scumpeşte cu 30%! Vezi ce s-a scumpit şi ce urmează