Evenimentul Zilei > Actualitate > România, inspectată la democraţie
România, inspectată la democraţie

România, inspectată la democraţie

O delegaţie a Comisiei de la Veneţia verifi că respectarea principiilor statului de drept

O delegaţie a Comisiei de la Veneţia se află în aceste zile la Bucureşti, la solicitarea CE, pentru a verifica dacă în Romania se respectă principiile statului de drept. Reprezentanţii Comisiei s-au întâlnit cu judecătorii Curţii Constituţionale, cu CSM, cu preşedintele Traian Băsescu, dar şi cu premierul Victor Ponta şi cu preşedintele Senatului, Crin Antonescu.
În întâlnirea cu şeful statului, acesta a declarat că recenta criză politică a demonstrat că "în acest moment România are instituţii capabile să reziste presiunilor politice": "Instituţiile din România au reuşit să stea în interiorul misiunii fiecăreia, fie că vorbim de Curtea Constituţională sau de procurorul general sau de DNA. Nu am fost surprins, pentru că eu cunosc evoluţiile instituţiilor româneşti din ultimii opt ani". În schimb, Traian Băsescu a acuzat guvernul şi majoritatea parlamentară că au comis un "lanţ de abuzuri".
Ponta, secretos
Premierul Victor Ponta a făcut un mare secret din locul şi ora întâlnirii cu delegaţia Comisiei de la Veneţia, refuzând să le dezvăluie cuiva. Atâta secretomanie l-a indus în eroare până şi pe colegul său de partid, Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, care s-a plâns public că reprezentanţii Comsiei se văd numai cu cei care sunt "pe partea cealaltă a baricadei". De fapt, Comisia s-a întâlnit atât cu Ponta, cât şi cu Crin Antonescu care, după recentele lui isprăvi cu limba engleză, s-a prezentat însoţit de translator.
CITIŢI ŞI:

  • Crin Antonescu a venit cu translator la întâlnirea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia
  • Victor Ponta face un secret din întâlnirea cu Comisia de la Veneţia
  • Băsescu către membrii Comisiei de la Veneţia: USL a comis "un lanţ de abuzuri"