Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > SENATUL EVZ. Din nou, blat la PDL
SENATUL EVZ. Din nou, blat la PDL

SENATUL EVZ. Din nou, blat la PDL

PNL-aripa Antonescu calcă tot mai apăsat în străchinile lui Vladimir Jirinovsky, care conduce tot un partid liberal - sanchi - ce se zborşeşte la Occident.

Asta deja nu mai e o noutate, ci doar un motiv de eventual ambarasment pentru intelectualii din jurul lui Chucky – cei care nu-s aşa total stăpâniţi de bilă şi ranchiuni private ca să nu vadă în ce direcţie îi târăşte interimarul. Cum o fi să fii un distins clasicist precum prof Zoe Petre şi să trebuiască să cânţi în cor alături de naţional-socialistul Dogaru, moştenitorul ceauşismului de anii ’80? N-am idee.
De asemenea, la o sută de zile de la instalare, premierul Ponta se zbuciumă războinic, dar în realitate continuă disciplinat politicile lui MRU împotriva cărora a perorat în gura mare. Nu doar oameni şi politici cheie au fost păstraţi (ex şeful ANAF cu strategia impusă de MRU; sau ministrul Cepoi cu legea sănătăţii, exact aceeaşi din ianuarie, când cu zavera);
Ponta s-a sucit chiar pe cele trei teme din moţiunea de cenzură. La UMF Tg Mureş nu s-a schimbat nimic; privatizarea companiilor naţionale continuă; iar fondul de rezervă pentru alimentat preferenţial primării tocmai a fost suplimentat zilele astea. Singura diferenţă e că agitaţii de serviciu nu mai au liber să se indigneaze ca acum şase luni.
Ca atare, e mai interesant noncombatul conducerii PDL (al câtălea?!), ai cărui baroni abia-abia s-au abţinut să desfacă şampania la numirea Anei Pauker în fruntea ministerului Justiţiei. Nici Relu Fenechiu, nici Mazăre nu puteau fi mai zâmbăreţi decât Ioan Oltean la ieşirea din şedinţa BP al Camerei ţinută joi, unde s-a hotărât ca citirea în plen a deciziei Curţii Constituţionale privind referendumul să fie amânată pentru luni. Doar-doar i-o înlocui dna judekător peste weekend pe detestaţii Kovesi & Morar.
Şi ce dezamăgire cruntă luni, văzând că mişcarea nu s-a petrecut iar iubitul conducător, pe care îl adulează în public dar îl înjură în privat, revine la Cotroceni înainte ca dna Pivniceru să apuce să domesticească procurorii. Ce mişto ar fi fost pentru leadership-ul PDL: Ponta să le rezolve problema cu DNA, care le-a greblat oamenii prin teritoriu de doi ani încoace, iar ei să stea deoparte şi să pară partidul fresh, anti-corupţie şi pro-modernizare. Vreţi să vedeţi ultima dovadă de blat, în care PDL s-a purtat ca găina din bancul ăla în care fugea de cocoş, dar se tot împiedica, doar-doar o fi ajunsă din urmă? Păi hai să citim împreună regulamentul şedinţelor comune ale camerelor.Art. 39 zice că "în toate cazurile în care Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţe comune, adoptă legi, hotărâri sau moţiuni, trebuie să fie prezenţi cel puţin jumătate plus unu din membrii care compun cele două Camere". Atât şi nimic mai mult.
Or, la citirea deciziei Curţii nu se votează nimic, necum legi sau moţiuni, deci e un mister de unde a apărut ideea eronată că în Parlament trebuie cvorum, idee repetată nu doar de USL, dar acceptată blândovin şi de PDL-iştii membri ai birourilor permanente, iar după ei, de toată presa. Ca atare, un fals suspans: e prea devreme vineri, hai s-o lăsăm pe luni, dacă nu chiar marţi etc.
Mai mult, nici în birourile permanente nu era necesar cvorum, fiind suficientă o convocare a camerelor de către cei doi preşedinţi. Desigur, Zgonea şi Filip nu erau fraieri să sară în ajutorul lui Băsescu; ce e mai greu de înţeles e tăcerea asurzitoare a oamenilor PDL cu funcţii, care s-au retras în vârful picioarelor din războiul procedural, fără luptă. Nu m-aş mira ca în noiembrie să vedem o nouă campanie electorală blătuită de vreo aripă sau alta, cu frâna de mână trasă, ca la localele din iunie.
Nu m-aş mira ca în noiembrie să vedem o nouă campanie electorală blătuită de vreo aripă sau alta.