Evenimentul Zilei > Justitie > DOSARUL DIACONU. Judecătorul Cristi Dănileţ: Parlamentul e în afara ordinii constitutionale. „E atacată justiţia în însăşi funcţionalitatea ei!”
DOSARUL DIACONU. Judecătorul Cristi Dănileţ: Parlamentul e în afara ordinii constitutionale. „E atacată justiţia în însăşi funcţionalitatea ei!”

DOSARUL DIACONU. Judecătorul Cristi Dănileţ: Parlamentul e în afara ordinii constitutionale. „E atacată justiţia în însăşi funcţionalitatea ei!”

"Situaţia este fără precedent, dar ea reprezintă o escaladare a unei situaţii tensionate ce dăinuie de ceva vreme: mai întâi au fost insultaţi procurorii (ani de-a rândul), apoi au fost insultaţi judecătorii penalişti de la ÎCCJ (cazul 'Trofeul Calitatii'), apoi au fost atacaţi membrii CSM (dosarul referendumului), iar acum e atacată justiţia în însăşi funcţionalitatea ei. Prin faptul ca Justiţia e negată de însuşsi Parlamentul ţării, Parlamentul încalcă Constituţia", scrie membrul CSM pe blogul personal

Scandalul Mircea Diaconu face rău României. Extrem de mult rău, mai ales că unul dintre obiectivele Mecanismului de Cooperare şi Verificare este tocmai cel privind părăsirea funcţiilor de către incompatibili. Astăzi Agenţia Naţională de Integritate a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze  Curtea Constituţională a României. Un membru CSM şi-a exprimat de asemenea opinia cu privire la încălcarea flagrantă a Constituţiei de către Parlament. Citiţi mai jos.
Plenul Senatului a refuzat ieri să aplice o hotărâre judecătorească a ÎCCJ prin care se confirmă starea de incompatibilitate a unui senator. În felul acesta, o putere a statului a negat o altă putere a statului: legislativul nu contestă, nu ignoră, ci încalcă judiciarul. Prin faptul că o entitate decide dacă se supune sau nu unei hotărâri judecătoreşti, înseamna că justiţia e dependentă de voinţa acesteia. Deci, justiţia nu e independentă!", scrie membrul CSM pe blogul personal.
"Activez în sistemul de justiţie. Am fost învăţat la Facultatea de Drept că legea trebuie respectată de oricine şi că toţi suntem egali în faţa legii. Am mai învăţat că hotărârea judecătorească e pronunţată în numele legii şi, odată rămasă definitivă, ea devine lege, astfel că trebuie respectată de destinatarii săi. Ulterior, când am devenit judecător, am jurat să apăr Constituţia şi legile ţării. Singura instanţă pomenită de Constituţie este ÎCCJ – asta înseamnă că această curte are o valoare deosebită. Ea este simbolul justiţiei. De altfel, presedintele îCCJ este considerat de Legea nr. 317 din 2004 ca fiind reprezentantul puterii judecătoreşti. Hotărârile date de ÎCCJ sunt în afara oricărei contestaţii. Pot fi analizate public, pot fi criticate, dar în mod obligatoriu trebuie executate.", scrie judecătorul.
Executarea hotărârilor judecătoreşti reprezintă finalitatea actului de justiţie. Dacă o hotărâre nu se execută înseamnă că nu se respectă însăşi justiţia – nici corpul de judecători care o înfăptuiesc, nici actele pe care le-au îndeplinit. O astfel de situaţie a apărut ieri, la nivelul cel mai inalt al statului: Plenul Senatului a refuzat ieri sa aplice o hotarare judecatoreasca a ICCJ prin care se confirma starea de incompatibilitate a unui senator.
Situaţia este fără precedent, dar ea reprezintă o escaladare a unei situaţii tensionate ce dăinuie de ceva vreme: mai întâi au fost insultaţi procurorii (ani de-a rândul), apoi au fost insultaţi judecătorii penalişti de la ÎCCJ (cazul ‘Trofeul Calitatii’), apoi au fost atacaţi membrii CSM (dosarul referendumului), iar acum e atacată justiţia în însăşi funcţionalitatea ei. Prin faptul ca Justiţia e negată de însuşsi Parlamentul ţării, Parlamentul încalcă Constituţia.
Am aratat mai sus că într-o astfel de situaţe justiţia e dependentă. Fiind vorba de dependenţa de o altă putere în stat, înseamnă că justiţia este subordonată acesteia. Ca urmare, nu mai există separaţia puterilor în stat. De aceea, susţin că Parlamentul se situează, astfel, în afara ordinii constituţionale. Şi sustin că ne aflăm într-o situaţie de conflict între puteri care neapărat trebuie supus analizei Curţii Constituţionale., mai scrie judecătorul.
CITIŢI ŞI:
CAZUL MIRCEA DIACONU ANI cere sesizarea Curţii Constituţionale: „Parlamentul împiedică înfăpuirea justiţiei!”

Senatul îl apără pe Mircea Diaconu: Rămâne senator. SOCIETATEA CIVILĂ SE REVOLTĂ. Comisia Europeană regretă decizia Senatului
Comisia Europeană avertizează: Decizia Senatului în cazul Diaconu, în contradicţie cu recomandările CE
Macovei despre cazul Diaconu: Senatorii USL calcă în picioare o decizie irevocabilă a Justiţiei

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: