Evenimentul Zilei > Actualitate > PSD a luat faţa PNL la marea împărţeală
PSD a luat faţa PNL la marea împărţeală

PSD a luat faţa PNL la marea împărţeală

Reuniţi într-un complex luxos din Deltă, liderii USL şi-au împărţit colegiile. Nemulţumiţilor li s-a atras atenţia că, dacă se plâng, îşi pierd de tot locurile.

Deşi protocolul USL prevede aplicarea principiului parităţii între PSD şi PNL la împărţirea candidaturilor pentru alegerile parlamentare, acesta a devenit doar o amintire.
PSD şi-a impus voinţa asupra colegilor liberali, care s-au văzut nevoiţi să se mulţumească cu 31 de candidaţi mai puţin decât social-democraţii. Conform negocierilor, PSD va avea 216 candidaţi, UNPR – 30, PNL – 185 şi PC – 21. Totuşi, conform unor surse politice, 10 dintre locurile ce revin PSD vor fi acordate Partidului Verde şi Mişcării Verzilor, formaţiune condusă de Remus Cernea, consilierul lui Victor Ponta. Paritatea stipulată în protocolul USL se va respecta doar în Bucureşti, liberalii insistând asupra acestui aspect datorită scorului bun pe care partidul îl are la nivelul Capitalei.
În plus, PSD este avantajat şi datorită sistemului electoral. Potrivit unei decizii a USL, PSD şi PNL îşi vor păstra colegiile câştigate în 2008. Social-democraţii sunt avantajaţi, deoarece, acum patru ani, au câştigat în colegii cu număr consistent de locuitori, iar PNL în colegii mai mici. Asta înseamnă că, acolo unde candidaţii USL nu vor câştiga cu 50%+1 din numărul de voturi, colegiile liberalilor intră primele la redistribuire şi pot fi pierdute.
În schimb, partidul lui Dan Voiculescu a ieşit cum nu se poate mai bine din negocierile de la Murighiol. În condiţiile în care, la ora actuală, PC are 6 parlamentari, conservatorii au obţinut 21 de locuri pe care le consideră eligibile. Dacă îi ies socotelile, PC are mari şanse ca, după alegerile din 9 decembrie, să aibă grupuri parlamentare proprii. Nici UNPR nu o duce rău, având în vedere că a obţinut de la PSD nu mai puţin de 30 de colegii.
Nemulţumitului i se ia darul
Pentru a nu mai exista semne de întrebare asupra unităţii USL, preşedintele PSD, Victor Ponta, a lansat un avertisment la adresa eventualilor nemulţumiţi, spunând că aceia care şi le vor exprima public riscă să nu candideze şi să nu primească nicio funcţie din partea USL. Noi tensiuni sunt aşteptate la nivelul Uniunii, în condiţiile în care oamenii care vor candida pe listele USL nu au fost încă stabiliţi.
"Iubesc democraţia, dar nu în campania electorală. În campania electorală – disciplină şi ordine!"
VICTOR PONTA, preşedinte PSD
Pe drumuri făcute de Udrea
Într-o postare pe blog, fostul ministrul al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, i-a luat peste picior pe liderii USL. Aceasta a găsit "amuzant" faptul că liderii Puterii s-au decis să meargă tocmai la un complex care a fost realizat cu fonduri europene gestionate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului în mandatul său. Udrea subliniază că şi drumurile pe care s-au deplasat aceştia tot din banii de la MDRT sunt făcute. "Sper că Victor Ponta şi Crin Antonescu se bucură de tot confortul turismului în România şi că vor alege şi pe viitor destinaţii interne, lăsând Dubaiul şi Italia în favoarea Deltei Dunării", a comentat ea.
CITIŢI ŞI:

  • Ponta îl ia peste picior pe Antonescu: "Dacă PNL avea 460 de candidaţi, erau toţi foarte mulţumiţi"
  • VEZI în ce resort de lux se desfăşoară MAREA ÎMPĂRŢEALĂ în USL | FOTO + VIDEO