Evenimentul Zilei > EVZ Special > PERICOL IMINENT S-a încărcat Vrancea! Un cutremur violent, de peste 7 grade, poate devasta România oricând
PERICOL IMINENT S-a încărcat Vrancea! Un cutremur violent, de peste 7 grade, poate devasta România oricând

PERICOL IMINENT S-a încărcat Vrancea! Un cutremur violent, de peste 7 grade, poate devasta România oricând

Seismologii avertizează că zona cea mai periculoasă seismic din România a acumulat foarte multă energie

Vrancea, epicentrul cutremurelor din România, se zguduie aproape în fiecare zi. Tremuratul des al pământului i-a determinat pe mulţi să se teamă că anul acesta sau în viitorul apropiat s-ar putea produce un mare cutremur. Specialiştii în seismologie nu se aventurează să facă predicţii, însă spun că o mişcare telurică de proporţiile celei din 4 martie 1977 poate avea loc chiar şi anul acesta.
„Este o zonă activă, acum este destul de încărcată tectonic. Este capabilă să producă şi cutremure mai mari de 7 grade pe scara Richter”, a explicat directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian.

 • Încă un cutremur în zona Vrancea

În Bucureşti, riscuri mari
În opinia acestuia, o problemă majoră va fi în Bucureşti, din cauză imobilelor cu risc seismic ridicat. „Nu poţi să iei măsuri de prevenţie cum trebuie până nu reabilitezi clădirile cu risc seismic. Am discutat cu primarul general Sorin Oprescu şi cu alţi specialişti despre treaba aceasta. Degeaba educi oamenii cum să se comporte în caz de cutremur şi le oferi materiale de protecţie dacă o să cadă casa pe ei. Atunci când ştie că este casa solidă, ştie cum să acţioneze. Dacă nu, degeaba se pune sub tocul de la uşă, că va cădea acesta peste el”, a mai adăugat directorul.
„Pământul nu ştie matematică”
George Purcaru, şeful Comisiei Europene de Seismologie, a spus, în urmă cu ceva timp, că ţara noastră va fi lovită curând. „Chiar în 2012”, a declarat Purcaru, în exclusivitate pentru Evenimentul zilei, la sfârşitul anului trecut. La rândul lui, profesorul Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului pentru Fizică a Pământului, spune că un cutremur vrâncean cu magnitudinea cuprinsă între 6 şi 7.00 magnitudine pe scara Richter poate avea loc oricând, dar fără a produce pierderi de vieţi omeneşti.
Aşa au fost, de exemplu, cutremurele din 30 august 1986, 30 mai 1990, 31 mai 1990 şi 27 octombrie 2004. Mărmureanu a adăugat că este o mare diferenţă între cutremurele de suprafaţă, precum cele din Turcia sau Italia „unde plăcile tectonice alunecă una pe alta” şi cutremurele de adâncime, care au loc în Vrancea. „Pământul nu ştie matematică, geologie, fizica cutremurelor, teoria probabilităţilor şi nici ce înseamnă ciclicitate”, a precizat profesorul Mărmureanu. El s-a ferit să facă predicţii, însă a spus că următorul seism va fi de adâncime.
„În ultimii 300 de ani au avut loc şase mari cutremure de adâncime, soldate cu morţi şi mari pagube materiale. Între ele au fost seisme de suprafaţă. În `77 a fost de adâncime, iar în `86, de suprafaţă. Din studiile specialiştilor de până cum, reiese că urmează unul de adâncime”, a mai precizat Gheorghe Mărmureanu.
„Vrancea este destul de încărcată acum. Ea poate produce un cutremur şi mai mare de 7 grade.”
MIRCEA RADULIAN director INFP

Cu cifre romane este reprezentată acceleraţia pământului în cazul unui seism

 • Cei care locuiesc în zonele colorate cu roşu vor simţi cel mai tare un cutremur pe scara Richter produs în Vrancea.
 • Cei din zonele colorate cu portocaliu şi galben vor simţi mai puţin intensitatea seismului.
 • Cei din zonele colorate cu verde şi albastru abia vor percepe seismul.

