Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > SENATUL EVZ. Adevărul şi nu legende urbane despre Oltchim!
SENATUL EVZ. Adevărul şi nu legende urbane despre Oltchim!

SENATUL EVZ. Adevărul şi nu legende urbane despre Oltchim!

Despre Oltchim continuă să circule destule legende urbane. Adevărul este că absolut toate guvernele s-au ferit de acest "cartof fierbinte".

Termenul de "gaură financiară este unul blând", mai curând ar trebui folosit cel de nebuloasă, "gaură neagră". Declaraţia lui Varujan Vosganian, cea mai dură pe care am reperat-o până acum, aceea că "Privatizarea Oltchim, aşa cum s-a derulat, este o farsă. E cea mai tristă dovadă că România nu are o politică industrială şi că singurul mod în care înţelegem competitivitatea nu este dimensiunea ei economică, ci dimensiunea ei electorală. În care cu cât dăm mai mult poporului, cu atât poporul rămâne mai abitir cu mâinile goale". Afirmaţia este corectă. Dar ea trebuie citită tot într-o notă politicianistă.
Cu tot respectul pe care-l port acestui om de cultură şi rafinat scriitor trebuie să spun că, potrivit datelor de pe site-ul ministerului de Finanţe, în timpul guvernării Năstase, în care mandatul de ministru al Economiei era deţinut de Dan Ioan Popescu, pierderile Oltchim au ajuns la 112 milioane de euro, iar în timpul guvernării Tăriceanu , când şef peste portofoliul Economiei era domnul Varujan Vosganian, pierderile au atins 92 de milioane de euro, în doar doi ani de mandat. La fel de adevărat, ca să fim corecţi până la capăt, este că sub mandatul lui Adriean Videanu, datoriile Oltchim catre furnizori au crescut cu 11 milioane, către stat 7 milioane, către alţi creditori 5,8 milioane. Vina este a tuturor partidelor politice. Lipsa de strategie post-privatizare este şi ea jenantă. O concluzie trebuie trasă. Eşecul privatizării Oltchim se datorează exclusiv proastei negocieri cu FMI şi Banca Mondială. Oltchimul trebuia privatizat prin insolvenţă, prin curăţarea de căpuşe!
Trebuie spus clar, pentru că politicienii evită asta, că mult trâmbiţata conversie AVAS nu s-a realizat pentru că Guvernul nu deţinea decât 54% din Oltchim, avea control în AGA de doar 2/3, iar PCC, care avea share- uri la OLTCHIM, împreună cu Nachbar Services, a anunţat că votează împotrivă, prevâlandu-se de existenţa unui acord cu CE si FMI care spuneau că această conversie se poate face doar după finalizarea privatizării. În absenţa unui control total la OLTCHIM şi a opoziţiei PCC, nu s-a putut realiza conversia. În plus, consultantul extern a lăsat procedura de licitaţie deschisă, ceea ce i-a permis lui Dan Diaconescu să participe la acest proces.
Dacă Guvernul ar fi pus restricţii politice, PCC ar fi fost singura societate care ar fi participat la licitaţie, deci ar fi devenit un caz de încredinţare directă, neexistând concurenţă. Aşa a ajuns Dan Diaconescu patron în acte, iar datoria Olchim creşte cu 200.000 de euro în fiecare zi! Dacă "domnul Dan de la televizor", cum îi spun prietenii, nu vine cu banii, Guvernul rămâne din nou cu Oltchimul ca o piatră de gât. Soluţia pregătită? Din fondul de privatizare, Guvernul va asigura capital de lucru pentru reluarea activităţii combinatului. Guvernul, aşa cum a anunţat şi primul-ministru, va prezenta un plan de susţinere a Oltchim pentru următoarele şase luni. Salariile angajaţilor vor fi plătite, iar locurile de muncă vor fi protejate. După aceste etape şi discuţia cu FMI se va stabili strategia de privatizare pentru 2013. Ceea ce pare destul de previzibil. Despre Oltchim vom mai auzi!
Oltchimul trebuia privatizat prin insolvenţă, prin curăţarea de căpuşe!