Oficial CE: Romania este gata să iasă din spital

Oficial CE: Romania este gata să iasă din spital

România poate depăşi situaţia dificilă în care se află, însă este nevoie de eforturi susţinute, consideră un oficial CE. Joost Kuhlmann a comparat ţara noastră cu un pacient "gata să iasă din spital".

În opinia sa, cea mai mare provocare este repornirea economiei.

"Au fost făcuţi câţiva paşi, dar mulţi alţi paşi au rămas de făcut (...) România este gata să iasă din spital, dar are nevoie de eforturi susţinute pentru a-şi reveni din nou. România are potenţial, dar trebuie să muncească mult pentru a îl realiza", a declarat Joost Kuhlmann, şeful departamententului pentru Finlanda, Bulgaria şi România din cadrul Directoratului General pentru Economie şi Finanţe al Comisiei Europene, potrivit Mediafax.

El a adăugat că în ultimii 3-4 ani CE a ajutat autorităţile române să corecteze dezechilibrele macroeconomice dezvoltate în anii anteriori, apreciind că fără acest suport ajustările ar fi fost mult mai dureroase.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Dezechilibrele s-au creat atunci când se credea că pomii cresc pe cer, dar această nesustenabilitate a fost expusă brutal la criza economică şi financiară din 2008 (...) Măsurile de austeritate au fost dureroase. Dar fără asistenţă aceste ajustări ar fi fost mult mai severe. Anii în care a fost nevoie de ajustări macroeconomice importante şi de măsuri de austeritate au trecut. Acum este important să se menţină un parcurs ferm în anii care vin. Asta înseamnă că Guvernul trebuie să se comporte prudent în realizarea şi executarea bugetului, astfel încât finanţele publice să fie menţinute sub control. Bugetul trebuie bazat pe asumări prudente privind creşterea, inflaţia şi încasările fiscale, pentru a evita surprizele negative care ar putea apărea la executarea bugetului", a spus Kuhlmann.

Kuhlmann avertizează că greşelile din trecut, precum creşterea nesustenabilă a numărului de salariaţi din sectorul public şi majorarea salariilor şi a pensiilor, trebuie evitate, iar întreprinderile cu capital de stat trebuie reformate.