Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Pariul pe electoratul-turmă
ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Pariul pe electoratul-turmă

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Pariul pe electoratul-turmă

Dincolo de ciondănelile la nivel de partide, cunoscînd un avînt sporit pe măsură ce ne apropiem de scrutinul din 9 decembrie 2012, în interiorul fiecărui partid parlamentar dă în clocot o chestiune de viaţă şi de moarte pentru politicieni: Şansele de a dobîndi un nou mandat de parlamentar.

Aceste şanse depind, indiscutabil, de mai multe elemente:
1) Desemnarea drept candidat de către conducerea partidului.
2) Plasarea – tot de către conducere – într-un colegiu care garantează într-un fel alegerea.
3) Opţiunea electoratului din colegiul respectiv.
Înţelegerea de la Murighiol, văzută ca un fel de Tratat de Pace, prevede că de regulă parlamentarii în exerciţiu îşi păstrează dreptul de a candida într-un colegiu.
De la începutul lui 2012, USL a fost continentul către care s-au îndreptat caravelele multor parlamentari PDL.
USL s-a pricopsit astfel cu parlamentari care au cîştigat colegiul, la alegerile trecute, în ipostaza de fruntaşi ai PDL.
Ba mai mult, pînă în primele luni ale lui 2012, timp de patru ani aproape, respectivii s-au manifestat, atît în colegiu, cît şi în plan naţional, ca bravi luptători împotriva PSD şi PNL.
La dialogul de la emisiunea Ultimul cuvînt de pe B1 TV, l-am întrebat pe premierul Victor Ponta, copreşedinte al USL, dacă şi foştii parlamentarii PDL, actualmente parlamentarii USL, vor beneficia de regula potrivit căreia deputatul sau senatorul în exerciţiu va fi candidat al USL la scrutinul din 9 decembrie 2012.
N-a fost o întrebare pusă întîmplător.
Aplicată la foştii parlamentari PDL, regula decisă la Murighiol impune în prim-plan două probleme atîţătoare:
1) Felul în care conducerea USL va rezolva posibilele conflicte dintre foştii PDL-işti şi parlamentarii USL. La scrutinul din 2008, parlamentarii PDL au cîştigat colegiul în defavoarea parlamentarilor PSD şi PNL. Mulţi dintre aceştia erau şi sunt soldaţi de nădejde ai partidului. Ce vor face respectivii? Se vor resemna să nu mai candideze, dat fiind că foştii parlamentarii PDL au prioritate?
2) Felul în care vor fi votaţi respectivii.
Pentru electoratul USL din colegiul respectiv, fostul parlamentar PDL s-a manifestat ca un duşman categoric. La scrutinul din 2008, electoratul PSD şi PNL a votat împotriva lui. Acum, acest electorat e invitat să-l voteze pe fostul parlamentar PDL în noua sa ipostază, de candidat al USL.
Va vota electoratul USL pe fostul duşman numai şi numai pentru că acum e îndemnat s-o facă, după principiul mînării din urmă, urmă, împrumutat de la turmă, de ştabii partidului şi, mai ales, de primari?!
Convins că în 22 de ani de experienţă democratică, fie şi ea cu opinteli, electoratul român a învăţat să voteze şi cu capul său, nu numai cu al stăpînilor, l-am întrebat pe Victor Ponta, la dialogul de la B1 TV, dacă şi foştii parlamentari PDL vor avea prioritate la candidatura în colegii.
Preşedintele PSD, totodată copreşedinte al USL, mi-a răspuns că regula se păstrează şi în cazul lor.
Mai aşteptam ca Victor Ponta să fie convins ca şi mine de maturitatea electoratului român şi să aibă şovăieli în privinţa desemnării automate drept candidaţi a traseiştilor.
Prin răspunsul său, el a dovedit că pariază pe electoratul turmă.
Şi tare mă tem că scrutinul din 9 decembrie îi va da lui dreptate!
CITIŢI ŞI:

  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. USL – agentul electoral al lui Dan Diaconescu
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Primejdioasa iluzie a lui Traian Băsescu
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. O nouă golănie marca Victor Ponta – Crin Antonescu
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Pentru ce a fost suspendat Traian Băsescu?!
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti reabilitează ghilimelele!
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Victor Ponta atacă din nou o măsură a Justiţiei!

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: