Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Cum s-a făcut Victor Ponta mic, mic de tot
ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Cum s-a făcut Victor Ponta mic, mic de tot

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Cum s-a făcut Victor Ponta mic, mic de tot

Între 1947 şi 1956, Biroul Informativ al Partidelor Comuniste şi Muncitoreşti (Kominform), organizaţia prin care Stalin exercita controlul asupra ţărilor socialiste, a avut drept organ de presă publicaţia Pentru pace trainică, pentru democraţie populară.

Titlul, contrar prin lungime şi stupiditate oricăror reguli gazetăreşti, îi fusese dat oficiosului de Stalin în persoană, care socotise astfel că imperialiştii anglo-americani vor fi constrînşi să repete, fără voia lor, o lozincă a lagărului de democraţie populară.
Una dintre îndatoririle de esenţă ale liderilor comunişti din întreaga lume era cea de a fi prezenţi în paginile publicaţiei cu un articol asumat ca dare de seamă făcută în faţa Tătucului de la Kremlin. O dare de seamă cu evidente note  de ploconeală, desigur.
Duminică seara, premierul Victor Ponta, a fost prezent la emisiunea Sinteza zilei de pe Antena 3, post al Trustului patronat de Dan Voiculescu.
Prezenţa lui Victor Ponta la emisiunea respectivă mi-a amintit, prin toate notele sale esenţiale, de prezenţa liderilor comunişti în paginile organului publicistic al Kominformului.
Liderii comunişti conduceau ţările şi partidele lor cu o mînă de fier. Cînd ajungeau în paginile oficiosului, deveneau nişte mieluşei. Satrap în România, om de-al cărui deget mic depindea libertatea a sute de mii de români, Gheorghiu-Dej se făcea mic, mic de tot, cînd iscălea o dare de seamă în faţa Stăpînului de la Kremlin.
Fireşte, Victor Ponta nu deţine puterea lui Gheorghiu-Dej în partid şi în ţară. Totuşi, asemenea oricărui ştab în România metehnelor fanariote, Victor Ponta face zilnic exerciţii de personalitate  care nu poate fi privită de supuşi decît de sub palmele puse la ochi împotriva orbirii iscate de strălucirea sa.
Sinteza zilei de duminică seara ne-a oferit imaginea unui Victor Ponta îngrozit de gîndul că e atît de înalt. Pentru că, înalt fiind, îşi dădea seama că intra în conflict flagrant cu ceea ce dorea de la el Mihai Gâdea: să fie mic, mic de tot în scaunul proprietate, ca şi moderatorul, al lui Dan Voiculescu.
Premierul fusese invitat la un interviu.
Din punctul de vedere al abecedarului profesiei de jurnalist, un interviu e un moment în care gazetarul îi pune invitatului întrebări născute din curiozitatea sa, dar şi din cea a opiniei publice. De aceea, întrebările trebuie să fie scurte şi, mai ales, astfel formulate încît invitatul să dea cît mai multe informaţii, dacă s-ar putea chiar fără să vrea asta.
La Sinteza zilei, invitaţii – în mod obişnuit – lideri ai USL, demnitari, ştabi ai noului regim – nu încearcă experienţa unui interviu, ci experienţa a ceva unic în istoria presei:
Tratarea de către Mihai Gâdea – komisar special pentru media al lui Dan Voiculescu – ca pe un văcar care s-a dedulcit la nurii vacii.  Victor Ponta, de exemplu, a fost supus  la ceva care a unit interogatoriul din beciurile Securităţii cu predica din amvon. La un moment dat, Mihai Gâdea formulează o aşa-zisă întrebare, în realitate un discurs de propagandă şi agitaţie:
” (…) în opinia mea, sînt două direcţii în care preşedintele poate face lucruri, şi anume să încercă să vă dividă, să încerce să cumpere oameni – nu am dovezi în sensul că s-au prezentat oameni cu bani, cu sacoşe de bani, cu toate că s-au mai povestit şi lucruri de felul acesta -, dar prin mijloace pe care le-am mai văzut, oameni care au plecat din PSD, care au plecat din PNL şi au susţinut diversele guverne, Boc, Ungureanu ş.a.m.d. Aceasta este o direcţie, dar mai este încă o direcţie. Îl ascultam mai devreme la emisiunea lui Radu Tudor pe profesorul Cristian Pârvulescu, preşedinte Pro Democraţia. Şi domnia sa spunea că este convins de faptul că Traian Băsescu va face orice ca în următoarea lună să răstoarne guvernul, pentru că nu-şi poate permite sub nici o formă să intre în alegeri cu un guvern USL, cu un guvern care este…, o dată şi organizează alegerile, dar pe de altă parte poate lua şi nişte măsuri care să-i facă pe oameni să spere şi să voteze USL. Vă aşteptaţi ca domnul Traian Băsescu să încerce să dărîme guvernul pe care îl reprezentaţi şi pe care îl conduceţi?”
Orice om normal – înţelegîndu-se prin asta orice om care nu slugăreşte la Dan Voiculescu- îşi dă seama că Traian Băsescu nu poate încerca să răstoarne Guvernul din simplu fapt că n-ar avea cu cine din Parlamentul actual. Aşa zisa opinie invocată de Mihai Gâdea era o biată manipulare din campania angajată de Dan Voiculescu pentru a determina o nouă suspendare a lui Traina Băsescu.
Domnul premier fusese invitat pentru a vorbi despre recenta reuniune a USL din Deltă, despre problemele guvernării şi, mai ales, despre călătoria de a doua zi de la Bruxelles.
În Pentru pace trainică, pentru democraţie populară, era musai să te pronunţi asupra imperialismului anglo-american.
În studiourile Trustului Intact nu poţi fi prezent fără a te pronunţa – cu indignarea de rigoare – despre Traian Băsescu.
Intervenţia lui Mihai Gâdea n-are nici o legătură cu împrejurările. N-are nici o legătură nici cu gazetăria, nici cu tema interviului, nici măcar cu bunul-simţ. E pur şi simplu o modalitate de a îndeplini indicaţiile Patronului folosindu-se de pretextul unei prezenţe.
Marele Victor Ponta nu numai că nu observă – cum ar fi fost de aşteptat – că e o chestiune în afara subiectului sau că i s-a ţinut o predică în loc să i se pună o întrebare.
El se precipită să răspundă astfel:
” Domnul Gâdea, o să vă spun un lucru. Din 7 mai, din ziua în care m-am prezentat în Parlament am simţit şi am fost convins că domnul preşedinte Băsescu va face – şi a făcut şi atunci, în 7 mai, tot ce a putut ca să nu obţin votul de încredere al Parlamentului, după aceea a făcut şi va face în continuare tot ce poate ca să schimbe guvernul USL, pentru că într-adevăr preşedintele are nevoie, ca să rămînă la butoanele puterii, are nevoie şi de guvern.”.
De sesizat infinita grijă a lui Victor Ponta de a nu-l supăra pe Mihai Gâdea, răspunzîndu-i altfel decît se aştepta moderatorului.
Cum se explică strania ploconeală a lui Victor Ponta în faţa lui Mihai Gâdea?
E Mihai Gâdea o personalitate a jurnalisticii româneşti, un fel de Nicolae Iorga al momentului?
Nici vorbă.
Prin Mihai Gâdea vorbeşte seară de seară Dan Voiculescu.
Tătucul alianţei USL.
Şi cum să cuteze Victor Ponta să-l contrazică pe Tătucul de la Grivco!

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: