Evenimentul Zilei > Actualitate > Barroso către Ponta: Numiri transparente în Justiţie şi niciun ministru corupt!
Barroso către Ponta: Numiri transparente în Justiţie şi niciun ministru corupt!

Barroso către Ponta: Numiri transparente în Justiţie şi niciun ministru corupt!

Niciun ministru corupt, numiri transparente în fruntea DNA şi a Parchetului General şi restructurarea companiilor de stat. Acestea sunt câteva dintre recomandările pe care preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, i le-a făcut premierului Victor Ponta, în cursul întrevederii pe care cei doi au avut-o la Bruxelles.

UPDATE 3: Premierul Victor Ponta a declarat, după întrevederea cu Barroso, că preşedintele Comisiei Europene a apreciat că cele 11 angajamente pe care i le-a solicitat Guvernului de la Bucureşti au fost tratate serios şi îndeplinite.
"Preşedintele Barroso a apreciat încă o dată – cred că o va face şi în comunicatul domniei sale – faptul că faimoasele 11 puncte au fost tratate de mine şi de Guvern la modul cel mai serios şi au fost îndeplinite. Evident că în continuare ceea ce trebuie să arătăm noi, din România, nu de la Bruxelles, este faptul că putem să ne gândim la proiecte naţionale comune şi că putem să ducem bătălia politică internă în aşa fel încât să nu fie afectate interesele noastre ca ţară în UE", a precizat Victor Ponta, conform Agrepres. Întrebat de jurnalişti dacă Jose Manuel Barroso i-a reproşat ceva, Ponta a răspuns: "Nu, nici vorbă".
Din păcate pentru Ponta, comunicatul Comisiei Europene (vezi mai jos) nu exprimă deloc ceea ce s-a aşteptat premierul şi nu face nicio referire la îndeplinirea celor 11 puncte.
UPDATE 2: Conform unui comunicat postat pe site-ul Comisiei Europene, preşedintele CE, Jose Barroso a exprimat faţă de Ponta aceleaşi îngrijorări menţionate săptămâna trecută, la întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu, subliniind nevoia ca România să înlăture toate suspiciunile privind hotărârea ei de a se supune domniei legii, a respecta independenţia Justiţiei şi prevederile constituţionale".
Barroso a cerut din nou ca toate forţele politice să acţioneze cu responsabilitate şi cumpătare şi să se concentreze "cu fermitate" asupra "necesităţii urgente" de a asigura stabilitatea politică şi instituţională care "vor fi foarte importante în derularea alegerilor parlamentare din toamnă".
Spre deosebire de întâlnirea cu Traian Băsescu, pentru Ponta Barroso a avut câteva recomandări punctuale, dincolo de cele de ordin general. "Va fi important ca numirile în fruntea DNA şi a Parchetului General să fie făcute într-un mod corect şi transparent, menţionează comunicatul CE ."Guvernul, înainte şi după alegeri, va trebui să nu numească miniştri cu privire la care există "verdicte clare" privind lipsa de integritate.

De asemenea, premierului i s-a atras atenţia că reformele structurale trebuie continuate, cu accent pe restructurarea companiilor de stat şi a sistemului de sănătate, care "sunt cruciale pentru sustenabilitatea finanţelor publice". CE a recomandat totodată României să-şi optimizeze capacitatea de absorbţie a fondurilor europene.
UPDATE 1: Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că scopul întânirii dintre premierul român şi Barroso este acela de a atenua îngrijorările Bruxellesului privind evenimentele de la Bucureşti.
Pia Ahrenkilde Hansen a repetat faptul că întrevederea dintre preşedintele CE şi Victor Ponta are loc  la cererea oficialului rom