Evenimentul Zilei > Actualitate > Povestea primului om care a ajuns în spaţiu. Moartea lui, încă un mister | VIDEO
Povestea primului om care a ajuns în spaţiu. Moartea lui, încă un mister | VIDEO

Povestea primului om care a ajuns în spaţiu. Moartea lui, încă un mister | VIDEO

Nu a ajuns pe Lună ca Neil Armstrong, dar a călătorit primul în spaţiu. În anul 1961, lumea întreagă făcea cunoştinţă cu un fost pilot al aviaţiei ruse, care avea să ajungă dintr-un necunoscut, un star internaţional.

Faptul că Neil Armstrong punea piciorul pe Lună, în direct, în faţa a sute de milioane de telespectatori pe 20 iulie 1969, era rezultatul "impulsului" pe care americanii îl primiseră pe 12 aprilie 1961, când fostul pilot al aviaţiei ruse, pe numele lui Iuri Alekseevici Gagarin realiza performanţa de a efectua un zbor complet pe orbita Pământului. Devenind astfel primul om care a călătorit în spaţiu!
"Zborul se desfăşoară normal, sunt bine"
Pe 12 aprilie 1961, aflat la bordul navetei spaţiale Vostok 1, cosmonautul sovietic Iuri Gagarin devenea primul om "călător" în spaţiu. Pilotul de teste şi tehnicianul în vârstă de 27 de ani, devenea, de asemenea, primul om care a făcut o orbită în jurul Pământului, reuşită de capsula sa spaţială în 89 de minute. Vostok 1 a orbitat în jurul Pământului, la o altitudine maximă de 187 de mile şi a fost condus integral de un sistem de control automat. Cucerirea sovietică a spaţiului reprezenta proba supremaţiei comunismului în faţa capitalismului.
Triumful "primului om sovietic în spaţiu", a reprezentat o lovitură puternică pentru Statele Unite, care planificaseră primul lor zbor în spaţiu în mai 1961. Mai mult, Gagarin a orbitat în jurul Pământului, ceea ce nu a reuşit să pună la punct programul spaţial american decât în februarie 1962, în momentul în care John Glenn a orbitat iî jurul Pământului de trei ori, în naveta Friendship 7. Singura afirmaţie atribuită lui Gagarin în timpul de o oră şi 48 de minute petrecut în spaţiu a fost "Zborul se desfăşoară normal, sunt bine".
„Chiar de acolo vin!"
Drumul de întoarcere şi intrarea în atmosferă i-au provocat însă ceva emoţii cosmonautului, care şi-a văzut capsula înconjurată de flăcări provocate de frecarea cu aerul. Dar Gagarin a reuşit să se paraşuteze la 6.700 m şi a ajuns cu bine la sol, în apropiere de Saratov (aproape de Moscova). Atunci când o localnică, aflată întâmplător prin preajmă, l-a întrebat uimită dacă a căzut din cer, el a răspuns: „Chiar de acolo vin!".
După ce a fost anunţată realizarea sa istorică, modestul şi carismaticul Gagarin a devenit brusc faimos în toată lumea. A primit Ordinul Lenin şi i-a fost acordat titlul de erou al Uniunii Sovietice, au fost ridicate monumente în onoarea sa, şi mai multe străzi au primit numele lui. În 1968, Gagarin, în vârstă de 34 de ani, facea un exerciţiu de zbor, când avionul în care se afla celebrul cosmonaut şi copilotul său s-a prăbuşit.
Ucis la comandă?
Moartea lui Gagarin a stârnit controverse şi teorii care nu s-au stins de-a lungul timpului. În anul 2011, un grup de experţi ruşi lansa o nouă teorie despre moartea lui Iuri Gagarin, conform căreia cosmonautul ar fi murit din cauza panicii! "Această nouă concluzie vine după un lanţ de legende şi mituri, format după ţinerea în secret a motivului morţii lui Gagarin în 1968", notează rian.ru. Scenariile au fost alimentate şi de faptul că rezultatele anchetei efectuate de autorităţi au fost clasate drept secrete.
Cele mai…ciudate versiuni care au fost vehiculate până acum sunt că astronautul ar fi fost beat, sau că guvernul sovietic a decis că eroii trebuie să moară tineri! Au circulat, de asemenea, zvonuri potrivit cărora Gagarin nu ar fi murit, ci ar fi fost arestat de serviciile secrete, iar după o operaţie estetică internat într-o clinică de psihiatrie unde, ulterior, s-ar fi stins din viaţă.
A mai circulat şi ipoteza conform căreia Gagarin ar fi murit cu câteva zile înainte de prăbuşirea avionului, în regiunea Vladimirsk, în timpul lansarii unei noi nave cosmice în cadrul programului sovietic de cucerire a Lunii. Conform părerii generale a celor care încă studiază "cazul Gagarin", moartea cosmonautului rămâne în continuare învăluită în mister.
Nici chiar familia popularului cosmonaut nu a reuşit să afle mare lucru despre accidentul care i-a curmat viaţa. Ceea ce a întărit convingerea Annei, mama lui Gagarin, că fiul ei „a fost ucis la comandă, din ordinul lui Leonid Brejnev"….
<iframe width="638" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/umY92y25DrA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="638" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/cV32c-yw2Wk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.