Evenimentul Zilei > Justitie > Premierul Victor Ponta vrea să pună Justiţia sub talpa Parlamentului
Premierul Victor Ponta vrea să pună Justiţia sub talpa Parlamentului

Premierul Victor Ponta vrea să pună Justiţia sub talpa Parlamentului

Oficialul român a declarat că Parchetele şi CSM ar trebui supuse aceluiaşi regim ca cel folosit pentru serviciile secrete. Adică să fie puse sub control parlamentar. Constituţia României spune clar că cele trei puteri în stat sunt egale

UPDATE 17.09 În cazul în care se va încerca introducerea justiţiei sub control parlamentar, Consiliul Superior al Magistraturii poate constata că există un conflict constituţional între puterile statului pentru a cărei soluţionare se poate adresa Curţii Constituţionale.
Aflat la Bratislava la reuniunea prim-miniştrilor din Statele UE membre ale Grupului "Prietenii coeziunii", organizată pe tema fondurilor comunitare, premierul român Victor Ponta a declarat în conferinţă de presă: "Vorbim de un sistem in care serviciile de informatii sa fie sub un control parlamentar, transparent si cand e vorba de buget, si cand e vorba de operatiuni". Potrivit  Mediafax, oficialul român a mai precizat că nu are nimic de reproşat actualei conduceri ale SRI şi SIE, dar că este necesar ca sistemul să fie reglementat.El a amintit că actuala lege stabileşte că pentru schimbarea conducerii serviciilor de informaţii este nevoie de propunerea preşedintelui şi de votul Parlamentului.
Şeful Executivului român a continuat: "Exact acelasi lucru trebuie sa fie si in ceea ce priveste parchetele, controlul CSM-ului si siguranta pentru noi toti ca toate aceste institutii de care un stat modern are nevoie nu sunt niciodata folosite in batalii politice", potrivit sursei citate.
La reuniunea de la Bratislava au ăparticipat şi preşedinţii Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.
Reacţia unor membri din sistemul judiciar nu a întârziat să apară, în esenţă magistraţii făcând trimiteri la Constituţie. Redăm doar câteva reacţii la cald, fără a nominaliza persoanele pentru a nu le crea incompatibilităţi viitoare.
"Declaraţia cu privire la supunerea justiţiei controlului parlamentar este o aberaţie!"
"Cele trei puteri în stat sunt egale."
"Justiţia nu este mai prejos decât Parlamentul."
"Justiţia este independentă!"
Reamintim că joi ministrul român al Justiţiei Mona Pivniceru s-a întâlnit cu vicepreşedintele CE Viviane Reding şi secretarul general al CE Catherine Day, pe tema numirilor în funcţiile din parchete. Pivniceru a fost nevoită să dea explicaţii pentru semi-transparenţa procedurii de selecţie pe care a stabilit-o.
Purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray a precizat că o evaluare a schimbărilor operate de Pivniceru va fi făcută de Comisie şi adusă la cunoştinţa opiniei publice. Până la această oră Comisia Europeană nu a prezentat încă un punct de vedere.