Primele cercetări ale Poliţiei Sălaj, în legătură cu grupul de străini atacat cu pietre la Surduc, conduc spre infracţiunea de tâlhărie. Ţiganii din comuna sălăjeană au acţionat după un plan bine pus la punct, semn că şi în alte ocazii au acţionat în acelaşi mod.
Ambuscadă ca în Afganistan
Turiştii canadieni povestesc că ţiganii din Surduc au întins o sfoară groasă cu zale de fier exact în momentul în care au trecut prin dreptul lor, pentru a-i opri din drum. Ultimii turişti din grupul de ciclişti care străbat Europa, pe biciclete, erau soţii Knott, cu cetăţenie canadiană.
În momentul în care cei doi turişti au trecut cu bicicletele prin dreptul casei ţiganilor din Surduc, o familie cu 17 persoane, mai mulţi copii au ridicat o funie întinsă peste drumul judeţean, pregătită din timp. Când cei doi turişti s-au oprit, din spatele lor au venit un grup de zece ţigani care au tras de bagajele acestora pentru a le fura. "Mergeam pe marginea drumului, în coloană, am văzut copii şi adulţi care păreau că ne aşteaptă, când am ajuns la 15 paşi de ei au ridicat o sfoară, în mijlocul drumului, care avea inele de fier în ea, undeva cam la un metru înălţime. Noi ne-am oprit, după care ne-au atacat. Trăgeau de geanta din spatele bicicletei. Am încercat să îi alung şi să o salvez pe soţia mea. Erau vreo zece persoane. Aveau în mâini pietre şi tot felul de lucruri. În acel moment m-au atacat din nou. Unii copii aveau pietre în mâini şi au aruncat în mine. Un copil de 10 ani a venit spre mine, a aruncat cu o cărămidă. Atunci mi-am ridicat braţul să opresc cărămida, să îmi protejez capul, şi atunci miam rupt mâna", povesteşte canadianul, care, în urma întâmplării, a suferit o fractură la mâna stângă.
Jaf la drumul mare
Strigătele de ajutor a soţilor Knott au fost auzite de ceilalţi turişti care s-au grăbit să vină în ajutor. Primul care a ajuns la faţa locului a fost Rick Price. Omul poveşte că ţiganii erau interesaţi doar să le fure lucrurile şi că au fost foarte violenţi. "Au încercat să ne atace şi pe noi. Când m-am întors, l-am văzut pe Tony că se lupta cu o ţigancă care voia să îi fure rucsacul. Apoi a luat o piatră şi a aruncat-o spre colegul nostru. Am sunat la Poliţie şi mai apoi pe ceilalţi din convoi cărora leam spus ce se întâmplă. Ţiganii erau interesaţi de bagajele noastre", spune Rick Price.
Canadianul a descris modul de acţiune al ţiganilor din Surduc. "Patru ţineau lanţul întins pe mijlocul drumului şi ceilalţi aruncau cu pietre. Voiau doar bagajele noastre".
Cei 19 turişti străini care au fost atacaţi de ţigani sunt pasionaţi de excursii pe bicicletă. Au plecat în data de 16 august de la Sankt Petersburg şi urmau să ajungă la Istanbul în data de 29 octombrie. Victima atacului ţiganilor spune că nu este supărat pe români şi pe România şi de aceea nu vrea să depună plângere. Tony Knott, susţine însă, că nu poate să nu aibă o umbră de regret. "Reputaţia României ca destinaţie turistică este afectată grav. Cea mai mare pagubă suferită este mâna mea ruptă. Pierd banii investiţi în această vacanţă, iar ego-ul meu este afectat de cele întâmplate. Voi face călătoria în maşină şi nu îmi fac griji deoarece între noi sunt şi doi medici ortopezi care mă vor ajuta dacă va fi nevoie", a spus canadianul, care acum are mâna în ghips.
"Eu nu sunt supărat pe români, nici nu depun plângere, dar reputaţia turistică a României va fi afectată",
TONY KNOTT, turistul atacat de ţigani

