Evenimentul Zilei > Actualitate > Scandalos: sunt săraci şi se fac experimente pe ei. Noii sclavi ai industriei farmaceutice occidentale | VIDEO
Scandalos: sunt săraci şi se fac experimente pe ei. Noii sclavi ai industriei farmaceutice occidentale | VIDEO

Scandalos: sunt săraci şi se fac experimente pe ei. Noii sclavi ai industriei farmaceutice occidentale | VIDEO

Mari concerne farmaceutice occidentale îşi testează noile medicamente pe indienii saraci, care nici măcar nu bănuiesc că iau parte la un experiment medical. "Aceştia sunt noii sclavi ai industriei farmaceutice", notează Deutsche Welle.

Experimentele farmaceutice la care participă oameni aduc medicilor din India mult mai mulţi bani decat salariul lor anual. Pentru un astfel de experiment, un medic primeşte un avans de 3.500 de euro, cam cât salariul anual al unui doctor începător, angajat al unui spital de stat.
„Separat, medicii care fac astfel de experimente sunt invitaţi să viziteze ţara de origine a companiei producătoare a medicamentului pe care ei l-au testat”, mai adaugă Deutsche Welle.
Amatori pentru teste
În ultima vreme locul favorit al companiilor farmaceutice a devenit India. În 2011, grupul german Bayer a fost nevoit să plătească despagubiri financiare unui număr de 5 pacienţi, care au murit după ce au luat parte la testarea unui medicament produs de companie.
Despagubirile au fost de 4.000 de euro de persoană. Pentru a fi autorizat în SUA sau Europa, un medicament trebuie să treaca prin câteva faze în care să îi fie demonstrate eficacitatea şi siguranţa. Cu cât un medicament nou este comercializat mai repede, cu atât mai profitabil devine pentru producător. Se consideră că în India, testarea noilor medicamente este mult mai ieftină decât în Occident.
Motivaţia principala este că într-o ţară precum India se găsesc mult mai uşor amatori care să participe la testarea noilor produse medicamentoase. Testele însă trebuie să îndeplinească standardele internaţionale prevăzute în aşa-numita „Declaraţie de la Helsinki”, a Uniunii Mondiale a Medicilor. Conform acesteia, este nevoie ca fiecare pacient, indiferent cât de sarac sau educat este, să fie informat corect…
Şi România
Este dat ca exemplu pacientul indian Bilay, care suferă de o boală cronică a tractului respirator, şi care nu a auzit niciodată de „declaraţia de la Helsinki”! Medicul său curant l-a întrebat dacă nu vrea să îl viziteze la cabinetul său particular, unde are pentru el câteva medicamente gratuite de ultimă generaţie, produse de o firmă occidentala. Bilay a fost rugat să semneze mai multe documente, explicându-i-se că acestea sunt „simple formalităţi”.
Astfel, Bilay a fost implicat, fără ştiinţa sa, într-un experiment medical, în cazul lui testându-se un nou medicament al firmei germane „Boehringer-Ingelheim”!
La cererea televiziunii germane WDR, care a realizat un documentar pe această temă, reprezentanţii concernului farmaceutic amintit au răspuns că dispun atât de consimţământul scris al pacientului, precum şi de acordul comisiei locale de etică.
„Ceea ce se ascunde în acest caz este că oricine, în India, poate constitui o comisie de etică, care să elibereze astfel de permise”. Aceste afirmaţii sunt susţinute de medicul indian Chandra Gulhati care, ani la rând, a fost membrul unei astfel de comisii. "Schema este simplă: plăteşti comisiei şi primeşti de la ea semnătura şi ştampila", spune medicul. Presa occidentală vorbeşte deja despre faptul că multe dintre companiile farmaceutice americane şi-au focalizat atenţia, în ceea ce priveşte testele „către persoane sărace din Rusia, China, Brazilia, Polonia, Uganda şi România”. Analiştii notează că problema este departe de a fi soluţionată, controversele având toate şansele să se desfăşoare pe termen lung.   

<iframe width="640" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/g_p0kmrFi_o" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>