Evenimentul Zilei > Actualitate > PSD a adus de două ori mai multe voturi decât PNL
PSD a adus de două ori mai multe voturi decât PNL

PSD a adus de două ori mai multe voturi decât PNL

Mai vocali decât PSD pe tema suspendării şi demiterii lui Traian Băsescu, liberalii s-au dovedit, în fapt, mai puţin efi cienţi în a-şi transpune intenţiile în voturi la referendum.

Deşi în cadrul USL a fost principalul susţinător al referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, PNL a adus de două ori mai puţine voturi decât partenerii de la PSD, pe care i-a antrenat în această aventură.
Potrivit rezultatelor oficiale finale, judeţele cucerite de liberali la alegerile locale au furnizat, pe 29 iulie, în total, 2,2 milioane de voturi favorabile demiterii şefului statului. Prin comparaţie, fiefurile socialdemocraţilor au contribuit la efortul de război cu patru milioane de voturi.
PSD, fruntaş la producţia de voturi
Din cele 16 judeţe în care prezenţa la urne a fost de peste 50% – în care, aşadar, referendumul a avut cvorum – numai şapte sunt conduse de preşedinţi de consilii judeţene proveniţi din PNL.
Fruntaşii în acest top al prezenţei sunt incontestabil pesediştii, care au reuşit să mobilizeze la vot procente mai impresionante de electorat: Olt – 74%, Teleorman – 70%, Mehedinţi – 69%, Vâlcea – 58%, Constanţa – 56%. Şi judecând după numărul de voturi adus în fiecare judeţ în parte, în top domină zdrobitor fiefurile PSD.
Pe primul loc se situează Constanţa lui Radu Mazăre cu 303.000 de voturi "DA", urmată de Prahova, cu 290.000, şi de Dolj cu 275.000. Singurul liberal care se clasează în top este Cristian Adomniţei de la Iaşi, care a adus 274.000 de voturi. Pe locul cinci este judeţul Argeş, condus de PSD, cu 271.000 de voturi.
Liberalii sunt şi ei pe primul loc, însă în topul judeţelor cu cea mai slabă mobilizare. Astfel, Satu Mare, fief PNL, a înregistrat un procent de doar 29% prezenţă la urne, Clujul lui Horia Uioreanu – 34 %, iar Maramureşul – 35%.
Este dificil de determinat cui i-a revenit meritul pentru mobilizarea la urne în judeţele în care USL-ul nu se află la putere în plan local (aproximativ 1,2 milioane de voturi).

Este însă de presupus că în Harghita şi Covasna cei care au ieşit la urne au fost convinşi mai degrabă de PSD, care a avut întotdeauna organizaţii puternice în judeţele respective şi că în Alba oamenii au fost aduşi la vot mai degrabă de liberalii conduşi de Teodor Atanasiu.
La Bucureşti, cel mai probabil, meritele se distribuie în mod egal, având în vedere că la alegerile locale liberalii şi social-democraţii şi-au împărţit pe din două primăriile sectoarelor.
Judeţele conduse de PSD au adus mai multe voturi la referendumul de demitere a preşedintelui faţă de cele câştigate PNL
PNL curtează 7 milioane de votanţi
În ciuda faptului că partidul pe care îl conduce a reuşit să mobilizeze la urne jumătate din numărul oamenilor aduşi de PSD, Crin Antonescu s-a grăbit să bage în traistă tot electoratul care s-a prezentat la referendum.
"PNL cel puţin rămâne în serviciul celor şapte milioane şi jumătate de oameni cu toate riscurile, cu toate eforturile, cu toată frustrarea şi dezamăgirea pe care astăzi o simţim şi noi", a declarat Crin Antonescu, la sediul liberalilor, în ziua în care Curtea Constituţională a decis că referendumul organizat pe 29 iulie este invalid.
Rămâne de văzut însă ce vor spune social-democraţii despre aceste cifre când se vor aşeza la masă cu liberalii pentru negocierea listelor cu candidaţii la alegerile parlamentare.