Infograf: Gabriel Spanache

Surduc stă pe un butoi de pulbere
Surduc are din iunie un nou primar, Maria Onica, care spune că satul e în pragul unui conflict interetnic: "Chiar astăzi avem mai multe reclamaţii de la oameni care spun că ţiganii îşi pasc caii pe terenurile lor. Dacă le spui ceva, sar să te bată. Oamenii sunt terorizaţi". Primăriţa spune că sunt două comunităţi rome, una integrată social, care nu creează probleme, şi alta, formată din circa 100 de membri, care se ocupă numai cu furatul.
"Ne fură recoltele de pe câmp, ne fură până şi-n mijlocul străzii, vrem să instituim paza sătească, altfel se ajunge la măcel. Ăştia care au atacat bicicliştii străini sunt o familie formată din 17 membri şi niciunul nu munceşte. Dar cresc 25 de porci. Din ce? Din furat!", pufneşte Maria Onica. Şefa Primăriei spune că legea e prea blândă: "Îi amendezi şi ei nu plătesc, nu păţesc nimic şi totul se termină aşa. Ar trebui să fie obligaţi să facă muncă în folosul comunităţii. Ştabii de la Bucureşti să rezolve rapid problema. Avem şanţuri de săpat, de ce să plătesc excavator? Îi pun pe ei s-o facă".
Mentalitate de miliţieni la şefii Poliţiei Sălaj: " Nu s-a întâmplat nimic grav"
Turiştii canadieni şi australieni au cerut intervenţia rapidă a poliţiei din Surduc. La faţa locului s-a prezentat un singur agent de poliţie care părea depăşit de evenimente. "A scris un proces-verbal scurt, cu numele noastre, şi ne-am dus împreună la familia de ţigani să îi identificăm. Când am plecat, poliţistul vorbea la telefon, probabil cu şeful lui, şi ne-a spus că putem pleca", spune canadianul Rick Price.
Au vrut să ascundă sub preş faptele
Pe tot parcursul derulării acestui eveniment, Poliţia Sălaj a dat-o din colţ în colţ. Vineri, comandantul IPJ Sălaj, comisarul şef Iosif Giurca, a declarat, telefonic, că pe raza judeţului Sălaj nu s-a întâmplat "aşa grozăvie": "La noi nu s-a întâmplat un astfel de eveniment cu turişti străini". Precizăm că protocoalele de lucru ale Poliţiei Române prevăd că incidentele în care sunt implicaţi cetăţeni străini se raportează ca "prioritate zero" şi sunt aduse imediat la cunoştinţa şefilor de inspectorate judeţene.
După ce EVZ a prezentat cazul pe ediţia online, şefii poliţiei sălăjene şi-au adus aminte că a avut loc un incident minor. Subcomicarul Tincuţa Dumuţa, de la IPJ Sălaj, susţinea vineri seara: "Nimic grav". Aşa s-a exprimat despre un jaf la drumul mare, ca într-o ţară bananieră.
Tony Knott a fost ţinta atacului. El credea că traversează o ţară civilizată, din Uniunea Europeană
Intoxicările au continuat. Comunicatul de sâmbătă al IPJ Sălaj a încercat să muşamalizeze faptele, spunând că străinii i-au provocat pe ţigani încercând să-i fotografieze. A doua minciună: la atac n-ar fi participat decât cinci copii: "Cei cinci minori identificaţi în cauză au declarat că nişte turişti pe biciclete s-au oprit în faţa casei lor, s-au apropiat de locuinţă şi au făcut mai multe fotografii, acesta fiind motivul pentru care au aruncat cu pietre în direcţia lor".
Ancheta a început cu adevărat abia după ce convoiul de biciclişti a ajuns la Târgu Mureş, unde s-au făcut noi audieri şi a reieşit că nimeni nu a făcut nicio poză şi că scopul atacului a fost jaful: "Au încercat să fure bagajul turistei. Ne-am autosesizat, nu rezultă că s-au oprit să facă poze decât din ceea ce spun ţiganii", a revenit comisarul Iosif Giurca.
Am mai avut turişti străini pe care i-am escortat prin judeţ. Aceştia n-au cerut protecţia noastră."
IOSIF GIURCA comisar, şef IPJ Sălaj
CITIŢI ŞI:

  • 19 turişti străini, atacaţi cu cărămizi între Sălaj şi Cluj, exact ca-n junglă. Povestirea lor este una de groază | VIDEO