Evenimentul Zilei > Actualitate > REFERENDUMUL PENAL. Primarul care descrie reţeta Dragnea: „Am picat toţi de fazani!”
REFERENDUMUL PENAL. Primarul care descrie reţeta Dragnea: „Am picat toţi de fazani!”

REFERENDUMUL PENAL. Primarul care descrie reţeta Dragnea: „Am picat toţi de fazani!”

Martor la DNA, edilul din Sângeorz-Băi, Roland Venig, spune că ei s-au organizat la Referendum după schema prezentată de secretarul general al PSD.

Primarul oraşului Sângeorz- Băi, Bistriţa Năsăud, Roland Marius Venig, a fost audiat marţi de anchetatori ai Direcţiei Naţionale anticorupţie (DNA), în calitate de martor în dosarul în care a fost pus sub învinuire şi secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. Edilul a povestit, pentru "Evenimentul Zilei", cum a ajuns să dea cu subsemnatul despre Referendum.
"M-am dus şi eu, ca primarul, la DNA"
"Am fost citat în dosarul 280/P/2012, al lui Dragnea. Nu ştiam al cui e, am aflat la DNA. Nu am venit special pentru audierea aceasta, oricum aveam drum la Bucureşti. M-am dus şi eu, ca primarul, la DNA!", ne-a spus edilul sângeorzean. "Eu mă aşteptam ca procurorii să caute elemente să-l incrimineze pe Liviu Dragnea, dar de fapt 90 la sută din întrebări erau calate pe mine, că ce am făcut eu. Mi-au pus înregistrarea făcută de un jurnalist de la Gândul . Acesta m-a sunat cu câteva zile înainte de Referendum, s-a dat raportor al PSD, a zis că-l cheamă Horia nu ştiu cum, n-am reţinut, şi a întrebat cum ne-am pregătit pentru Referendum. I-a sunat şi pe alţi 13 primari. Noi i-am spus, apoi ne-am trezit şi pe Facebook ca fiind mari bandiţi. Şi eu şi toţi ceilalţi primari care au fost sunaţi am căzut toţi de fazani!", ne-a declarat primarul Venig. "M-a sunat şi mi-a spus că are sarcina să afle cum suntem organizaţi pentru Referendum. Pe mine m-a luat ca din oală. DNA nu a făcut presiuni asupra mea. N-am nimic de reproşat, s-a desfăşurat normal, frumos audierea. Singurul lucru care m-a deranjat a fost că am ascultat de 17 ori înregistrarea şi am făcut analiza afirmaţiilor mele din acel interviu, text cu text. (…) Singurul lucru de care îmi pare rău e că mi-am recunoscut vocea!", a povestit Venig.
"N-am dat nici maşină, nici măcar un mic!"
Întrebat ce a vrut să spună prin afirmaţia "Facem cum ne-a învăţat domnul Dragnea!", edilul a precizat ce a explicat şi anchetatorilor DNA.
"Structurile de partid aşa sunt organizate, de tip piramidal. La Sângeorz, primarul are 17 consilieri, din tot oraşul. Avem 7 secţii de votare. La alegerile locale aşa ne-am organizat, am pus pe listă un membru cunoscut, cu rude, cu neamuri, că dacă pui un profesor necunoscut, poate să fie geniu, pierzi alegerile de nu te vezi. Primarul, consilierii trebuie să aibă oameni în spate. Noi am mers după simpatizanţi, trecuţi în carneţele. Am încercat să explic: sistemul n-a fost creat pentru Referendum, aşa a fost şi la locale. Ne-am organizat după schema prezentată de Liviu Dragnea. Organizaţia mea nu e cea mai bună din judeţ. Am fost sunat de la partid şi certat că de ce e aşa mică prezenţa, vă daţi seama, am înjurat de toţi dracii că nu a venit lumea la vot!".
Primarul spune că n-a avut nicio reclamaţie. A avut cea mai mică prezenţă la vot (33,5%), deşi 380 dintre turişti au vrut să voteze
La DNA, am ascultat de 17 ori înregistrarea şi am făcut analiza afi rmaţiilor mele din acel interviu. Singurul lucru de care îmi pare rău e că mi-am recunoscut vocea!
ROLAND MARIUS VENIG, primar PSD
Alţi 13 primari vor fi audiaţi
Cu trei zile înainte de Referendum, jurnaliştii de la Gân dul, dându-se raportori PSD, au sunat mai mulţi primari ai partidului lui Liviu Dragnea, pentru a afla cum s-au pregătit. Roland Venig a raportat atunci că a organizat oamenii care se ocupă de trans port pe secţiile de votare. "Mergem seara la oameni, în jurul orei 22.00. Vedem cine, cum sunt, ce feţe au. În funcţie de cum se prezintă mergem noi după ei. Nu vrem să facem vâlvă. Ideea este să ducem cât mai mulţi. Facem exact cum ne-a învăţat Dragnea. Suntem echilibraţi cu maşini pe secţiile de votare. Avem cam cinci autoturisme ale membrilor de partid. Dacă nu ne ajung, ducem şi cu Loganul de la primarie. Noi vrem să ducem cât mai multă lume, nu neapărat cum să voteze", scria Gândul. Primarul Venig este doar primul audiat de DNA dintr-o serie de 14.
CITIŢI ŞI:

  • Liviu Dragnea a orchestrat fraudarea, pe trei elemente esenţiale
  • DNA a descoperit 1.500.000 de voturi falsificate la Referendum
  • Procurorii l-au prins! Liviu Dragnea a creat un sistem naţional de furt electoral