Evenimentul Zilei > International > PE PICIOR DE RĂZBOI. Turcia a RELUAT BOMBARDAMENTELE asupra Siriei, în această dimineaţă
PE PICIOR DE RĂZBOI. Turcia a RELUAT BOMBARDAMENTELE asupra Siriei, în această dimineaţă

PE PICIOR DE RĂZBOI. Turcia a RELUAT BOMBARDAMENTELE asupra Siriei, în această dimineaţă

După ore bune de acalmie la graniţa turco-siriană, ostilităţile dintre Turcia şi Siria au fost reluate în această dimineaţă. Armata turcă a ripostat sâmbătă dimineaţă la un nou tir de artilerie din Siria. De altfel, în cursul zilei de ieri, armata turcă şi-a întărit considerabil prezenţa la frontiera cu Siria, după ce Parlamentul turc a aprobat ieri, cu 320 de voturi pentru şi 129 împotrivă, o moţiune care autorizează acţiuni militare împotriva Siriei, dacă situaţia o impune.

UPDATE 9. Armata turcă a ripostat în această dimineaţă la un nou tir de artilerie provenit din Siria şi îndreptat spre provincia Hatay dar care nu a provocat victime, relatează AFP. De la incidentul produs miercuri şi soldat cu moartea a cinci civili turci într-un sat de frontieră, Turcia răspunde sistematic cu tiruri de artilerie la tirurile siriene.
UPDATE 8. Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a avut în această seară o convorbire telefonică cu omologul turc, Ahmet Davutoglu, referitoare la ultimele evoluţii ale crizei siriene.
Şeful diplomaţiei române şi-a exprimat încrederea că acest incident nu va conduce la escaladarea situaţiei şi că tensiunile vor fi aplanate, iar omologul său a transmis întreaga apreciere pentru poziţia pe care România a avut-o, atât în calitate de partener strategic, cât şi de membru NATO.
UPDATE 7. Armata turcă a ripostat în această aseară, după mai multe ore de acalmie la graniţa cu Siria, unui atac cu mortiere lansat de sirieni, potrivit bbc.co.uk.

Potrivit mass-media turcă, incidentul s-a petrecut în oraşul Altinozu, din provincia Hatay, în cursul acestei seri (19.30, ora României). Localitatea atacată astăzi de către sirieni este situată mult mai la vest de oraşul Akçakale, unde cinci turci au murit şi 11 au fost răniţi în urma atacului de miercuri. 
Autorităţile turce nu au anunţat existenţa unor victime.
UPDATE 6: Consiliul de Securitate al ONU a condamnat, azi, ceea ce a descris ca fiind „atacurile teroriste” din Alep, produse în 3 octombrie, în care au fost ucişi 48 de oameni, alţi 100 fiind răniţi, în nordul oraşului, relatează Reuters. Gruparea Jebhat al-Nusra, afiliată Al Qaida, şi-a asumat responsabilitatea pentru aceste atacuri.
UPDATE 5: Premierul turc Recep Tayyip Erdogan şi-a reiterat, azi, avertismentele la adresa Siriei, dând asigurări că statul vecin va plăti „un preţ ridicat” în cazul unui nou incident.

„Le mai spun încă o dată regimului Assad şi susţinătorilor săi: nu vă aventuraţi să puneţi la încercare răbdarea Turciei. Turcia va ieşi teafără din orice incident şi îşi va continua drumul”, a declarat Erdogan, la Istanbul, în faţa unei mulţimi de susţinători ai Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) pe care îl conduce. „Voi veţi ieşi răniţi, veţi plăti un preţ extrem de ridicat”, a adăugat şeful guvernului turc.

Erdogan a dat încă o dată asigurări că ţara sa nu vrea un război cu Siria, dar că nu va ezita să răspundă oricărui act care îi ameninţă „securitatea naţională”.

„Nu suntem războinici, însă ştim ce este un război”, a adăugat el, precizând că Turcia a dus numeroase războaie în istoria sa şi că „este pregătită să se lupte pentru pace. Cei care încearcă să testeze capacitatea de disuasiune a Turciei, hotărârea sa, fac o greşeală fatală”, a spus şeful guvernului turc.

„Zicala dacă vrei pace pregăteşte-te de război, înseamnă că, atunci când vine vremea, războiul devine cheia către pace”, a mai declarat premierul turc.

UPDATE 4: Turcia nu a mai bombardat teritoriul sirian de dincolo de graniţă, deşi numeroase tancuri şi sisteme de artilerie se află încă în zona localităţii turceşti Akçakal.
Pe de altă parte, încă de azi dimineaţă, numeroşi locuitori din Akçakale au traversat frontiera pentru a le oferi apă şi alimente vecinilor sirieni, pe fondul luptelor care au loc în Siria.
UPDATE 3: Cotidianul "Hurriyet" a publicat astăzi un sondaj potrivit căruia turcii se opun categoric unei intervenţii militare a armatei în teritoriile siriene de la graniţa cu Turcia. 
Astfel, 76% dintre cei intervievaţi s-au declarat împotriva unei intervenţii militare a Turciei în Siria, doar 16% dintre ei aprobând o astfel de operaţiune. De asemenea, 56% dintre cei chestionaţi s-au declarat nemulţumiţi de atitudinea guvernului de la Ankara faţă de conflictul sirian.
În ceea ce-i priveşte pe refugiaţii sirieni, 52% dintre turci s-au manifestat împotriva primirii lor pe teritoriul Turciei, o poziţie favorabilă adăpostirii acestora având 42% dintre ei.
UPDATE 2: Un calm relativ domnea, azi dimineaţă, la frontiera turco-siriană, în satul Akçakale, unde armata turcă şi-a întărit considerabil prezenţa după bombardamentele de represalii la tirurile siriene de miercuri.

