Evenimentul Zilei > Actualitate > SCHIMBĂ ROMÂNIA. Modelul american, salvarea şcolii româneşti
SCHIMBĂ ROMÂNIA. Modelul american, salvarea şcolii româneşti

SCHIMBĂ ROMÂNIA. Modelul american, salvarea şcolii româneşti

Mentorul olimpicilor români la matematică, Radu Gologan, care a strâns un adevărat tezaur de medalii, propune resuscitarea învăţământului prin eliminarea balastului din manuale şi schimbarea viziunii dascălilor

"Uitaţi de ce spun finlandezii. Luaţi modelul american de educaţie, aplicat cu succes de peste 30 de ani: puţin şi bun”, e sfatul lui Radu Gologan (50 de ani), coordonatorul Lotului Naţional de Matematică, pentru întreaga societate românească.
Lecţii de viaţă în loc de programă şcolară
Gologan (50 de ani), mentorul, cunoaşte ca-n palmă hibele sistemului de învăţământ din România. În 11 ani a antrenat peste 100 de medaliaţi cu aur, dar spune că o ţară echilibrată nu are nevoie doar de genii, ci şi de executanţi corecţi, capabili să producă. „Am râs cu toţii de americani când au făcut acum 30 de ani reforma în educaţie, simplificând currilcula, însă cu timpul s-a dovedit a fi o reţetă de succes”, crede matematicianul.
Concret, elevii de peste Ocean disting cu greu între Bucureşti şi Budapesta, dar manevrează cu ochii închişi în cele mai noi sisteme informatice şi sunt capabili să explice reacţia chimică din spatele artificiilor. „Au înţeles că elevii de astăzi nu mai pot fi bombardaţi cu informaţii inutile şi atunci se limitează la a le preda doar esenţialul. Aşa au ajuns să aibă atât vârfuri de excelenţă, dar mai ales o bază cu competenţe suficiente pentru funcţionarea societăţii„, spune profesorul.

  • "CINE SCHIMBĂ ROMÂNIA": S-au întâlnit pe net şi au provocat un Ordin de ministru. Un exemplu care dovedeşte că şi tu poţi schimba România | CAMPANIE EVZ

Un prim pas ar fi, crede Gologan, scoaterea informaţiilor- balast din programa elevilor şi introducerea unor noţiuni aplicabile şi în viaţa reală. „Matematica, spre exemplu, te pregăteşte pentru viaţă. Să-ţi organizezi timpul cât mai bine aşa încât să faci în două ore şi mâncare, şi curat şi cumpărături. sau când ai o contradicţie cu un amic regula logicii spune că cel puţin unul dintre voi greşeşte”, exemplifică cu haz dascălul.
Schimbarea vine de la dascăli
Limba română, engleza, literatura universală sau sportul sunt, în opinia acestuia, pilonii pe care se poate reconstrui educaţia din ţara noastră. Este nevoie însă nu doar de fonduri consistente, ci şi de oameni implicaţi. „E musai ca engleza să devină a doua limbă maternă a elevilor români. Literatura universală este şi ea extrem de utilă, fiindcă abundă în poveşti reale, care-i învaţă să-şi stăpânească instinctele, iar sportul vindecă nu numai corpul, ci şi mintea. Cât despre erorile gramaticale de limba română, acestea apar pentru că la gimnaziu nu se învaţă lucrurile de bază: cum pui accentul când spui «trafic», cu câţi de «i» scrii «membri» etc, iar primii care trebuie să facă o schimbare sunt profesorii„, e tranşant Radu Gologan.
Adapaţi-vă materialului intelectual, le transmite Gologan colegilor de breaslă.

  • SCHIMBĂ ROMÂNIA. Primul caz: medic de elită, evacuat în forţă de la stat, are succes cu propria clinică

Dascălul visează ca într-o zi profesorii români să aibă un salariu decent şi beneficii fireşti precum un sistem sanitar propriu, dar admite că şi ei sunt una dintre hibele sistemului deficitar.
„Meseria de dascăl are ceva mesianic, implică renunţarea la anumite lucuri. În plus, profesorii au o temă permanentă de gândire. Cum se educă generaţiile actuale? Mai putem crede că cei mici pot fi pasionaţi de bibliotecă, când cu o deplasare de un centimetru a degetului pot obţine aceleaşi informaţii pe care generaţia mea le obţinea în cel puţin o după-amiază de seriozitate?”, încheie Gologan.
100 de medalii au obţinut elevii instruiţi de Radu Gologan în cei 11 ani de când participă la olimpiadele de matematică
„Calculul care descrie educaţia din România este E=N:M, unde E este energia educaţională, N numărul de ani şi M numărul de miniştri din cei N ani. Se vrea E maxim.”
RADU GOLOGANU, profesor matematică

  • Campanie: TU CUM SCHIMBI ROMÂNIA? Participă la cea mai importantă campanie de presă din ultimii ani

Olimpici cu salarii fabuloase
Elevii trecuţi prin mâna lui Radu Gologan au ajuns să câştige astăzi chiar şi de 20 de ori mai mult decât mentorul lor, iar aste nu face decât să-i confirme convinderea că elevii români salvează reputaţia ţării. „Potenţialul intelectual al tinerilor români este recunoscut pe toate meridianele şi această afirmaţie repară în mare parte informaţiile defăimătoare ce fac deliciul mediei internaţionale la fiecare întâmplare nefericită fie cu infractorii, fie cu politicieni de la noi. Prin elitele pe care le produce, sistemul educaţional românesc este în prima ligă a competiţiilor cu ţările europene”.