Evenimentul Zilei > Actualitate > Revoluţia e-book în România
Revoluţia e-book în România

Revoluţia e-book în România

Numărul posesorilor de e-readere a crescut, însă cărţile electronice sunt destul de puţine

Cărţile electronice, e-book-urile, câştigă tot mai mulţi fani şi în România. Spre sfârşitul anului trecut, editurile numărau maxim 200 de titluri de carte traduse în limba română care să fie dispobinibile în format electronic. Astăzi, aproape toate editurile au divizii speciale pentru e-book-uri, iar numărul cărţilor electronice în limba română a crescut de aproximativ 6 ori faţă de anul trecut.
Potrivit elefant. ro, librărie online care se ocupă în principal de vânzarea cărţilor digitale, există peste 1.300 de e-book-uri în limba română. La noi, preţurile sunt cam în jumătate faţă de varianta de print. Editurile estimează că numărul de e-book-uri în română va fi de cel puţin trei ori mai mare.
În ceea ce priveşte aparatele speciale de citit cărţi, e-readerele, care au display bazat pe cerneală digitală, e-ink, în România sunt în jur de 20.000. La acestea se adaugă şi tablete, în jur de 80.000, pe care se pot citi cărţi, însă sunt mai obositoare pentru ochi.
Pe un e-reader cu o memorie de 4 GB încap între 2.000 şi 4.000 de cărţi, având în vedere că un e-book ocupă un spaţiu de 1-2 MB. Dacă îl foloseşti intensiv, bateria se consumă în 5-7 zile.
Preţurile au scăzut, cel mai ieftin aparat de pe piaţa din România costă aproximativ 350 de lei, iar specialiştii în domeniu spun că preţul acestor gadgeturi vor scădea şi mai mult având în vedere că tehnologia pe care o oferă devine extrem de banală şi ieftină raportată la tabletele PC.
Având în vedere oferta destul de slabă din România, cartea electronică şi implicit e-readerul, sunt recomandate celor care citesc, în principal, în limbi străine.
Tipăriturile pierd teren în Vest
Pe Amazon, magazinul online cu cea mai mare ofertă de carte electronică, e-bookurile ajunseseră să coste dublu faţă de ediţiile tipărite. Explicaţia e simplă: editurile au început să facă discounturi foarte la cărţile fizice pentru a încuraja vânzările. În Occident, e-book-ul reprezintă o piaţă de peste 1 miliard de dolari, iar creşterile, de la an la an sunt de 100%.