Evenimentul Zilei > Actualitate > România, în faţa primei ameninţări teroriste directe, din ultimii 22 de ani
România, în faţa primei ameninţări teroriste directe, din ultimii 22 de ani

România, în faţa primei ameninţări teroriste directe, din ultimii 22 de ani

Prima ameninţare directă, formulată ieri de şeicul Omar Bakri, a fost prevăzută încă din martie de şeful SRI, George Maior: "Percepţii de tipul: nouă nu ni se poate întâmpla nimic, sunt false!"

Declaraţia şeicului Omar Bakri, unul dintre cei mai radicali lideri islamişti, prin care România, alături de Bulgaria, a fost etichetată drept „ţintă legitimă” pentru terorişti nu a luat prin surprindere autorităţile române cu responsabilităţi în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului. George Maior, director în ultimii şase ani al Serviciului Român de Informaţii(SRI) a atenţionat cu privire la riscul crescut al atentatelor teroriste încă de acum şase luni, într-un interviu acordat în exclusivitate „Evenimentului zilei”.
„Faptul că am avut linişte până acum este un lucru important şi să ştiţi că, într-un fel, este şi contribuţia SRI. (…) Misiunea noastră este, în primul rând, de a preveni producerea oricăror evenimente cu caracter terorist şi până acum am reuşit. Prin acţiuni succesive de prevenţie am eliminat, până acum, orice posibilă acţiune”, a precizat, în martie, George Maior.
„Declaraţiile şeicului nu fac decât să confirme lucruri pe care Serviciul le-a afirmat de multă vreme. Nu mai departe de acum o săptămână, directorul SRI, dl George Maior, a prezentat raportul de activitate în faţa Comisiei de control din cadrul Parlamentului, în care se spune că a crescut riscul de atentate„, a declarat, pentru EVZ, purtătorul de cuvânt al SRI, Marius Bercaru.
CSAT dă nivelul alertei
SRI, împreună cu partenerii străini şi cei din Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului, monitorizează evoluţiile ameninţărilor şi iau măsuri de prevenire, a subliniat Bercaru. Nivelul alertei teroriste este albastruprecaut şi nu a fost încă modificat după dezvăluirile de ieri. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării este forul care poate decide modificarea acestui nivel. În ordinea graduală a periculozităţii, urmează: galben – moderat – risc general de producere a unor atentate teroriste; portocaliu – ridicat – risc semnificativ de producere a unor atentate teroriste; roşu-critic – risc iminent de producere a unor atentate. Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Bogdan Oprea, a precizat pentru EVZ:”În momentul în care vom avea o informaţie de tip public, o vom aduce la cunoştinţa opiniei publice!”
TelVerde antitero
Cele mai expuse zone pentru atacurile teroriste sunt în general cele aglomerate: aeroporturile, gările, reţeaua de metrou, mall-urile. Dar teroriştii pot viza şi ţintele româneşti aflate în afara graniţelor: bazele şi trupele din Irak şi Afghanistan, ambasadele, consulatele, comunităţile româneşti aflate la muncă în străinătate. Cetăţenii care observă ceva suspect (un colet, un bagaj sau o maşină abandonate, ori persoane care se manidestă suspect) sunt rugaţi să se îndepărteze imediat de locul respectiv şi să sune la 112 sau la TelVerde antitero 0800800100.
„Anumite percepţii de tipul: nouă nu ni se poate întâmpla nimic, sunt false! Şi regret că sunt induse la nivelul opiniei publice”
GEORGE MAIOR, director SIE
Atentate dejucate
Ţara noastră a reuşit, până în prezent, să prevină acest gen de atentate. Până acum, au fost expulzate persoane aflate în legătură cu organizaţiile teroriste Hamas (opt expulzaţi la sfârşitul lui august 2012), Al Qaida – celula de la Iaşi, condusă de teroristul Musaab Mujalli Ahmed, expulzată în octombrie 2005. A fost capturat Florin Lesh, pe numele său de musulman Aynan Hassan Abger, care, în iulie 2006, a încercat să detoneze o maşină-capcană la Timişoara. El fusese racolat de organizaţia teroristă Fraţii Musulmani, cea care a revendicat atentatul din 1985, când o maşină-capcană a explodat la Universitatea Politehnică Bucureşti.
În 2000, a fost dejucat primul atentat cu bombă din istoria CFR, atribuit unor suspecţi Hezbollah. Bomba, găsită în WC-ul unui tren din Gara Craiova, a fost dezamorsată cu 15 minute înainte de ora programării exploziei.
CITIŢI ŞI:

  • Directorul SRI, George Maior: România se va confrunta cu noi ameninţări, inclusiv de natură teroristă! VIDEO
  • Un şeic ameninţă România şi Bulgaria, „tărâmuri islamice”, cu atacuri teroriste | VIDEO
  • Fiica liderului radical islamist care ameninţă România, dansatoare la bară
  • Fata şeicului Bakri: "Tatăl meu este un om cald, bun şi amuzant"! Mărturisirile stripteuzei care a înfuriat islamul
  • Cine e "AYATOLLAHUL DIN TOTTENHAM" care ameninţă România cu atacuri teroriste