Sismele care ne-au zguduit
1 iunie 1701. A provocat mari daune la Braşov, în Ţara Românească, Moldova şi chiar în Polonia, unde s-au dărâmat numeroase clădiri.
11 iunie 1738. A afectat puternic Cetatea Neamţului, unde s-au dărâmat ziduri de 4-5 m, iar Mânăstirea Putna a avut multe avarii.
26 octombrie 1802. Este cotat drept cel mai mare cutremur din istoria României.
23 ianuarie 1838. A provocat prăbuşirea unui munte care a dus la formarea Lacului Roşu. 10 noiembrie 1940. A avut efecte puternice 1600 morţi şi 12.100 răniţi şi 65.000 locuinţe distruse.
4 martie 1977. În întreaga ţară au fost 11.300 de răniţi şi 35.000 de locuinţe s-au prăbuşit. Majoritatea pagubelor au fost în Bucureşti.
Lui Oprescu nu-i pasă de avertizările specialiştilor
Dacă ar veni un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, similar celui din 4 martie 1977, în jurul orei 21.00, 6.500 de bucureşteni şi-ar putea pierde viaţa, 16.000 ar fi răniţi grav, 10.500 – spitalizaţi, 13.000 – răniţi uşor, iar 95.000 ar rămâne captivi în clădiri sau sub dărâmături.
Cifrele se regăsesc într-un proiect de hotărâre al Consiliului General al Capitalei, care a fost pus în sertare de mai marii Capitalei, de teamă să nu panicheze populaţia.
Proiectul arată că zonele Unirii, Piaţa Romană, Tineretului, Fundeni, Tei- Toboc au cele mai multe blocuri expertizate seismic. Potrivit unui document întocmit de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cei care nu ar trebui să se teamă de un cutremur devastator locuiesc de-a lungul Dâmboviţei şi în zonele Metalurgiei şi IMGB.
Cert este că numărul imobilelor care s-ar putea prăbuşi în cazul unui cutremur puternic se ridică la 111 ( 3.189 de apartamente). Alte 263 de imobile sunt încadrate în clasa I de risc seismic.

 • SOLUŢIA OPRESCU ANTI-SEISM: Fluiere şi pături NASA pentru locuitorii din blocurile cu bulină

În primul mandat de primar general, Sorin Oprescu spunea că „la primul mare cutremur Bucureştiul va avea 500.000 de victime, morţi şi răniţi”. Cu toate acestea, edilul nu a accelerat procesul de consolidare a imobilelor cu risc seismic.
Totuşi, a găsit o soluţie: proprietarii locuinţelor vulnerabile vor primi truse de prim ajutor. Lanternă, radio, încărcător de telefon mobil, pansamente, pastile, fluier, dar şi păturitip NASA va conţine trusa cumpărată de Primărie.

Ce facem în caz de cutremur

 • pentru a putea ieşi cât mai repede dintr-un imobil afectat de cutremur, lângă uşi nu trebuie depozitate aparate casnice
 • îndepărtaţi obiectele grele atârnate peste paturi şi canapele şi asiguraţi piesele grele de mobilier suprapuse şi înalte, prin prinderea în perete
 • în cazul în care seismul vă prinde înapartament, nu alergaţi pe scări, aşezaţi-vă în poziţie „fetală” lângă un mobilier voluminos sau sub un birou sau pat solid
 • toţi membrii familiei ar trebui să ştie un punct de întâlnire în localitate
 • din casă nu ar trebui să lipsească un rucsac cu medicamente, pături, haine de schimb, apă potabilă şi alte lucruri necesare.

Închisoare pentru date eronate
Judecătorii italieni au luat o decizie fără precedent
Şase seismologi italieni şi un fost oficial guvernamental au fost condamnaţi în legătură cu seismul din 2009 din provincia L’Aquila. Ei au fost acuzaţi că au oferit informaţii „inexacte, incomplete şi contradictorii” în legătură cu pericolul reprezentat de cutremurele ce au fost înregistrate înaintea celui din 6 aprilie 2009 şi au fost obligaţi şi la plata de daune, informează presa italiană. Întrebat cum comentează decizia din Italia, Mircea Radulian a explicat că acolo a fost o situaţie excepţională: „În zona respectivă au fost zeci, sute de cutremure deja produse. Era o situaţie anormală. Nu este cazul la noi„. Potrivit autorităţilor italiene, 309 persoane şi-au pierdut viaţa din cauza seismului, despre care specialiştii italieni spuneau că nu reprezintă nici un pericol.

 • DECIZE FĂRĂ PRECEDENT. Seismologi italieni, condamnaţi la 6 ani de închisoare în cazul cutremurului din L’Aquila

După decizia fără precedent luată de magistraţi, peste 5.000 de oameni de ştiinţă i-au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui italian Giorgio Napolitano, în sprijinul celor şapte. Potrivit lui Radulian, „din păcate, un cutremur nu poate fi prezis înainte, nici ca dată, nici ca intensitate”.
În 2009, provincia L’ Aguila din Italia a fost lovită de un cutremur puternic: 309 persoane şi-au pierdut viaţa FOTO: REUTERS
CITIŢI ŞI:

 • Sudul Italiei, ZGUDUIT de un cutremur puternic
 • Cutremur de 6,6 grade în Costa Rica