Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Primejdioasa iluzie a lui Traian Băsescu
ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Primejdioasa iluzie a lui Traian Băsescu

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Primejdioasa iluzie a lui Traian Băsescu

Sîmbătă, 28 iulie 2012, publicam în Evenimentul zilei, ultimul meu articol din seria consacrată Loviturii de stat. Luni, 30 iulie 2012, am plecat în concediu. Duminică noaptea, aflat în direct la B1Tv, am luat cunoştinţă de estimarea rezultatului final al Referendumului de către BEC: 45, 92 la sută prezenţi din numărul celor înscrişi în listele permanente.

De aici încolo, totul mi se părea o simplă formalitate. Dat fiind că nu se realizase cvorumul cerut de Legea Referendumului, votată de Parlamentul USL şi promulgată de preşedintele interimar Crin Antonescu, Traian Băsescu urma să revină la Cotroceni.
E drept, spre deosebire de alte ocazii electorale, cealaltă parte – USL, adică – nu-şi recunoscuse înfrîngerea. Puneam asta însă pe seama nevoii de a mai îmblînzi dezastrul în faţa propriului electorat.
Azi, 18 septembrie 2012, reiau scrierea şi publicarea zilnică în Evenimentul zilei a unui text sub genericul România lui Cristoiu.
Dacă n-aş fi fost la curent cu întîmplările din perioada 28 iulie – 18 septembrie aş fi notat acum, la revenire, că în absenţa mea din paginile ziarului, nu s-a întîmplat nimic deosebit. Aş fi scris că, după ce Referendumul a atins un procentaj de participare de 46,25 la sută, aşa cum a stipulat Biroul Electoral Central în procesul verbal din 1 august 2012, potrivit Legii referendumului, aprobată de Parlament şi semnată de preşedintele interimar Crin Antonescu, Curtea Constituţională a constatat că Referendumul e invalid şi, prin asta, că Traian Băsescu trebuie să revină la Cotroceni.
Nu s-a întîmplat aşa.
O decizie pe care CCR o putea lua în cinci minute (era vorba de simpla privire aruncată pe procesul verbal al BEC) s-a transformat într-o criză politică dezastruoasă care a durat pînă în ziua de 28 august 2012, cînd Traian Băsescu şi-a reluat postul de preşedinte.
La un timp după întoarcere, Traian Băsescu a declarat public, folosind prilejul întîlnirii cu diplomaţii români, că, între 3 iulie – 27 august 2012, România a dovedit lumii că e un stat de drept, cu instituţii solide, care rezistă asaltului politic pucist.
Aşa să fie?!
Nici vorbă.
Traian Băsescu invocă în sprijinul aserţiunii sale triumfaliste faptul că instituţiile statului de drept au funcţionat potrivit Legii fără a se lăsa influenţate în vreun fel de presiunea politico-mediatică.
Cînd vine vorba de instituţii ale statului de drept, Traian Băsescu se referă la Parchetul General, la DNA şi la CCR.
Să începem verificarea cu ultima instituţie.
A funcţionat CCR fără a se lăsa influenţată de presiunea politică şi mediatică?
N-a funcţionat.
Dacă ar fi funcţionat, decizia de invalidare trebuia luată în 2 august 2012, prin simpla constatare a prezenţei la Referendum sub 50%.
C.C.R. a amînat în mod laş decizia, cerînd Guvernului date despre listele permanente. Ba mai mult, doi judecători au trimis la Monitorul Oficial o hotărîre a Curţii din care au scos un pasaj astfel încît Referendumul să fie validat. Decizia finală, favorabilă lui Traian Băsescu, a făcut ca Parchetul să lase baltă anchetarea judecătorilor care au comis fals.
Parchetul General şi DNA şi-au văzut de treabă procedînd la anchetarea nemaivăzutei fraude de la Referendum.
E asta o dovadă a rezistenţei celor două instituţii?
Am serioase îndoieli.
În fruntea Parchetului şi a DNA sînt două personalităţi care s- au convins, mai ales în al doilea mandat prezidenţial, că din partea lui Traian Băsescu, cel puţin, beneficiază de independenţă. Faptul că atît Laura Kovessi, cît şi Daniel Moraru sunt în funcţie de mult timp le-au dat procurorilor siguranţa că-şi pot vedea liniştiţi de anchetarea Grupului Infracţional Organizat al USL. Dar dacă în fruntea celor două instituţii ar fi fost două persoane proaspăt impuse de USL, şi-ar mai fi văzut procurorii de ancheta privind fraudarea Referendumului?
Nu cred.
Dacă ar fi aşa, chestiunea cine va conduce Parchetul şi DNA ar trebui să fie azi una lipsită de importanţă. Tăria unei instituţii a statului de drept e dată de angajaţii şi nu de şefii instituţiei.
Instituţii ale statului de drept din România lui 2012 sunt şi Parlamentul, ONG-urile, Presa.
Putem susţine fie şi în glumă, că ele au rezistat asaltului întruchipat de interesul mafiot?!
Parlamentul a fost parte din planul pucist. ONG-urile au asistat nepăsătoare la încălcarea statului de drept sau, cum a fost cazul Pro- democraţiei, conduse de Cristian Pârvulescu, au sprijinit public pe pucişti.
Să fim serioşi!
Eşecul loviturii de stat îşi are temeiul nu în funcţionarea instituţiilor româneşti, ci în intervenţia Marilor Puteri Aliate în frunte cu America pentru a păstra România în hotarele minimei democraţii. Dacă nu erau Departamentul de stat al SUA, Cancelaria Germaniei şi Comisia Europeană, care să le dea lui Victor Ponta şi Crin Antonescu peste deştele de gangsteri politici, nu numai că puciul ar fi avut succes, dar mai mult, am fi asistat în prezent la Cîntarea Loviturii de stat.
Habar n-am motivele care-l îndeamnă pe Traian Băsescu să întreţină în Europa şi în ţară iluzia unei Românii a statului de drept.
Sigur e că această iluzie e catastrofală pentru democraţia din România.
Eşecul Loviturii de stat nu trebuie să ne facă să uităm de incredibilele încălcări ale Constituţiei şi ale statului de drept comise de pucişti între 3 iulie – 27 august 2012.
Şi dacă ei au fost în stare să procedeze astfel într-un caz asupra căruia Marile Puteri aveau fixate privirile, cine ne garantează că în viitor, într-un alt caz, mai puţin spectaculos decît cel al Preşedintelui, de încălcare a statului de drept, Victor Ponta şi Crin Antonescu vor avea strîngeri de inimă democratice?!
CITIŢI ŞI:

  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. O nouă golănie marca Victor Ponta – Crin Antonescu
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Pentru ce a fost suspendat Traian Băsescu?!
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. De ce nu voi merge la Mascarada numită Referendum
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. S-a creat temeiul legal pentru fraudarea Referendumului!
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti reabilitează ghilimelele!
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Ce nu luam în calcul cînd ziceam că suspendarea e imposibilă
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Victor Ponta atacă din nou o măsură a Justiţiei!