Circul de la Oltchim, episodul final. Ponta: Vulpescu va fi schimbat, Dan Diaconescu - la Parchet

Circul de la Oltchim, episodul final. Ponta: Vulpescu va fi schimbat, Dan Diaconescu - la Parchet

După o zi în care Dan Diaconescu a reluat circul privind privatizarea Oltchim, fluturând hârtii despre bani pe care de fapt nu îi avea, premierul Victor Ponta a avut aseară o conferinţă de presă în care a pus punct procesului de privatizare, sugerând că patronul OTV va fi cercetat de procurori şi că şeful OPSPCI ar putea fi demis.

În cadrul conferinţei de aseară, premierul Victor Ponta a declarat că circul provocat de Dan Diaconescu cu privire la privatizarea combinatului trebuia să centeze, motiv pentru care a anulat licitaţia. Ponta a mai afirmat că autorităţile au încercat să afle cine se află în spatele lui Diaconescu, constatând că firma Gliding Ltd., care îi garanta lui DD cei 46 milioane de euro pentru privatizarea Oltchim, nu are cont la HSBC şi nici nu există în Amsterdam. O firmă cu acelaşi nume există în Marea Britanie, dar se ocupă de afaceri imobiliare, iar Gliding Adventure şi Gliding Vintage din Olanda au ca obiect de activitate vânzarea de articole sportive, a afirmat premierul.

  • Cum şi-a construit DD escrocheria

Nici Ewoud Lietaert Peerbolte, care într-un document oficial adresat Eximbank anunţa că pune 46 milioane euro la dipoziţia lui Dan Diaconescu, nu deţine vreun cont la banca respectivă şi nici nu are domiciliul în Olanda.

"Ultima dată, domiciliul cunoscut era în Spania, de aceea, probabil, domnul Diaconescu a mers în Spania. Este scriitor de romane poliţiste şi semnează cu pseudonimul Ed Sanders", a explicat Victor Ponta. De asemenea, compania DIV SOV Group, care era dispusă să pună 90 milioane euro la dispoziţia lui Dan Diaconescu, este o societate înregistrată în Rusia, cu un capital de doar 200 euro, iar în 2011 a avut o cifră de afaceri de 8.352 euro.

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Dan Diaconescu: "Vom face plângeri penale împotriva domnilor Ponta şi Vulpescu" 

Nu în ultimul rând, primul ministru a arătat cu degetul şi către Remus Vulpescu, şeful Oficiului pentru Privatizare, care "făcut jocul" patronului OTV, permiţându-i ca timp de 10 zile acesta să pozeze în salvatorul combinatului.  Cele mai importante declaraţii din conferinţa de aseară a premierului:

  • S-a luat act de anularea licitaţiei, a eşuat. Circul declanşat trebuie să înceteze. Avem obligaţia să punem capăt circului declanşat de unul din participanţii la licitaţie.
  • Planul de rezervă, guvernul îşi asumă responsabilitatea, pornirea unei noi proceduri inbunatatite de licitatie.
  • Memorandum preşedinte Traian Băsescu, aprilie 2012, privind discuţiile cu FMI, are la pag 15: primul grup de companii care vor fi oferite la privatizare - Oltchim, Transelectrica, Transgaz. Această obligaţie nu a fost îndeplinită de guvernul Ungureanu. Ei (PDL) şi-au îndeplinit obligaţia privatizării. În mai 2009, Videanu a cerut Comisiei Europene aprobarea pentru un împrumut. Între mai 2009 şi martie 2012 nu s-a intreprins nimic pentru Oltchim. 
  • În aceste condiţii a fost facilitată participarea la licitaţie a unei persoane care are interese de imagine, în detrimentul angajaţilor de la Oltchim, într-un mod care ţine de circ. De azi am cerut ministrului Chiţoiu o abordare responsabilă.
  • Ce a promis câştigătorul licitaţiei: că va semna în zece zile contractul de privatizare. Că va plăti 45 de milioane de euro, nu bani pentru salarii, pe care guvernul ar fi fost dispus sa-i acorde ca împrumut de salvgardare.Nu a fost vorba nici un moment de o ofertă serioasă. 
  • Toate aceste elemente sunt în posesia instituţiilor statului şi vor constitui probe împotriva lui Dan Diaconescu.
  • As vrea sa spun ce intenţionăm să facem: numirea unei noi echipe manageriale care să nu fie sub influenţa fostei conduceri. Miercuri, ministrul Muncii vă va informa asupra stadiului anchetelor sociale, toţi cei eligibili vor primi ajutor social. De miercuri, discuţii cu creditorii principali. Joi, plan de relansare Oltchim. Reprezentanţii guvernului au dispoziţie să nu se mai lase atraşi în circ mediatic. 
  • Responsabilitatea Oltchim revine guvernului.
  • Cred că domnul Vulpescu nu mai vrea nici dânsul şi nici noi nu mai vrem să se ocupe de privatizarea Oltchim.
  • Eu nu mă ocup de caiete de sarcini. Consultantul a lucrat cu OPSPI.

CITIŢI ŞI:

  • "Circ la minister", o cacealma de Dan Diaconescu
  • Dan Diaconescu: "Vom face plângeri penale împotriva domnilor Ponta şi Vulpescu"
  • Victor Ponta: Licitaţia la Oltchim a eşuat. Nu mai vrem ca Vulpescu să se ocupe de această privatizare
  • Telenovela Oltchim. Diaconescu a ridicat de la bancă banii de salarii!
  • Un partener al lui Dan Diaconescu spune ca acesta n-are banii pentru Oltchim!
  • Privatizarea Oltchim, transformată în circ. DD: Cer demisia lui Ponta, a minţit cu neruşinare! Guvernanţii: Arată banii!
  • Dan Diaconescu joacă dur. Cere anularea unei datorii de jumătate de miliard de lei a Oltchim către stat