Evenimentul Zilei > Actualitate > Parlament obez după alegeri
Parlament obez după alegeri

Parlament obez după alegeri

Deşi românii s-au pronunţat în 2009, prin referendum, pentru un Legislativ cu 300 de aleşi, după alegeri am putea avea 520.

Românii au votat, în 2009, pentru un Parlament unicameral, cu numai 300 de membri. După patru ani în care votul lor a fost ignorat, alegerile de la iarnă le vor aduce un Parlament cu peste 500 de aleşi.
Simulările făcute de partide pe baza rezultatelor obţinute la alegerile locale, arată că numărul deputaţilor şi senatorilor ar putea creşte de la 469, câţi sunt prezent, la 520 sau chiar mai mult.
Asta s-ar întâmpla în situaţia în care un partid sau o alianţă şi-ar adjudeca toate colegiile dintrun judeţ cu peste 50% din voturi, lucru perfect posibil în "judeţele roşii" dominate de PSD. Pentru ca judeţul să nu fie monocolor, se vor acorda, conform legii locuri suplimentare şi unor candidaţi ai altor partide, prin redistribuire.
Parlamentarul, cu 8% mai scump
Mai mulţi parlamentari, înseamnă, evident, o cheltuială mai mare de la buget. Conform calculelor EvZ, 50 de parlamentari în plus ar însemna că bugetul s-ar majora cu cel puţin 992.700 de lei (aproximativ zece miliarde de lei vechi).
În prezent, după ce, ca bugetari, le-au crescut salariile cu 8%, parlamentarii impun lunar bugetului următoarele cheltuieli: un salariu de 4.570 de lei, diurnă de deplasare de 2.100 şi 1.184 de lei ca diurnă pentru zilele lucrate în colegiu, sumele alocate cabinetului parlamentar şi personalul angajat acolo, maxim – 12.000 de lei. În total, un parlamentar scoate lunar, din bugetul statului 19.854 de lei.
Scutiţi de austeritate
Senatorii au adoptat ieri ordonanţa de urgenţă prin care se diminuează cu 30% cheltuielile de protocol şi cele legate de deplasarea în străinătate ale autorităţilor centrale şi locale.
Cu o excepţie: ei înşişi şi colegii lor, deputaţii. Astfel, în Senat a fost introdus un amendament conform căruia de la prevederile ordonanţei sunt exceptate – şi rămân, aşadar, netăiate – toate cheltuielile de protocol şi cheltuielile cu deplasările în străinătate aferente "acţiunilor relevante" de diplomaţie parlamentară aprobate de conducerile celor două camere.
469 de parlamentari sunt în prezent
520 de aleşi ar putea rezulta după alegerile din decembrie
10 miliarde de lei vechi ar putea fi cheltuielile suplimentare