Evenimentul Zilei > Actualitate > PDL a depus o moţiune simplă pe Educaţie. VEZI ce prevede textul moţiunii
PDL a depus o moţiune simplă pe Educaţie. VEZI ce prevede textul moţiunii

PDL a depus o moţiune simplă pe Educaţie. VEZI ce prevede textul moţiunii

Prin măsurile luate în cele patru luni de guvernare, USL a distrus sistemul de învăţământ, se arată în moţiunea simplă depusă azi de PDL la Camera Deputaţilor. Prin textul moţiunii de cenzură, PDL cere demisia premierului Victor Ponta, ca urmarea a scandalului de plagiat şi anularea bacalaureatului profesional.

UPDATE: Ministrul Educaţiei a comentat depunerea moţiunii simple, spunând că este vorba despre un demers democratic care îi va oferi şansa de a explica ce se întâmplă în sistemul de învăţământ.
 "Moţiunea simplă pe educaţie depusă de PDL este un demers democratic, prevăzut de Constituţie, pe care îl privesc cu toată deschiderea. Am considerat întotdeauna că o moţiune este un moment în care Parlamentul se poate apleca asupra unui domeniu de interes major pentru ţară. Voi porni în tratarea acestui subiect de la realitatea sistemului şi voi aduce în discuţie ce am făcut în două luni, de când sunt ministru. Nu cred că nu am ce spune. Este şansa mea de a explica ce se întâmplă în educaţie, voi spune despre lucrurile pe care le-am găsit. E şi şansa celor care participă la dezbateri în Parlament să devină puncte de sprijin în demersurile pe care trebuie să le facem pentru educaţie. Eu cred că societatea de mâine nu poate să fie mai performantă decât este educaţia astăzi", a spus Andronescu.
Conform textului moţiunii de cenzură, PDL solicită mai multe măsuri pentru redresarea situaţiei din educaţie: renunţarea la bacalaureatul profesional pentru 2013 şi continuarea învăţământului profesional; renunţarea la ideea mutării clasei pregătitoare obligatorii de la şcoli la grădiniţe; depolitizarea organismelor care se ocupă de etica universitară şi de verificarea titlurilor universitare; renunţarea la numirea politică a directorilor de şcoli.
În plus, PDL cere şi retragerea de către ministrul Educaţiei a titlului de doctor deţinut "în mod nemeritat" de premierul Ponta, dar şi demisia premierului şi a ministrului Educaţiei.

Textul moţiunii mai  trece în revistă şi 10 "dezastre" produse de guvernul Ponta în educaţie. Potrivit PDL, "Victor Ponta a fost incapabil să numească o persoană de calitate la Ministerul Educaţiei".
În plus, PDL critică Guvernul Ponta pentru că a oprit toate demersurile pentru încurajarea învăţământului profesional reintrodus de Guvernul Boc, că a schimbat pe criterii politice toţi inspectorii şcolari generali, toţi adjuncţii, precum şi peste 4.000 de directori de şcoli şi că a ratat începerea anului şcolar cu o săptămână, pentru prima dată în istoria învăţământului din România.
Democrat-liberalii au mai criticat faptul că guvernul Ponta a modificat prin ordonanţă de urgenţă Legea Educaţiei Naţionale  cu scopul de a " selecta cadrele didactice pe alte criterii decât performanţa" şi a schimbat componenţa comisiilor ministerului, politizându-le, astfel încât acestea ”să acopere plagiatul premierului".