Ultimele salve ale artileriei turce au fost trase asupra Siriei în dimineaţa de joi, însă un responsabil turc a avertizat că acestea ar putea fi reluate în cazul unui nou incident.

Mai multe tancuri şi piese de artilerie, cu tunurile îndreptate spre teritoriul sirian, au fost desfăşurate, azi, în localitatea turcă, situată exact în faţa postului de frontieră sirian Tall al-Abyad, controlat, de la mijlocul lunii septembrie, de rebelii din Armata Siriană Liberă (ASL).

Numeroase vehicule militare patrulau pe străzile din Akçakale şi în apropierea localităţii, potrivit Agerpres.

Încă de dimineaţă, mulţi localnici din Akçakale au traversat liber graniţa pentru a le duce apă şi alimente vecinilor lor sirieni, privaţi de aprovizionare din cauza luptelor purtate între rebeli şi armata fidelă preşedintelui Bashar al-Assad pentru controlul asupra oraşului Alep, situat mai la sud.

UPDATE 1: Premierul Recep Tayyip Erdogan a subliniat că Turcia "nu intenţionează să declanşeze un război cu Siria", iar moţiune adoptată ieri de Parlament, care permite operaţiuni militare în Siria, nu este una de război.
"Noi dorim pacea şi stabilitatea în regiune. Aceasta este intenţia noastră", a spus Erdogan, într-o conferinţă de presă organizată ieri.
Turcii rămân sceptici în faţa acestor declaraţii. Aproximativ 5.000 de oameni au ieşit ieri în stradă, la Istanbul, într-un protest paşnic anti-război. Manifestaţia s-a transformat într-un protest împotriva partidului condus de premierul Erdogan.
"Partidul AKP vrea război, poporul îşi doreşte pace!", "NU războiului, vrem pace acum!", a strigat mulţimea adunată în centrul oraşului.
Consiliul de Securitate al ONU a condamnat Siria pentru atacul de marţi, în care şi-au pierdut viaţa cinci civili turci. Declaraţia ONU subliniză "impactul puternic pe care îl are criza din Siria asupra păcii şi stabilităţii din regiune". Varianta iniţială a comunicatului ONU, care se referea la "securitatea internaţională", a fost blocată de Rusia, un aliat al Siriei.
"Turcia are capacitatea de a-şi proteja graniţele"
Oficialii turci, ca şi cei ai NATO, au precizat că nu doresc un război cu Siria, pentru că o escaladare a situaţiei ar transforma războiul civil din Siria într-un confilct regional cu implicare internaţională. Ibrahim Kalin, consilier al premierului Recep Tayyip Erdogan, a scris pe Twitter: „Turcia nu vrea un război cu Siria. Dar Turcia are capacitatea de a-şi proteja graniţele şi va răspunde atunci când este necesar”.
De partea cealaltă, şi Siria a anunţat că "nu doreşte o escaladare a tensiunilor cu vecinii, nici cu Turcia", prin vocea ambasadorului sirian la ONU, Bashar Jaafari.
Moţiunea Parlamentului de la Ankara preciza că „actuala criză din Siria afectează stabilitatea şi securitatea din regiune şi acum animozităţile care escaladează afectează siguranţa noastră naţională”.
Potrivit unor surse citate de publicaţia „New York Times”, obuzele turcilor, care au căzut în Siria, de cel puţin 10 ori pe parcursul nopţii, au aterizat lângă oraşul Tel Abyad, la 10 km de frontieră. Activiştii sirieni spun că în bombardamente au murit câţiva soldaţi ai forţelor guvernamentale siriene.
Ulterior, Siria a prezentat scuze Turciei şi a promis că un astfel de incident nu se va repeta. Oficialii de la Damasc spun că a fost o acţiune a „teoriştilor” care comit masacre în Siria.
Reacţii externe prompte
Franţa a cerut Consiliului de Securitate al ONU să condamne tirurile siriene asupra Turciei. Germania a făcut apel la moderaţie în această situaţie. Casa Albă a cerut şi altor ţări să facă presiuni asupra preşedintelui sirian Bashar al-Assad să plece de la putere, să înceteze focul şi să înceapă tranziţia politică. Secretarul american de Stat Hillary Clinton a asigurat Turcia de susţinerea totală a SUA, la ONU şi NATO, în relaţiile cu Siria.
Uniunea Europeană a criticat Siria, dar a cerut „abţinere” de ambele părţi. Ministrul britanic de Externe, William Hague, a precizat că ţara sa este solidară cu Turcia, dar nu doreşte escaldarea acestui conflict.
Consiliul Alianţei Nord- Atlantice s-a reunit de urgenţă, miercuri seara, şi a discutat despre situaţia creată. NATO este alături de Turcia şi cere Siriei să pună capăt „încălcărilor flagrante ale legislaţiei internaţionale”.
CITIŢI ŞI:

  • România susţine Turcia şi va acţiona în concordanţă cu aliaţii din NATO
  • CONFLICTUL Turcia-Siria. Parlamentul turc autorizează armata să desfăşoare operaţiuni în Siria, dacă e nevoie