Evenimentul Zilei > Actualitate > PNL aruncă în cârca PSD eşecul de la referendum
PNL aruncă în cârca PSD eşecul de la referendum

PNL aruncă în cârca PSD eşecul de la referendum

Şedinţa conducerii liberale a scos ieri la iveală tensiunile din interiorul USL. Crin Antonescu s-a spălat pe mâini de responsabilitatea suspendării lui Băsescu, iar Ludovic Orban a insistat că nu e prima oară când PNL pierde pe mâna PSD.

Şedinţele de ieri ale conducerii PNL, în care s-au analizat rezultatele de la alegerile locale şi de la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, nu s-au lăsat cu decapitări de lideri de filiale cu performanţe slabe, aşa cum anunţau unele voci.
Liberalii au decis să pună batista pe ţambal, să se concentreze pe alegerile parlamentare şi să-şi verse oful pe seama partenerilor din PSD. "Nu cred că trebuie sancţionat cineva pentru că trebuie să ne pregătim pentru alegeri", a declarat vicepreşedintele PNL, Sorin Frunzăverde.
Revolta lui Orban
Discuţiile de la vârful PNL au scos mai degrabă la iveală tensiunile dintre PSD şi PNL. Deputatul liberal, Ludovic Orban, l-a atacat dur pe Crin Antonescu, reproşându-i că liberalii au pierdut pe mâna PSD "ca în 2008, ca în 2009 la prezidenţiale şi acum la referendum".
Revoltat, Orban a adăugat că nu i se pare normal ca PNL să fie considerat ţap ispăşitor pentru rezultatul referendumului şi că ar fi fost nevoie de un vot în Delegaţia Permanentă. Conform unor surse din PNL şi Crin Antonescu a susţinut că acţiunea de suspendare a fost iniţiată de social-democraţi, iar liberalii i-au susţinut.
Acesta l-a întrebat pe Orban dacă vrea congres extraordinar, dacă vrea să spargă USL, invitându- l să facă o propunere în acest sens. Pentru a salva aparenţele, spre seară, co-preşedinţii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, au susţinut împreună o conferinţă de presă.
Cu această ocazie, un Crin Antonescu mai calm, a încercat să-i convingă pe cei prezenţi că Uniunea este o construcţie solidă şi că declaraţiile lui Ludovic Orban sunt singulare în partid.
Nervii fostului preşedinte interimar
La finalul întrunirii PNL, de la Palatul Parlamentului, Crin Antonescu a avut o ieşire nervoasă. El s-a îndreptat brusc spre lift, spunând reporterilor: "Eh, dacă nu-mi daţi voie nici să vorbesc….!"
Nu a fost singura criză de nervi a lui Crin Antonescu de pe parcursul zilei. Se pare că răfuielile din PNL au impact şi asupra candidaturii lui Crin Antonescu la alegerile legislative din toamnă. Astfel, s-a decis ca Antonescu să candideze pentru un post de senator în sectorul 6, condus de unul dintre apropiaţii săi, Rareş Mănescu, ales primar.
În 2008, Antonescu a candidat în sectorul 1, condus de Andrei Chiliman, pe care între timp l-a mazilit de la conducerea PNL Bucureşti.
"Aşa am tras noi destul la căruţa PSD. Nu mi se pare normal ca PNL să fi e considerat ţap ispăşitor."
LUDOVIC ORBAN, deputat PNL

"Vrei să rupem USL, fă o propunere. Nu doar PNL a dorit suspendarea, ci şi PSD", i-a replicat Crin Antonescu lui Ludovic Orban
Crin Antonescu ştie cine e
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, s-a răţoit la ziarişti şi în debutul şedinţei Biroului Politic al PNL. De la bun început, liderul liberal a avertizat că va răspunde la întrebările presei "după şedinţă, nu înainte".
În momentul în care jurnaliştii l-au întrebat frontal de ce nu a participat la prima şedinţă a Senatului din noua sesiune, Antonescu a răbufnit. "Şi ce s-a întâmplat la şedinţa Senatului?", i-a întrebat el iritat pe reprezentanţii presei. Când aceştia i-au reamintit că este preşedintele Senatului, Antonescu a replicat: "Ştiu cine sunt".
Citiţi şi:

  • Linişte în PNL, tensiuni latente în USL
  • PSD a adus de două ori mai multe voturi decât PNL
  • Ludovic Orban: PSD a iniţiat referendumul, nu e normal ca PNL să deconteze
  • Ioan Rus: "Domnul Crin Antonescu se grăbeşte şi va pierde foarte mult, poate chiar totul"
  • PSD l-a trimis pe Crin acasă | VIDEO
  • În PNL se pune la cale un puci împotriva lui Crin Antonescu
  • Vasile Dâncu: Nu ştiu în ce măsură PSD va mai putea să-şi permită aventuri pentru Crin Antonescu